“Oksymel” – obiło Ci się ostatnio to słowo o uszy? Nazywany naturalnym antybiotykiem, ten tradycyjny eliksir przeżywa teraz renesans.
Oksymel, znany również jako ocet miodowy, to starożytny produkt, którego właściwości i zastosowanie przyciągają uwagę zarówno kulinarnych entuzjastów, jak i osób poszukujących naturalnych sposobów dbania o zdrowie. Jak w starożytności sięgano po niego jako środek zaradczy i wzmacniający organizm, prozdrowotny tonik, tak i współcześnie mówi się, że wesprze nas w walce przeziębieniem, pomoże zwalczyć uporczywy kaszel, katar i ogólnie wzmocnić odporność.
Co to jest oksymel (oxymel)? Jakie są jego właściwości? I czy faktycznie jest skuteczny? Ten artykuł pomoże Ci zgłębić tajemnice oksymelu, odkryć jego różnorodne zastosowania i dowiedzieć się, jak można go włączyć do codziennego życia w celu poprawy zdrowia i smaku potraw.
Co to jest oksymel (oxymel)?
Oksymel, znany również jako oxymel czy ognisty cydr, to tradycyjny, słodko-kwaśny, ziołowy syrop powstały w wyniku maceracji ziół i przypraw w occie jabłkowym i miodzie. Łacińskie słowo oxymel powstało w wyniku połączenia dwóch słów: oxy – czegoś kwaśnego czyli octu jabłkowego, i mel -miodu. Koncept tej ziołowej mikstury sięga bowiem starożytnej Persji i Grecji, gdzie Hipokrates stosował go w swoich leczniczych recepturach.
Słodycz miodu równoważy gorzki smak ziół, co zdecydowanie ułatwia jego stosowanie. Słodki smak ujarzmia również kwasowość octu jabłkowego, a oba razem – miód i ocet – redukują ból gardła, ułatwiają odkrztuszanie zalegającej wydzieliny i wspierają układ odpornościowy w czasie sezonowych przeziębień i grypy. Co więcej, oksymel jest prosty do zrobienia samodzielnie w domu, ale o tym dalej.
Oksymel (oxymel) – skład
Podstawę tradycyjnego ognistego cydru stanowią wyżej dwa wspomniane składniki: ocet jabłkowy i miód. Oba powinny być wysokiej jakości. Ocet jabłkowy koniecznie niepasteryzowany, żywy, naturalnie fermentowany. Miód prawdziwy, ze sprawdzonej pasieki. Do takiej, jakościowej bazy dodaje się różnego rodzaju zioła, warzywa i przyprawy, w zależności od upodobań, dostępności i zapotrzebowania. Tutaj, w miarę możliwości, sięgajmy po te ekologiczne lub z zaufanego źródła.
Jakie zioła znaleźć możemy w oxymelu?
- Imbir
- Czosnek
- Kurkumę
- Czarny pieprz
Opcjonalnie również:
- Szałwię
- Tymianek
- Cebulę
- Chrzan
- Owoce dzikiej róży
- Cytrynę
- Pomarańczę
Oksymel (oxymel) – właściwości
Choć nie ma badań naukowych potwierdzających lecznicze działanie ognistego cydru (tak, jak nie ma i jego jednej, właściwej receptury), dysponujemy jednak publikacjami potwierdzającymi liczne, korzystne właściwości poszczególnych jego składników.
Ocet jabłkowy
Służy tutaj jako nośnik dla ziół i przypraw, ale sam również wykazuje wiele korzyści prozdrowotnych. Za sprawą kwasów organicznych w nim obecnych, jak i licznych związków bioaktywnych i żywych kultur bakterii i grzybów, niepasteryzowany ocet jabłkowy działa przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybiczo i przeciwzapalnie. Jest również źródłem antyoksydantów, reguluje poziom cukru we krwi, cholesterolu i wspomaga odchudzanie.
Dowiedz się więcej o właściwościach octu jabłkowego z naszego artykułu: TUTAJ
Miód
Podobnie jak ocet jabłkowy, ludzie sięgają po miód od wieków, aby wspomóc organizm w walce z infekcją, ukoić obolałe gardło i ułatwić odkrztuszanie. Nic dziwnego, miód działa antybakteryjnie i przeciwdrobnoustrojowo (1). Wykazuje również właściwości przeciwzapalne oraz antyoksydacyjne (2). Wpływa też korzystnie na zdrowie układu krwionośnego, gdyż zgodnie z publikacją z 2020 roku, miód w diecie może obniżyć ciśnienie krwi, poziom cholesterolu i tłuszczów we krwi, poprawić czynność serca (3).
W miksturze miód balansuje kwasowość octu jabłkowego, nadając jej słodkiego smaku.
Czosnek
To stosowane powszechnie w kuchni warzywo jest naszym prawdziwym sprzymierzeńcem w okresie sezonowej grypy i przeziębień. Przez wielu stosowany jako jako domowy sposób na walkę z infekcją i stanami zapalnymi. Badania naukowe potwierdziły, że czosnek może uchronić nas przed grypą, a gdy ta już nas dopadnie, złagodzić jej przebieg (4,5).
To jednak nie wszystko, co do zaoferowania ma to aromatyczne warzywo. Czosnek w diecie obniża poziom cholesterolu we krwi oraz ciśnienia krwi, redukuje ryzyko wystąpienia chorób serca, a także poprawia wydolność fizyczną (6,7,8,9).
Imbir
Roślina ta ma długą historię zastosowania w tradycyjnej medycynie, gdzie zdążyła zasłynąć jako remedium spożywane w celu poprawy trawienia, zmniejszenia mdłości, zwalczenia grypy i przeziębienia, czy wielu innych.
Jak czosnek, imbir poprawi zdrowie serca (10,11), ale też pomocny będzie w leczeniu przewlekłej niestrawności. Redukuje również bóle menstruacyjne (12), wspomaga odchudzanie (13) i działa silnie antybakteryjnie (14).
Przeczytaj więcej o tej fantastycznej roślinie TUTAJ.
Kurkuma
W składzie kurkumy znajdziemy niezwykle silny antyoksydant – kurkuminę, o właściwościach przeciwzapalnych i przeciwutleniających. Naukowcy dowiedli, że jej regularne spożycie działać będzie ochronnie na mózg, obniży ryzyko wystąpienia chorób serca czy choroby Alzheimera. Przyniesie także ulgę chorym na artretyzm, a nawet stanowić może profilaktykę nowotworową.
Aby jednak korzystać w tych wszystkich, dobroczynnych korzyści kurkuminy, należy spożywać kurkumę wraz z czarnym pieprzem – piperyna, aktywny składnik pieprzu, zwiększa przyswajanie kurkuminy aż o 2000%.
Sprawdź nasz artykuł o właściwościach kurkumy – TUTAJ.
Oksymel (oxymel) – dawkowanie i zastosowanie
Jak stosować oxymel?
Choć niektórzy piją ognisty cydr w postaci szota, ze względu na zawartość octu jabłkowego, miksturę zawsze warto rozcieńczyć – 1 łyżeczkę w 1/2 szklanki wody. Taki napój należy pić 2 razy dziennie, przed posiłkiem, zwłaszcza gdy czujemy, że bierze nas przeziębienie. Podczas infekcji dawkowanie zwiększyć możemy do łyżki 2-3 razy dziennie.
Po ten tradycyjny, złoty eliksir nie musimy jednak sięgać jedynie, gdy dopada nas katar czy kaszel. Oksymel może stać się częścią naszej codziennej rutyny. Pij go z wodą, ale i dodawaj do sosów sałatkowych, zup, marynat, herbaty czy koktajlu.
Ognisty cydr podawać możemy również maluchom od 2. roku życia.
Oksymel (oxymel) – przeciwwskazania
Wraz z brakiem badań naukowych nad właściwościami ognistego cydru, brak niestety również zgłoszonych skutków ubocznych jego stosowania. Jednakże, bazując na wiedzy o składnikach tej mikstury, wiemy, że jest ona bezpieczna do spożycia, z jedynie niewielkimi, możliwymi do wystąpienia skutkami ubocznymi. Wśród nich wystąpić mogą mdłości czy biegunka, wystąpienie refluksu i zgagi, ryzyko krwawienia u osób przyjmujących leki przeciwzakrzepowe.
Zrezygnuj natomiast z oksymelu jeśli:
- zmagasz się z wrzodami albo stanem zapalnym żołądka lub dwunastnicy;
- masz wrażliwe zęby – opcjonalnie pij miksturę przez słomkę;
- masz alergię na którykolwiek z jego składników.
Jesteś w ciąży lub karmisz piersią? A może przyjmujesz leki rozrzedzające krew czy obniżające ciśnienie? Przed włączeniem ognistego cydru do diety skonsultuj się z lekarzem.
Oksymel (oxymel) – przepis
Jak zrobić domowy ognisty cydr? Choć przepis jest prosty, to wymaga cierpliwości, bo nie jest to szybki proces.
Składniki:
- Ocet jabłkowy – 3 szklanki lub do całkowitego zalania składników
- Czosnek – 1 główka
- Korzeń imbiru – długości ok. 6-7 cm
- Korzeń kurkumy –
- Czarny pieprz –
- Miód – 1/2 szklanki
Przyda się również duży, szklany słoik.
Przepis na tradycyjny oxymel:
- Czosnek, imbir i kurkumę pokrój na drobniejsze kawałki, wraz z pieprzem umieść na dnie słoika.
- Całość zalej octem jabłkowym (do całkowitego zakrycia składników).
- Słoik zamknij szczelnie zakrętką. Możesz też użyć czystej ściereczki, którą zabezpiecz gumką recepturką.
- Przechowuj go przez 4-6 tygodni w temperaturze pokojowej, w zacienionym miejscu, codziennie nim wstrząsając.
- Po upływie tego czasu ocet odcedzamy, a następnie dodajemy do niego miód. Mieszamy aż się rozpuści.
- Oxymel przechowujemy w szklanej butelce, w ciemnym i chłodnym miejscu.
Nie chcesz czekać kilku tygodni na oksymel?
Sprawdź Oxymele i Złoty Eliksir dostępne w naszym sklepie.
Znajdziesz w nim wysokiej jakości niepasteryzowany ocet jabłkowy, imbir, czosnek, kurkumę i pieprz. Celowo go nie słodzimy. Dzięki temu sprawdzi się również diabetykom, osobom odchudzającym się czy tym z alergią na produkty pszczele. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by napój na bazie Złotego Eliksiru wzbogacić miodem, syropem z agawy lub klonowym, w zależności od preferencji.
Skomentuj: