Darmowa wysyłka od 199 zł
sklep@super-racjonalni.pl 795 293 590 (pon. - pt. 9:00 - 16:00)

Oksymel (Oxymel) – właściwości i zastosowanie

okładka do artykułu o właściwościach i zastosowaniu oksymelu (oxymelu). butelka złotego eliksiru Racjonalni, w tle czosnek, kurkuma, imbir i pieprz

“Oksymel” – obiło Ci się ostatnio to słowo o uszy? Nazywany naturalnym antybiotykiem, ten tradycyjny eliksir przeżywa teraz renesans.

Oksymel, znany również jako ocet miodowy, to starożytny produkt, którego właściwości i zastosowanie przyciągają uwagę zarówno kulinarnych entuzjastów, jak i osób poszukujących naturalnych sposobów dbania o zdrowie. Jak w starożytności sięgano po niego jako środek zaradczy i wzmacniający organizm, prozdrowotny tonik, tak i współcześnie mówi się, że wesprze nas w walce przeziębieniem, pomoże zwalczyć uporczywy kaszel, katar i ogólnie wzmocnić odporność.

Co to jest oksymel (oxymel)? Jakie są jego właściwości? I czy faktycznie jest skuteczny? Ten artykuł pomoże Ci zgłębić tajemnice oksymelu, odkryć jego różnorodne zastosowania i dowiedzieć się, jak można go włączyć do codziennego życia w celu poprawy zdrowia i smaku potraw.

Co to jest oksymel (oxymel)?

Oksymel, znany również jako oxymel czy ognisty cydr, to tradycyjny, słodko-kwaśny, ziołowy syrop powstały w wyniku maceracji ziół i przypraw w occie jabłkowym i miodzie. Łacińskie słowo oxymel powstało w wyniku połączenia dwóch słów: oxy – czegoś kwaśnego czyli octu jabłkowego, i mel -miodu. Koncept tej ziołowej mikstury sięga bowiem starożytnej Persji i Grecji, gdzie Hipokrates stosował go w swoich leczniczych recepturach.

Słodycz miodu równoważy gorzki smak ziół, co zdecydowanie ułatwia jego stosowanie. Słodki smak ujarzmia również kwasowość octu jabłkowego, a oba razem – miód i ocet – redukują ból gardła, ułatwiają odkrztuszanie zalegającej wydzieliny i wspierają układ odpornościowy w czasie sezonowych przeziębień i grypy. Co więcej, oksymel jest prosty do zrobienia samodzielnie w domu, ale o tym dalej.

Oksymel (oxymel) – skład

składniki oksymelu: ocet jabłkowy, czosnek, imbir, kurkuma, cebula, cytryna, pomarańcza, ostra papryczki chili

Podstawę tradycyjnego ognistego cydru stanowią wyżej dwa wspomniane składniki: ocet jabłkowy i miód. Oba powinny być wysokiej jakości. Ocet jabłkowy koniecznie niepasteryzowany, żywy, naturalnie fermentowany. Miód prawdziwy, ze sprawdzonej pasieki. Do takiej, jakościowej bazy dodaje się różnego rodzaju zioła, warzywa i przyprawy, w zależności od upodobań, dostępności i zapotrzebowania. Tutaj, w miarę możliwości, sięgajmy po te ekologiczne lub z zaufanego źródła.

Jakie zioła znaleźć możemy w oxymelu?

  • Imbir
  • Czosnek
  • Kurkumę
  • Czarny pieprz

Opcjonalnie również:

  • Szałwię
  • Tymianek
  • Cebulę
  • Chrzan
  • Owoce dzikiej róży
  • Cytrynę
  • Pomarańczę

Oksymel (oxymel) – właściwości

Choć nie ma badań naukowych potwierdzających lecznicze działanie ognistego cydru (tak, jak nie ma i jego jednej, właściwej receptury), dysponujemy jednak publikacjami potwierdzającymi liczne, korzystne właściwości poszczególnych jego składników.

Ocet jabłkowy

Służy tutaj jako nośnik dla ziół i przypraw, ale sam również wykazuje wiele korzyści prozdrowotnych. Za sprawą kwasów organicznych w nim obecnych, jak i licznych związków bioaktywnych i żywych kultur bakterii i grzybów, niepasteryzowany ocet jabłkowy działa przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybiczo i przeciwzapalnie. Jest również źródłem antyoksydantów, reguluje poziom cukru we krwi, cholesterolu i wspomaga odchudzanie.

Dowiedz się więcej o właściwościach octu jabłkowego z naszego artykułu: TUTAJ

Miód

Podobnie jak ocet jabłkowy, ludzie sięgają po miód od wieków, aby wspomóc organizm w walce z infekcją, ukoić obolałe gardło i ułatwić odkrztuszanie. Nic dziwnego, miód działa antybakteryjnie i przeciwdrobnoustrojowo (1). Wykazuje również właściwości przeciwzapalne oraz antyoksydacyjne (2). Wpływa też korzystnie na zdrowie układu krwionośnego, gdyż zgodnie z publikacją z 2020 roku, miód w diecie może obniżyć ciśnienie krwi, poziom cholesterolu i tłuszczów we krwi, poprawić czynność serca (3).

W miksturze miód balansuje kwasowość octu jabłkowego, nadając jej słodkiego smaku.

Czosnek

To stosowane powszechnie w kuchni warzywo jest naszym prawdziwym sprzymierzeńcem w okresie sezonowej grypy i przeziębień. Przez wielu stosowany jako jako domowy sposób na walkę z infekcją i stanami zapalnymi. Badania naukowe potwierdziły, że czosnek może uchronić nas przed grypą, a gdy ta już nas dopadnie, złagodzić jej przebieg (4,5).

To jednak nie wszystko, co do zaoferowania ma to aromatyczne warzywo. Czosnek w diecie obniża poziom cholesterolu we krwi oraz ciśnienia krwi, redukuje ryzyko wystąpienia chorób serca, a także poprawia wydolność fizyczną (6,7,8,9).

Imbir

Roślina ta ma długą historię zastosowania w tradycyjnej medycynie, gdzie zdążyła zasłynąć jako remedium spożywane w celu poprawy trawienia, zmniejszenia mdłości, zwalczenia grypy i przeziębienia, czy wielu innych.

Jak czosnek, imbir poprawi zdrowie serca (10,11), ale też pomocny będzie w leczeniu przewlekłej niestrawności. Redukuje również bóle menstruacyjne (12), wspomaga odchudzanie (13) i działa silnie antybakteryjnie (14).

Przeczytaj więcej o tej fantastycznej roślinie TUTAJ.

Kurkuma

W składzie kurkumy znajdziemy niezwykle silny antyoksydant – kurkuminę, o właściwościach przeciwzapalnych i przeciwutleniających. Naukowcy dowiedli, że jej regularne spożycie działać będzie ochronnie na mózg, obniży ryzyko wystąpienia chorób serca czy choroby Alzheimera. Przyniesie także ulgę chorym na artretyzm, a nawet stanowić może profilaktykę nowotworową.

Aby jednak korzystać w tych wszystkich, dobroczynnych korzyści kurkuminy, należy spożywać kurkumę wraz z czarnym pieprzem – piperyna, aktywny składnik pieprzu, zwiększa przyswajanie kurkuminy aż o 2000%.

Sprawdź nasz artykuł o właściwościach kurkumy – TUTAJ.

Oksymel (oxymel) – dawkowanie i zastosowanie

jak stosować oksymel? pij ognisty cydr w postaci szota lub rozcieńcz z wodą

Jak stosować oxymel?

Choć niektórzy piją ognisty cydr w postaci szota, ze względu na zawartość octu jabłkowego, miksturę zawsze warto rozcieńczyć – 1 łyżeczkę w 1/2 szklanki wody. Taki napój należy pić 2 razy dziennie, przed posiłkiem, zwłaszcza gdy czujemy, że bierze nas przeziębienie. Podczas infekcji dawkowanie zwiększyć możemy do łyżki 2-3 razy dziennie.

Po ten tradycyjny, złoty eliksir nie musimy jednak sięgać jedynie, gdy dopada nas katar czy kaszel. Oksymel może stać się częścią naszej codziennej rutyny. Pij go z wodą, ale i dodawaj do sosów sałatkowych, zup, marynat, herbaty czy koktajlu.

Ognisty cydr podawać możemy również maluchom od 2. roku życia.

Oksymel (oxymel) – przeciwwskazania

Wraz z brakiem badań naukowych nad właściwościami ognistego cydru, brak niestety również zgłoszonych skutków ubocznych jego stosowania. Jednakże, bazując na wiedzy o składnikach tej mikstury, wiemy, że jest ona bezpieczna do spożycia, z jedynie niewielkimi, możliwymi do wystąpienia skutkami ubocznymi. Wśród nich wystąpić mogą mdłości czy biegunka, wystąpienie refluksu i zgagi, ryzyko krwawienia u osób przyjmujących leki przeciwzakrzepowe.

Zrezygnuj natomiast z oksymelu jeśli:

  • zmagasz się z wrzodami albo stanem zapalnym żołądka lub dwunastnicy;
  • masz wrażliwe zęby – opcjonalnie pij miksturę przez słomkę;
  • masz alergię na którykolwiek z jego składników.

Jesteś w ciąży lub karmisz piersią? A może przyjmujesz leki rozrzedzające krew czy obniżające ciśnienie? Przed włączeniem ognistego cydru do diety skonsultuj się z lekarzem.

Oksymel (oxymel) – przepis

Jak zrobić domowy ognisty cydr? Choć przepis jest prosty, to wymaga cierpliwości, bo nie jest to szybki proces.

Składniki:

  • Ocet jabłkowy – 3 szklanki lub do całkowitego zalania składników
  • Czosnek – 1 główka
  • Korzeń imbiru – długości ok. 6-7 cm
  • Korzeń kurkumy –
  • Czarny pieprz –
  • Miód – 1/2 szklanki

Przyda się również duży, szklany słoik.

Przepis na tradycyjny oxymel:

  1. Czosnek, imbir i kurkumę pokrój na drobniejsze kawałki, wraz z pieprzem umieść na dnie słoika.
  2. Całość zalej octem jabłkowym (do całkowitego zakrycia składników).
  3. Słoik zamknij szczelnie zakrętką. Możesz też użyć czystej ściereczki, którą zabezpiecz gumką recepturką.
  4. Przechowuj go przez 4-6 tygodni w temperaturze pokojowej, w zacienionym miejscu, codziennie nim wstrząsając.
  5. Po upływie tego czasu ocet odcedzamy, a następnie dodajemy do niego miód. Mieszamy aż się rozpuści.
  6. Oxymel przechowujemy w szklanej butelce, w ciemnym i chłodnym miejscu.

Nie chcesz czekać kilku tygodni na oksymel?

Sprawdź Oxymele i Złoty Eliksir dostępne w naszym sklepie.

Znajdziesz w nim wysokiej jakości niepasteryzowany ocet jabłkowy, imbir, czosnek, kurkumę i pieprz. Celowo go nie słodzimy. Dzięki temu sprawdzi się również diabetykom, osobom odchudzającym się czy tym z alergią na produkty pszczele. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by napój na bazie Złotego Eliksiru wzbogacić miodem, syropem z agawy lub klonowym, w zależności od preferencji.

Oceń artykuł:

Średnia: 4.2/5       Głosów: 36

Skomentuj:

Więcej o składnikach oksymelu:

Koszyk

Brakuje do bezpłatnej wysyłki 199,00 zł.

Brak produktów w koszyku.