Chlorella – alga słodkowodna o japońskich korzeniach, znana z obfitej zawartości wszelakiej maści odżywczych składników, oddziałujących korzystnie w bezpośredni sposób na organizm człowieka. Stosowana od lat w wielu miejscach globu, stała się szybko jedną z najbardziej zdrowych i pożywnych odmian tak zwanej „superżywności” (superfoods). Skład chlorelli – bogatej w białko, chlorofil, witaminy i minerały, czyni z niej idealne dodatek do diety każdego człowieka, a jej cenne właściwości odżywcze oraz prozdrowotny potencjał znajdują się obecnie w centrum głębokiego zainteresowania naukowców na całym świecie.
Nic dziwnego, nasz organizm mierzyć się musi teraz z wyzwaniami, których nie było wcześniej w historii ludzkości. Ubogie gleby, a tym samym pożywienie w nich uprawiane uboższe w witaminy i składniki mineralne. Toksyczne chemikalia, które występują niemalże we wszystkim – od tego co jemy, aż po wodę, ubrania, a nawet powietrze, którym oddychamy. Mieszkamy w zatłoczonych, pozbawionych zieleni miastach. Na szczęście natura daje nam rozwiązania na te i wiele innych wyzwań, i obok wielu niesamowitych superfoods, chlorella jest jednym z nich.
Sprawdź, jakie właściwości odżywcze ma chlorella oraz jakie jest jej znaczenie w codziennym odżywianiu człowieka. Dowiedz się także, jak prawidłowo ocenić walory samego produktu i wybrać ten wartościowy. Jaka chlorella jest najlepsza? O tym przeczytasz w poniższym artykule.
Jakie witaminy zawiera chlorella?
Określana mianem jednego z najzdrowszych produktów spożywczych na świecie, chlorella stanowi doskonałe uzupełnienie każdej diety. W swoim składzie posiada bowiem prawdziwe bogactwo niezbędnych dla prawidłowych czynności organizmu witamin – A, B1, B2, B5, B6, biotyna, inozytol, kwas foliowy, B12, beta karoten, C, E, K1.
- Witamina A: wspiera wzrost nowych komórek i funkcjonowanie układu odpornościowego. Jest również niezwykle istotna dla zachowania dobrego wzroku, a jej niedobór przyczynić się może do tzw. kurzej ślepoty.
- Witamina C i witamina E: wykazują silne działanie przeciwutleniające, neutralizując wolne rodniki w organizmie, poprawiając pracę układu krążenia i efektywność regeneracji mięśni.
- Witaminy z grupy B: stanowiąc kluczowy budulec zdrowego organizmu, witaminy te wpływają bezpośrednio na Twoje poziomy energii, funkcjonowanie mózgu czy metabolizm komórkowy.
Wiesz już jakie witaminy posiada chlorella. Czy zatem warto włączyć ją do swojego jadłospisu? Jak najbardziej! Ten superfood ma w sobie większą ilość składników odżywczych na gram produktu niż inne ‘zdrowe’ warzywa jak szpinak, brokuły, a nawet wychwalany przez dietetyków jarmuż!
Jakie ważne składniki odżywcze zawiera chlorella?
Poza wymienionymi witaminami, chlorella zawiera też w sobie bogactwo innych składników odżywczych, a wśród nich znaleźć możemy cynk i żelazo (których chlorella jest jednym z lepszych źródeł!), chlorofil, czynnik wzrostu chlorelli, białko czy kwasy tłuszczowe omega-3, magnez i wapń.
Co zasługuje na szczególną uwagę?
Chlorofil
Odkryta przez medycynę w 1890 roku, chlorella (chlorella vulgaris) jest jednokomórkową mikroalgą, którą ciężko dostrzec gołym okiem o ile nie nazbierasz jej w ogromnej ilości, co (na szczęście!) liczne farmy na całym świecie robią byśmy mogli cieszyć się jej dobroczynnym działaniem na co dzień. Chlorella zawdzięcza swoją nazwę imponującej ilości chlorofilu w swoim składzie – barwnika odpowiadającego za jej głęboki, ciemnozielony kolor. Warto tu wspomnieć, że alga ta jest jednym z najbogatszych źródeł tego składnika i to właśnie zawartości chlorofilu chlorella zawdzięcza wiele swoich korzystnych właściwości.
W 1 g chlorelli znaleźć możemy aż 28 mg chlorofilu. To właśnie on odgrywa kluczową rolę opóźniając oznaki starzenia się, regulując tempo utleniania komórkowego poprzez redukcję liczby wolnych rodników.
CGF – czynnik wzrostu chlorelli
Jednym z najbardziej fascynujących faktów na temat chlorelli jest to, jak szybko rośnie – co 20 – 24 godziny zaobserwować możemy jej czterokrotny wzrost! Aby tego dokonać, alga ta potrzebuje ogromnych ilości surowców biologicznych, niezbędnych do wytworzenia nowych komórek. Tutaj ogromną rolę odgrywa CGF czyli czynnik wzrostu chlorelli. CGF to wyjątkowy składnik, który znaleźć możemy jedynie w chlorelli. Składa się on z biodostępnych nukleotydów i peptydów, które to stanowią surowiec naturalnie umożliwiający budowę nowego DNA i składników komórkowych w niemalże wszystkich formach życia, w tym również u ludzi.
Gdy spożywasz sproszkowaną chlorellę, dostarczasz swojemu organizmowi sporych ilości CGF, a tym samym nukleotydów i peptydów, których Twoje komórki użyć mogą, aby ochronić, naprawić i zregenerować DNA i RNA. Normalnie, organizm musi wyprodukować te surowce samodzielnie, jednak dostarczając CGF, może z łatwością skorzystać z dodatkowej energii i wykorzystać ją do procesów biologicznych niezbędnych, by zachować i poprawić zdrowie.
Białko
Co ciekawe, chlorella zawiera więcej białka w masie niż niemal każde inne pożywienie. Zawartość białka w składzie tej algi wynosi ok. 60%, podczas gdy w innych produktach spożywczych uważanych za wysokobiałkowe – jak mięso, rośliny strączkowe czy jajka – zawartość ta wynosi przeważnie ok. 20 – 40%.
Co więcej, jest to kompletne białko, co oznacza, że zawiera ono wszystkie niezbędne aminokwasy egzogenne, których organizm potrzebuje, by wyprodukować duże ilości neuroprzekaźników – serotoniny i dopaminy (odgrywających ważną rolę dla snu, samopoczucia, zapamiętywania i sprawnego metabolizmu), ale także by zbudować silne, zdrowe mięśnie i tkanki.
Jakie jest znaczenie chlorelli dla odżywiania człowieka?
Chlorella przez wielu uważana jest za “królową superfoods”, do tego stopnia, że nawet NASA przebadała ją dogłębnie jako potencjalne pożywienie, które astronauci mogliby spożywać, ale i uprawiać w kosmosie, podczas długich, międzyplanetarnych misji. A to wszystko ze względu na jej bogatą zawartość składników odżywczych i nadzwyczajne właściwości prozdrowotne. O czym mowa? Sprawdźmy.
Poznaj 7 imponujących, popartych badaniami, właściwości zdrowotnych chlorelli:
#1 Wiąże metale ciężkie, wspomagając proces detoksykacji
Wśród metali ciężkich znaleźć możemy te związki, które w niewielkich ilościach są nam niezbędne do prawidłowego funkcjonowania, jak np. żelazo czy miedź. Jednak zarówno te wymienione, jak i inne metale ciężkie, np. kadm i ołów, w większych ilościach mogą być dla nas toksyczne.
Niestety nie jesteśmy w stanie całkowicie uniknąć metali ciężkich. Codziennie trafiają one do organizmu z wodą, pożywieniem i powietrzem. Możemy jednak wspomóc proces usuwania tych związków, np. spożywając codziennie chlorellę.
Alga ta zdążyła zasłynąć ze swoich właściwości wspomagających “detoks” organizmu. Faktycznie, badania przeprowadzone na zwierzętach wskazują, że chlorella skutecznie pomaga usunąć metale ciężkie i inne szkodliwe substancje z organizmu (1,2,3) – zwłaszcza ołów i kadm nagromadzony w mózgu, wątrobie i nerkach.
Ponadto wykazano, że chlorella pomaga obniżyć ilość szkodliwych związków chemicznych, które znaleźć możemy w jedzeniu. Jednymi z nich są dioksyny, prowadzące do zaburzeń gospodarki hormonalnej i działające rakotwórczo (4,5).
#2 Może wspomóc pracę układu odpornościowego
Układ immunologiczny pełni niezwykle ważną rolę – pomaga nam zachować zdrowie, zwalczając infekcje. Składają się na niego liczne mechanizmy i komórki, które ruszają do akcji, gdy tylko szkodliwy “intruz” dostanie się do organizmu.
Badania pokazują, że chlorella pomaga wzmocnić odpowiedź immunologiczną zarówno u zwierząt, jak i ludzi.
Jedno z badań (6), przeprowadzone na 30 mężczyznach, z których jednej grupie podawano chlorellę w postaci tabletek, a drugiej placebo, wykazało, że po 4 tygodniach, mężczyźni zażywający chlorellę wytworzyli więcej przeciwciał. Przeciwciała pomagają zwalczać chorobotwórcze drobnoustroje w organizmie, co wskazuje na potencjalne działanie chlorelli wzmacniające odporność.
Inne, 8-tygodniowe badanie, przeprowadzone na zdrowych dorosłych spożywających codziennie 5 g chlorelli, pokazało markery zwiększonej aktywności immunologicznej (7).
#3 Może pomóc obniżyć cholesterol
Jedna z korzyści spożywania roślin? Z pewnością niższy poziom cholesterolu – i chlorella nie jest tu wyjątkiem!
Liczne badania wykazały, że spożywanie 5-10 g chlorelli dziennie może obniżyć cholesterol całkowity i LDL, oraz trójglicerydy, wśród ludzi z wysokim ciśnieniem krwi i/lub z nieznacznie podwyższonym poziomem cholesterolu (8,9).
Czemu chlorella zawdzięcza takie działanie?
- Błonnik – składnik pokarmowy o udowodnionym działaniu obniżającym cholesterol i trójglicerydy (11,12)
- Antyoksydanty – chronią cholesterol LDL przed utlenianiem, które prowadzić może do chorób serca (15).
#4 Działa przeciwutleniająco
Mając w swoim składzie chlorofil, witaminę C, beta-karoten, likopen i luteinę, chlorella wykazuje silne działanie antyoksydacyjne. Te znane antyoksydanty pomagają zwalczyć wiele chorób przewlekłych, jak np. artertyzm, astma, cukrzyca czy depresja (16).
Co więcej, spożywanie chlorelli może przynieść wiele korzyści Twojej skórze. Coraz więcej badań wykazuje bowiem, że alga ta może spowolnić procesy starzenia. Badanie opublikowane w magazynie Clinical Laboratory (17) , przeprowadzone na grupie nałogowych palaczy, przedstawiło, że chlorella może w znacznym stopniu zredukować stres oksydacyjny, zmniejszając jednocześnie ryzyko chorób oraz wskaźnik śmiertelności wśród palaczy.
Działanie antyoksydacyjne ma również duże znaczenie w profilaktyce nowotworowej (38).
#5 Pomaga utrzymać w ryzach ciśnienie krwi
Chlorella wspiera pracę serca i nerek, które odgrywają kluczową rolę w utrzymaniu prawidłowego poziomu ciśnienia krwi.
Podczas jednego z badań, pacjentom z delikatnie podwyższonym ciśnieniem podawano 4 g chlorelli dziennie. Te osoby zakończyły eksperyment z niższymi odczytami ciśnienia krwi, w porównaniu do grupy spożywającej placebo (18).
Inne z badań, przeprowadzone na zdrowych mężczyznach, pokazało, że suplementacja chlorellą powiązana jest z większą elastycznością tętnic – czynnikiem, który wpływa na ciśnienie krwi (19).
Co może tłumaczyć takie działanie chlorelli, to zawartość składników odżywczych, w tym argininy, potasu, wapnia czy kwasów tłuszczowych omega-3, które pomagają redukować sztywność tętnic (20,21).
#6 Może poprawić poziom cukru we krwi
Badania wykazują, że chlorella może pomóc obniżyć poziom cukru we krwi.
Jedno z nich wykazało, że spożywanie chlorelli przez 12 tygodni obniżyło poziom glukozy we krwi na czczo zarówno u osób zdrowych, jak i tych narażonych na choroby związane z prowadzonym stylem życia, takie jak np. cukrzyca typu 2, choroby serca czy otyłość (22).
Podczas innych badań, w wyniku suplementacji chlorellą poprawiono poziom cukru we krwi oraz zwiększono insulinowrażliwość u pacjentów z niealkoholową chorobą stłuszczeniową wątroby (23,24,25).
#7 Może poprawić wydolność aerobową
Jeśli Twoim celem jest poprawa siły i wytrzymałości, jedno badanie sugeruje, że chlorella może okazać się pomocna.
Przez 4 tygodni podawano grupie młodych dorosłych 6 gramów chlorelli dziennie, drugiej grupie placebo. Na koniec eksperymentu, u osób z grupy spożywającej chlorellę zaobserwowano znacznie lepszą zdolność do nasycenia płuc tlenem, co jest miarą wytrzymałości. W grupie placebo nie zaobserwowano żadnych zmian (26).
Takie działanie chlorelli przypisać możemy występującym w jej składzie aminokwasom o rozgałęzionych łańcuchach (BCAA). BCAA to trzy aminokwasy, które zwiększają wydajność w warunkach aerobowych, co poparte zostało licznymi badaniami (27,28).
To jeszcze nie wszystko!
Pojawia się coraz więcej potencjalnych korzyści zdrowotnych wynikających ze spożywania chlorelli, jednak wciąż potrzebujemy więcej badań popierających skuteczność algi. Wśród tych właściwości znaleźć możemy:
- Wsparcie dla zdrowia oczu: chlorella zawiera luteinę i zeaksantynę – dwa karotenoidy, które chronią oczy i zmniejszają ryzyko wystąpienia zwyrodnienia plamki żółtej (29,30,31).
- Wsparcie dla wątroby: wykazano, że stosowanie chlorelli poprawić może wyniki prób wątrobowych u osób zmagających się ze schorzeniami wątroby. Nie ma jednak dowodów na to, że alga zadziała tak samo również u osób zdrowych (32,33,34,35).
- Ulga w PMS : mówi się, że chlorella może zmniejszyć objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego. Może być to nadinterpretacja, ale alga ta zawiera wapń i witaminy z grupy B, którym przypisuje się działanie redukujące PMS (36,37).
- Poprawa trawienia: liczne źródła sugerują, że chlorella wesprzeć może trawienie i zredukować wzdęcia. Niestety nie mamy badań, które mogłyby to poprzeć.
Choć nie mamy konkretnych badań popierających te twierdzenia, bogata zawartość składników odżywczych chlorelli mogłaby sugerować, że alga ta wykazuje te, i znacznie więcej korzystnych właściwości.
Chlorella – dla kogo?
Chlorella polecana jest każdemu, kto pragnie wzbogacić swoje codzienne menu o wartościowe składniki i dąży do poprawy ogólnego stanu zdrowia i samopoczucia, a w szczególności sprawdzi się w diecie wegetarian, osób których układ immunologiczny potrzebuje wsparcia oraz sportowców trenujących dla poprawy indywidualnych wyników.
Chlorella – jak stosować?
Literatura naukowa nie określa jasno jednej konkretnej dawki. Niektóre publikacje opisują pozytywne efekty stosując 1.2 grama chlorelli (40,41,42), w innych natomiast znajdziemy dzienne dawkowanie sięgające aż 5-10 gramów (38,39).
Ważne, by zwrócić uwagę na jakość wybranej przez nas algi i kupić tę z rozerwaną ścianą komórkową. Dlaczego? Wszystkie wartościowe składniki odżywcze chlorelli ukryte są pod ścianą komórkową – twardą, 3-warstwową, zewnętrzną warstwą, której organizm ludzki nie jest w stanie nadtrawić. To właśnie ściana komórkowa odpowiada za wiązanie metali ciężkich i toksyn, i dopiero jej rozerwanie pozwoli maksymalnie skorzystać z właściwości algi.
Co więcej, warto wybrać produkt posiadający unijny certyfikat ekologiczny – logo zielonego listka. Taki produkt jest kontrolowany przez zewnętrzną jednostkę certyfikującą zlokalizowaną w Europie i musi spełnić rygorystyczne standardy dotyczących zdrowia i bezpieczeństwa, które chronią przed znaczną większością nieetycznych zabiegów, i praktycznie eliminują wszystkie niebezpieczne chemikalia i syntetyczne środki z procesu uprawy i przetwarzania.
Chlorella – tabletki czy proszek?
Od kapsułek czy tabletek, aż po ekstrakt, obecnie na rynku znajdziesz chlorellę w przeróżnych formach. My jednak preferujemy algę w postaci proszku (100% algi, bez żadnych wypełniaczy), w towarzystwie 4 innych zielonych superfoods, skomponowanych w mieszance ODPORNOŚĆ.
To zdecydowanie nasz najpopularniejszy miks, zamykający w jednej tubie trawy i algi o właściwościach:
- wzmacniających odporność,
- detoksykacyjnych,
- alkalizujących.
W ODPORNOŚCI znajdziesz trawę pszeniczną, moringę, spirulinę, zielony jęczmień i właśnie chlorellę. Wszystkie z upraw ekologicznych, regularnie testowane pod kątem zawartości patogenów, toksyn, metali ciężkich i innych zanieczyszczeń.
Jak włączyć taki sproszkowany miks do swojej codziennej diety?
To bardzo proste! Wystarczy, że 1 łyżeczkę dosypiesz raz dziennie do koktajlu, soku, lub po prostu wymieszasz w szklance wody. Nie martw się, taką mieszankę cechuje trawiasty, ale dość łagodny i przyjemny smak. Dasz radę 🙂
Suplementacja chlorellą z pewnością dostarczy Twojemu ciału niezbędnego wsparcia w postaci wielu wartościowych składników odżywczych, takich jak białko, chlorofil, żelazo, oraz garści witamin i innych minerałów. Pamiętaj, że zielona alga stanowi obecnie jeden z najważniejszych superfoods o naprawdę szerokim spektrum właściwości.
Sprawdź ofertę Racjonalnych i wybierz produkt wysokiej jakości. Przygotowywany wyłącznie ze składników z upraw ekologicznych, pozbawiony konserwantów, sztucznych barwników oraz wolny od GMO.
Skomentuj: