Darmowa wysyłka od 199 zł
sklep@super-racjonalni.pl 795 293 590 (pon. - pt. 9:00 - 16:00)

Olej kokosowy – właściwości lecznicze i zastosowanie

Marta, 9 czerwca 2020
zastosowanie oleju kokosowego w osiance

To, co jemy powinno wprowadzać do naszego organizmu ład i harmonię, dlatego do codziennej diety warto dodawać produkty zdrowe i dobrej jakości. Wiedzą o tym dobrze mieszkańcy wysp na Pacyfiku…, ale o tym później. Teraz przyjrzyjmy się dokładnie olejowi kokosowemu – jednemu z popularniejszych superfoods. Na chwilę obecną istnieje ponad 2000 badań (1), które dowodzą, że olej kokosowy jest jednym z najzdrowszych produktów spożywczych na świecie. Nic zatem dziwnego, że drzewo kokosowe uważane jest za „drzewo życia”. Liczne zalety oraz mnogość możliwości zastosowań oleju kokosowego bezapelacyjne zasługuje na owacje. 

Poznaj jego właściwości lecznicze i dowiedz się jaki olej kokosowy wybrać, oraz… czy faktycznie jest taki zdrowy?

Olej kokosowy – jeść czy nie jeść?

Wiele osób obawia się spożywania oleju kokosowego. Nic dziwnego, zwłaszcza po raporcie dotyczącym tłuszczów nasyconych, opublikowanym w 2017 roku przez Amerykańskie Towarzystwo Kardiologiczne (AHA) (2). Prawda jest taka, że choć rekomendacja AHA by ograniczyć ilość tłuszczów nasyconych w diecie jest słuszna, to nie oznacza, że powinniśmy całkowicie z nich zrezygnować, co też Amerykańskie Towarzystwo Kardiologiczne podkreśla. Zalecano ilością dla mężczyzn jest do 30 g, dla kobiet 20 g dziennie.

W rzeczywistości, również i tłuszcze nasycone są na potrzebne m.in. wzmacniając odporność czy chroniąc wątrobę przed toksynami. Podczas gdy AHA skupia się na tym, jak nasycone kwasy tłuszczowe podnoszą poziom cholesterolu LDL we krwi, musimy wziąć pod uwagę fakt, że olej kokosowy naturalnie działa przeciwzapalnie, a to jest szczególnie istotne dla naszego zdrowia, bo właśnie stany zapalne w organizmie stanowią początek chorób serca i wielu innych dolegliwości z którymi się zmagamy. 

Zatem mimo licznych głosów krytykujących spożywanie oleju kokosowego, pamiętajmy, że działa on przeciwzapalnie, wspomaga pracę mózgu czy podnosi poziom energii – a to tylko kilka z wielu cennych właściwości oleju kokosowego.

Co to jest i jak powstaje olej kokosowy?

Olej kokosowy to bogactwo drogocennych tłuszczów. Powstaje w wyniku tłoczenia świeżego, bądź uprzednio suszonego miąższu kokosa w postaci kopry lub wiórków. W temperaturze pokojowej, poniżej 25°C, charakteryzuje go biała barwa i postać stała, która upłynnia się wraz ze wzrostem temperatury. W formie płynnej staje się bezbarwny.

W 90% składa się z nasyconych kwasów tłuszczowych, a te sprawiają, że jest odporny na działanie wysokiej temperatury. Cechuje go zatem wysoki punkt dymienia – 175°C, znacznie wyższy niż w przypadku innych nierafinowanych olejów roślinnych.To sprawia, że doskonale sprawdzi się do smażenia i pieczenia. Jednak nie tylko w kuchni olej kokosowy znajdzie zastosowanie. Małe cząsteczki nasyconych kwasów tłuszczowych łatwiej wnikają w skórę, czyniąc go doskonałym, nawilżającym i odżywczym kosmetykiem.

Rodzaje olejów kokosowych

To, jak wiele korzystnych właściwości będzie miał olej w dużej mierze zależy od jego jakości i metody produkcji. Warto więc być świadomym, co wybieramy. Na półkach sklepowych znaleźć możemy dwa typy oleju kokosowego:

  • Nierafinowany

To produkt najmniej przetworzony, a co za tym idzie najbardziej wartościowy. Może powstawać z kopry lub wiórków, jednak najlepszy jest ten tłoczony ze świeżego miąższu, który usuwany jest ze skorupy i prasowany w celu wydobycia naturalnych olejków. Dziewiczy, nierafinowany, ekologiczny olej kokosowy charakteryzuje kokosowo-orzechowy smak i zapach oraz bogactwo wartościowych składników bioaktywnych.

  • Rafinowany

Na rynku dostępny jest także rafinowany olej kokosowy. Jest on produktem, który przeszedł proces rafinacji, obejmujący bielenie i dezodoryzację. Nierzadko poddany jest także obróbce termicznej w wysokiej temperaturze, przez co staje się uboższy w wiele cennych antyoksydantów. W przeciwieństwie do oleju kokosowego tłoczonego na zimno, oleje rafinowane nie mają zauważalnego kokosowego smaku czy aromatu.

Olej kokosowy – wartość odżywcza

Kokos jest owocem, który dość rzadko występuje w naszej diecie. Jednak w niektórych częściach świata stanowi podstawowy składnik codziennego pożywienia, z którego ludzie korzystają od pokoleń. Badanie przeprowadzone w 1981 roku (3) wykazało, że populacja Tokelau, zamieszkująca archipelag wysp na południowym Pacyfiku, ponad 63% dziennego zapotrzebowania na kalorie otrzymuje właśnie z kokosów. Podobnie prezentuje się dieta mieszkańców atolu Pukapuka, która bogata jest w tłuszcze nasycone, ale i owoce i ryby. Badacze podkreślali nie tylko dobry ogólny stan zdrowia tej ludności, lecz także bardzo niski wskaźnik chorób układu krwionośnego, w tym udarów i chorób serca. 

Przeprowadzono już tysiące badań dokumentujące pozytywny wpływ oleju kokosowego na zdrowie, zdecydowaną większość z nich przypisując unikalnej kompozycji kwasów tłuszczowych o łańcuchach średniej długości (MCFA) – kwas kaprylowy, laurynowy i kaprynowy. Stanowią one około 62% tłuszczu w oleju kokosowym.

dłoń kobiety trzymająca drewnianą łyżeczkę z olejem kokosowym, zebranym prosto ze słoika

Co znajdziemy w składzie oleju kokosowego?

  • 91% całego oleju stanowią kwasy tłuszczowe nasycone, z czego 62% to kwasy tłuszczowe średnionasycone – kwas kaprylowy, laurynowy i kaprynowy. Pozostałe kwasy tłuszczowe nasycone to kwas: stearynowy, palmitynowy i mirystynowy.
  • Kwasy tłuszczowe nienasycone: kwas oleinowy.
  • Kwasy tłuszczowe wielonasycone: linolowy i a-linolowy.
  • Polifenole (katechiny, kwasy: waniliowy, kofeinowy.
  • p-kumarowy, ferulinowy, syringinowy). 
  • Fitosterole: skwalen.
  • Tokotrienole (4).

Większość tłuszczów, które spożywamy trawione jest dość długo. Jednak te wyjątkowe tłuszcze MCFA występujące w oleju kokosowym stanowią idealne źródło energii, ponieważ utleniane są w jedynie 3-stopniowym procesie, w porównaniu do innych kwasów tłuszczowych długołańcuchowych, które przechodzą przez aż 26-stopniowy proces!

Co cechuje tłuszcze MCFA?

  • Zbudowane są z małych cząsteczek, których metabolizm jest szybszy.
  • Trawione i wchłaniane są szybko i wydajnie.
  • Nie odkładają się tak prędko jako tłuszcz.
  • Transportowane są bezpośrednio do wątroby, gdzie są natychmiast zamieniane w energię.

Taka kompozycja tłuszczów sprawia, że olej kokosowy jest jednym z olejów, które najkorzystniej działają na nasz organizm. Średniołańcuchowe trójglicerydy MCT stosowane są w leczeniu zaburzeń trawienia i wchłaniania, podwyższonego stężenia trójglicerydów we krwi, w diecie wcześniaków i niemowląt, zwłaszcza w zaburzeniach wchłaniania, a także w diecie sportowców nasycone kwasy tłuszczowe przyczyniają się do szybkiego spalania tłuszczu przez organizm i zapewniają zastrzyk energii dla ciała i mózgu.

To jednak nie wszystkie zalety oleju kokosowego…

Olej kokosowy – właściwości lecznicze

infografika przedstawiająca właściwości lecznicze nierafinowanego oleju kokosowego

Według badań medycznych oraz tabeli wartości odżywczej produktów spożywczych USDA nierafinowany olej kokosowy działa korzystnie na organizm na następujące sposoby:

1. Działa przeciwdrobnoustrojowo

W tradycyjnej medycynie olej kokosowy stosowany jest leczniczo w biegunkach, infekcjach, atopowym zapaleniu skóry czy do dezynfekcji. Wykazuje bowiem szerokie działanie antybakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwwirusowe.

Około 50% kwasów tłuszczowych zawartych w oleju kokosowym stanowi kwas laurynowy. Kwas ten podczas trawienia przekształcony zostaje w substancję zwaną monolauryną. Zarówno kwas laurynowy, jak i monolauryna niszczą błony komórkowe uszkadzając strukturę mikroorganizmów oraz hamują produkcję toksyn bakteryjnych (5).

W badaniach in vitro i in vivo, wykazują dużą aktywność w stosunku do bakterii opornych na antybiotyki i trudnych do zniszczenia wirusów, w szczególności tych z lipidową otoczką (m.in. Helicobacter pylori, Staphylococcus aureus, Streptococcus agalactiae, bakterii Gram-dodatnich), a także grzybów, pleśni i pierwotniaków, w tym Candida Albicans.

Warto dodać, że jednocześnie nie wpływają niekorzystnie na jelitową mikroflorę probiotyczną (4,8).

2. Pomaga w leczeniu choroby Alzheimera

Choroba Alzheimera jest najczęstszą przyczyną demencji starczej. Ta dolegliwość dotykająca głównie osoby starsze, zmniejsza zdolność mózgu do wykorzystywania glukozy w celu wytworzenia energii. Podczas trawienia zawartych w oleju kokosowym średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych MCFA, w wątrobie powstają ketony, które niemal natychmiast dostarczają energię do mózgu bez potrzeby przetwarzania insuliny w glukozę. 

Ostatnie badania wykazały, że mózg w rzeczywistości wytwarza własną insulinę do przetwarzania glukozy i zasilania komórek mózgowych (6). Ponieważ mózg pacjenta z chorobą Alzheimera traci zdolność do wytwarzania własnej insuliny, badacze sugerują, że zawarte w oleju kokosowym ketony mogą stanowić alternatywne źródło energii dla nieprawidłowo funkcjonujących komórek mózgu, zmniejszając tym samym objawy choroby Alzheimera (7).

W 2018 roku przeprowadzono badanie pilotażowe z udziałem 44 pacjentów z chorobą Alzheimera. 22 z nich stosowało dietę śródziemnomorską w dodatkiem oleju kokosowego (20 ml do śniadania i 20 ml do obiadu), a 22 miało również dietę śródziemnomorską o tej samej kaloryczności posiłków, z tym, że bez oleju kokosowego. U tych pacjentów, którzy spożywali olej kokosowy zaobserwowano znaczącą poprawę w występowaniu epizodycznych zaburzeń orientacji w czasie i pamięci semantycznej. Poprawa ta była najbardziej widoczna wśród kobiet w łagodnym do umiarkowanego stanu choroby (8).

3. Dodaje energii i zwiększa wytrzymałość

Olej kokosowy szybko się trawi, jest źródłem dłużej utrzymującej się energii, ale także przyspiesza metabolizm. 

Gdy spożywasz długołańcuchowe kwasy tłuszczowe (LCT) cząsteczki tłuszczu transportowane są wraz z krwią do tkanek, które ich potrzebują, np. do mięśni czy tkanki tłuszczowej (9).

Kwasy tłuszczowe MCFA natomiast, stanowiące 60% składu oleju kokosowego, docierają bezpośrednio do wątroby, gdzie przekształcane są w energię (10).

Obecnie wielu triathlonistów używa oleju kokosowego jako źródła dodatkowej energii podczas treningów i zawodów. Bardzo łatwo zrobić domowe „paliwo” energetyczne – mieszając olej kokosowy, miód i nasiona chia. Taki energetyk zażywany w ilości jednej łyżki stołowej 30 minut przed rozpoczęciem ćwiczeń fizycznych, a także po ich zakończeniu, może szybko zasilić organizm w energię.

4. Łagodzi problemy skórne

Olej kokosowy to wspaniały środek pomagający w leczeniu wielu chorób skóry – łuszczycy, wyprysków, oparzeń, zapaleń i łupieżu. Również i tutaj, korzystny wpływ na skórę zawdzięczamy znajdującym się w oleju kokosowym kwasom tłuszczowym MCFA (głównie kaprylowemu i laurynowemu). Zmniejszają one stany zapalne skóry oraz nawilżają ją, stanowiąc skuteczne rozwiązanie dla wielu problemów skórnych (1112).

Badania wykazały, że olej kokosowy może pozytywnie wpłynąć na poziom nawilżenia skóry. Może poprawić także funkcje skóry, pomagając zapobiec nadmiernej utracie wody i chroniąc ją przed zewnętrznymi czynnikami jak czynniki zakaźne, chemikalia czy alergeny (13,14,15,16).

Co więcej, badanie z 2021 roku dowodzi, że 6-8 kropli nierafinowanego oleju kokosowego, aplikowanego na dłonie i pozostawionego na całą noc, może skutecznie zapobiec przesuszeniu skóry w efekcie częstego stosowania środków odkażających na bazie alkoholu (17).

Olej kokosowy bogaty jest również w przeciwutleniacze, dzięki czemu idealnie goi i chroni skórę. Ponadto, jego właściwości przeciwdrobnoustrojowe pomagają przywrócić równowagę flory fizjologicznej skóry i wspomagają leczenie dolegliwości wynikających z przerostu bakterii i grzybów.

5. Może wspomóc odchudzanie

Otyłość jest obecnie jednym z największych problemów zdrowotnych, z jakim boryka się świat zachodni. I choć niektórzy uważają, że otyłość to tylko kwestia tego, ile kalorii się spożywa, to źródło ich pochodzenia jest równie ważne.

Istnieją naukowe przesłanki, że ze względu na swoje zdolności energetyczne, olej kokosowy może wspomagać odchudzanie. Badania wykazały, że kwasy tłuszczowe MCT mogą wspomóc spalaniu tłuszczu (1819) i kalorii oraz zmniejszać apetyt (202122). Co więcej, zaobserwowano również, że MCT, ale i sam olej kokosowy, mogą okazać się pomocne w kwestii utraty tłuszczu z okolic brzucha (232425).

Średniołańcuchowe kwasy tłuszczoswe MCT stanowią aż 65% oleju kokosowego, stąd też przypuszczać można, że sam olej kokosowy wykazywać będzie podobne właściwości do MCT. Wciąż jednak konieczne przeprowadzenie jest dalszych badań.

Pamiętajmy, że olej kokosowy jest wysokokaloryczny i spożywany w nadmiernych ilościach może łatwo doprowadzić do przyrostu masy ciała. W wymienionych wyżej publikacjach dzienna porcja oleju nie przekraczała 30 ml dziennie i stanowiła zamiennik dla innych tłuszczów w diecie.

trzy słoiki nierafinowanego oleju kokosowego ze sklepu Racjonalni; mały średni i duży; obok drewniana łyżeczka z olejem kokosowym, w tle świeże kokosy

6. Posiada właściwości pielęgnacyjne i przeciwstarzeniowe

Dzięki dużej zawartości kwasów tłuszczowych, olej kokosowy pomaga w pielęgnacji włosów suchych oraz ze skłonnością do łupieżu . W jednej z publikacji wykazano, że olej kokosowy aplikowany przed lub po myciu włosów chroni przed ich uszkodzeniem i utratą protein, w przeciwieństwie do oleju słonecznikowego i mineralnego, po użyciu których takiego działania nie zaobserwowano (26).

Na bazie oleju kokosowego zrobić można np. domowy szampon lub naturalną odżywkę do włosów. Aby wspomóc walkę z łupieżem, zalecane jest regularne wmasowywanie jednej łyżki stołowej oleju kokosowego zmieszanego z 10 kroplami olejku rozmarynowego, w skórę głowy, przez trzy minuty bezpośrednio przed myciem.

Co więcej, dzięki zawartości przeciwutleniaczy olej kokosowy może spowalniać procesy starzenia się skóry (2728). Zastrzyk antyoksydantów warto zafundować sobie np. na śniadanie, dodając do owsianki łyżkę oleju kokosowego z jagodami. Można również stosować olej bezpośrednio na skórę, aby ją nawilżyć i wygładzić.

7. Może przyśpieszyć spalanie tłuszczu

Choć wydawać by się mogło wręcz przeciwnie, spożywanie oleju kokosowego może przyczynić się do szybszego spalania tłuszczu.

Z czego to wynika?

Średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe nasycone MCFA mogą zwiększyć ilość spalanych przez organizm kalorii (29), w porównaniu do kwasów tłuszczowych długołańcuchowych, które są odkładane głównie w tkance tłuszczowej. Jedno z badań wykazało, że spożywanie 15-30 g średniołańcuchowych trójglicerydów MCT zwiększyło dobowy wydatek energetyczny o 5% (30).

Czy zatem zastąpienie innych tłuszczów w diecie olejem kokosowym będzie dobrym pomysłem? Być może. Średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe w pewnym stopniu mogą okazać się pomocne w walce z nadwagą i otyłością. Przede wszystkim musimy jednak zdać sobie sprawę ze złożoności problemu. Wprowadzenie do diety jednego produktu spożywczego nigdy nie będzie rozwiązaniem. Aby zgubić nadprogramowe kilogramy najczęściej konieczna będzie zmiana nawyków żywieniowych i wzrost aktywności fizycznej.

8. Jest źródłem antyoksydantów

W składzie oleju kokosowego znajdziemy antyoksydanty, które mogą pomóc neutralizować wolne rodniki, a to z kolei wspomoże nas w prewencji wielu przewlekłych chorób zwyrodnieniowych (31).

Wśród antyoksydantów obecnych w oleju kokosowym mamy:

  • Tokoferole
  • Tokotrienole
  • Fitosterole: skwalen
  • Flawonoidy: katechiny
  • Kwasy fenolowe: waniliowy, kofeinowy, p-kumarowy, ferulinowy, syringinowy (32).

Antyoksydanty te są prawdopodobnie również zasługą działania przeciwzapalnego i neuroprotekcyjnego (33,34,35,36).

9. Może poprawić zdrowie jamy ustnej

Badania dowodzą, że używanie oleju kokosowego do płukania jamy ustnej – w procesie zwanym “ssaniem oleju” – może przynieść korzystne efekty (37,38).

Czynność ta polega na rozpuszczeniu oleju kokosowego w ustach i ssaniu go przez 15-20 minut, rozprowadzając go po całej jamie ustnej, zębach, dziąsłach i podniebieniu. Po tym czasie olej wypluwamy, a usta płuczemy wodą. Skutkować to będzie redukcją liczby szkodliwych bakterii – S. mutans – porównywalną do tej, w wyniku stosowania płynów z chlorheksydyną (39,40).

Zdaniem badaczy działanie to jest zasługą obficie występującego w oleju kokosowy kwasu laurynowego.

Co więcej, w wyniku reakcji kwasu laurynowego ze śliną powstaje przypominająca mydło substancja, która pomaga zapobiegać ubytkom, gromadzeniu się płytki nazębnej oraz stanom zapalnym dziąseł (41,42).

Co jednak ważne, ssanie oleju kokosowego nie zastąpi nam codziennego szczotkowania i nitkowania zębów, czy leczenia dentystycznego, a stanowić może jedynie dodatek!

10. Wspomaga leczenie cukrzycy typu II

Kiedy spada wrażliwość organizmu na działanie insuliny i przestaje on wykorzystywać glukozę do wytworzenia energii, do czynienia mamy z insulinoopornością. Wówczas, w celu regulacji glikemii, trzustka zaczyna produkować jeszcze więcej insuliny, powodując wzrost jej stężenia we krwi, a to może przyczynić się do wystąpienia wielu chorób, w tym cukrzycy typu II.

Choć tu z pewnością konieczne są dalsze badania, te przeprowadzone do tej pory na zwierzętach dowodzą, że kwasy tłuszczowe MCFA zawarte w oleju kokosowym mogą pomóc zwiększyć wrażliwość komórek organizmu na insulinę (43), wspierając tym samym zdrowe procesy trawienne. Odciążają trzustkę i dostarczają organizmowi stałego źródła energii, które nie jest zależne od reakcji glukozy, co może zapobiec wystąpieniu cukrzycy typu II.

Badań z udziałem ludzi jest jednak na ten moment niewiele, choć warto o nich wspomnieć.

W jednym z nich, 9 zdrowych mężczyzn spożywało olej kokosowy (ok. 35 g dziennie) przez 8 tygodni. W rezultacie zaobserwowano zwiększoną wrażliwość na insulinę, co skutkować może zachowaniem zdrowego poziomu glukozy we krwi (44). W kolejnym, trwającym 8 tygodni badaniu, udział wzięło 75 otyłych kobiet. Podzielone zostały one na 4 grupy, z których jedna spożywała 6 g oleju kokosowego dziennie, pozostałe 3 grupy: olej szafranowy, chia i sojowy. Wśród kobiet spożywających olej kokosowy odnotowano największy spadek glukozy we krwi (-25 mg/dL). Badacze przypuszczają, że efekt ten może wynikać z obecności związków fenolowych w oleju kokosowym (45).

Wciąż konieczne jest jednak przeprowadzenie kolejnych badań.

Olej kokosowy – przeciwwskazania

Choć bardzo rzadko, to jednak czasem pojawić się mogą skutki uboczne spożywania oleju kokosowego. Sporadycznie wystąpić może alergia wywołana uczuleniem na orzechy kokosowe (32). Zdarza się także, że niektóre produkty czyszczące wytwarzane na bazie oleju kokosowego również wywołują alergie, nie jest to jednak powszechne.

Należy pamiętać, że rafinowany lub przetworzony olej kokosowy może być bielony, wytwarzany w temperaturze powyżej preferowanej i przetwarzany chemicznie w celu zwiększenia jego trwałości. Taka produkcja znacząco zmienia skład chemiczny oleju kokosowego, a zawarte w nim tłuszcze przestają być tak wartościowe dla organizmu. Dlatego tak ważny jest wybór dobrej jakości oleju – nierafinowanego, virgin.

Olej kokosowy – jak stosować?

Do czego może być stosowany olej kokosowy? Istnieje wiele sposobów jego wykorzystania, a do najbardziej popularnych należą:

  • Gotowanie i pieczenie

Olej kokosowy virgin może być z powodzeniem wykorzystywany do gotowania, pieczenia i smażenia, ponieważ w 90% składa się z nasyconych kwasów tłuszczowych, a te sprawiają, że jest odporny na działanie wysokiej temperatury. Cechuje go wysoki punkt dymienia – 175°C, znacznie wyższy niż w przypadku innych nierafinowanych olejów roślinnych. 

Nierafinowany, naturalny olej kokosowy sprawdzi się również jako dodatek do owocowych czy warzywnych koktajli, ale i kawy, wypieków, owsianek. Dodaje potrawom i napojom przyjemnego kokosowego aromatu. Ponadto, dodając go do żywności, można szybko dostarczyć organizmowi energii, ponieważ jest łatwiejszy do strawienia niż inne oleje.

  • Pielęgnacja skóry i włosów

Jak wykorzystać olej kokosowy na skórę i włosy? Można stosować go bezpośrednio na skórę lub jako mieszankę z olejkami eterycznymi i innymi odżywczymi składnikami. Warto wcierać go w skórę tuż po prysznicu – działa jak balsam nawilżający, a dzięki właściwościom przeciwdrobnoustrojowym, pozytywnie wpływa na zdrowie skóry i włosów. 

Poza nawilżaniem skóry, olej kokosowy doskonale sprawdza się także w walce z przedwczesnym starzeniem się skóry. Może być również wykorzystywany jako naturalny balsam na rany i krem przeciwgrzybiczy. Dobrze sprawdza się także stworzona na bazie oleju kokosowego naturalna odżywka do włosów, która skutecznie je nawilży i ułatwi rozczesywanie, ale i pomoże pozbyć się łupieżu.

  • Zdrowie jamy ustnej i zębów

Płukanie jamy ustnej olejem kokosowym w medycynie ajurwedyjskiej stosowane jest od wieków. Wystarczy jedną łyżką oleju kokosowego płukać jamę ustną codziennie przez około 20 minut. Dzięki wysokiemu stężeniu przeciwbakteryjnych kwasów tłuszczowych w składzie oleju kokosowego, taka praktyka to doskonały sposób na oczyszczenie jamy ustnej z bakteriipomoc w leczeniu chorób dziąsełzapobieganie próchnicy oraz odświeżenie oddechu

Ponadto badania pokazują, że oprócz wymienionych wyżej korzyści dla zdrowia jamy ustnej, ssanie oleju kokosowego może mieć również pozytywny wpływ na ogólny stan zdrowia organizmu.

  • Domowy środek czyszczący

Olej kokosowy działa doskonale także jako naturalny środek czyszczący – m.in.: detergent do prania, lakier do mebli i domowe mydło do rąk. Olej ten skutecznie zabija bakterie i grzyby, sprawiając jednocześnie, że powierzchnie są czyste i lśniące, a tym samym mają pozytywny wpływ na zdrowie.

infografika przedstawiająca jak stosować olej kokosowy oraz zdjęcie dwóch słoików oleju kokosowego wraz z drewnianą łyżką z olejem

Olej kokosowy – jaki kupić?

Nierafinowany

Przede wszystkim wybierz olej kokosowy nierafinowany, na etykiecie widnieć może również hasło “virgin” lub “extra virgin”. Co to znaczy? Taki olej tłoczony jest na zimno, w temperaturze nie przekraczającej 40°C.

Ze świeżego miąższu kokosa

Niezwykle istotny jest tu również sam surowiec. Najbardziej wartościowy będzie świeży miąższ kokosa, który poddany zostaje tłoczeniu tuż po zbiorach. 

Na półkach sklepowych często znaleźć można oleje virgin, lecz tłoczone z kopry czy wiórków kokosowych. Oba te surowce poddane zostały obróbce termicznej w znacznie wyższej temperaturze – tak, by mogły przetrwać transport do innych miejsc na świecie, i tam dopiero zostać wykorzystane do tłoczenia. Jednak jaki jest sens tłoczenia na zimno, kiedy surowiec przeszedł już obróbkę termiczną w temperaturze nawet 150°C? Taki surowiec będzie na pewno uboższy w cenne składniki odżywcze, a zatem olej z niego wytworzony również.

Tłoczony tam, gdzie naturalnie występują palmy kokosowe

Oleje kokosowe tłoczone tuż po zbiorach pochodzą z Filipin, Sri Lanki, Tajlandii czy Indonezji, przy czym jakością wyróżniają się szczególnie właśnie oleje tłoczone na Filipinach

Dlaczego? Po pierwsze, panują tam doskonałe warunki do uprawy kokosów. Po drugie, Filipińczycy tłoczą (i spożywają) olej kokosowy od setek lat i to doświadczenie czuć w każdym słoiku. Opanowali tę sztukę do perfekcji gwarantując wysoką, stałą jakość każdej kolejnej partii.

Czas – im krótszy od pozyskania świeżego miąższu do wytłoczenia oleju, tym lepiej.

Porównajmy świeży miąższ kokosa do oliwek, koprę czy wiórki do wytłoczyn z oliwek. Wszyscy wiemy, że najlepsza oliwa tłoczona jest w krajach, gdzie panuje odpowiedni klimat do uprawy oliwek. W przypadku oleju kokosowego jest dokładnie tak samo. 

Często od wyprodukowania kopry do wytłoczenia z niej oleju mija nawet kilka miesięcy. Olej pozyskany ze świeżego miąższu tuż po zbiorach cechuje pełna ilość wartościowych kwasów tłuszczowych, w tym laurynowego, oraz wysoka jakość nieporównywalna do olejów z kopry czy wiórków kokosowych.

Smak, aromat i wygląd

Choć to ten najbardziej aromatyczny olej powszechnie uważa się za najlepszy jakościowo, również i tu trzeba zdać sobie sprawę, że powstaje on w wyniku tłoczenia prażonych wiórków kokosowych czy kopry. Olej do którego produkcji wykorzystano świeży miąższ, cechuje delikatny, subtelny smak i zapach kokosa

Zwróćmy również uwagę czy olej nie został bielony czy perfumowany. Nierafinowany olej kokosowy wysokiej jakości, w temperaturze poniżej 25°C utrzymuje postać stałą i naturalnie bardzo białą barwę. Możesz w nim jednak znaleźć ślady brązowego osadu – całkowicie naturalne dla kokosa. Po podgrzaniu natomiast staje się płynny i bezbarwny.

Certyfikat ekologiczny

Gwarancją oleju kokosowego bez chemii jest certyfikat ekologiczny. Kokosy pochodzące z takiej kontrolowanej uprawy są wolne od pestycydów. Szukaj na etykiecie unijnego logo produkcji ekologicznej – zielonego listka.

Olej kokosowy – podsumowanie

Czy spożywanie oleju kokosowego jest dobrą decyzją? Zdecydowanie tak, ale… w rozsądnych ilościach (do 2 łyżek stołowych dziennie). Unikalna kompozycja nasyconych kwasów tłuszczowych, z których aż 60% stanowią niezwykle wartościowe kwasy tłuszczowe średniołańcuchowe MCFA sprawia, że olej kokosowy może przynieść naszemu organizmowi wiele korzyści. 

MCFA bardzo łatwo się trawią, są szybko wykorzystane jako energię, wspomagają pracę mózgu, podnoszą poziom dobrego cholesterolu HDL i wiele innych. Co więcej, przyjemny smak i aromat kokosa sprawia, że olej kokosowy uatrakcyjni wiele potraw czy wzbogaci domową pielęgnację. 

Pamiętaj jednak, by zawsze wybierać wersję nierafinowaną, ekologiczną, jeśli chcesz się cieszyć maksimum właściwości leczniczych płynących z kokosów. 

Oceń artykuł:

Średnia: 4.2/5       Głosów: 67

Skomentuj:

Koszyk

Brakuje do bezpłatnej wysyłki 199,00 zł.

Brak produktów w koszyku.