DARMOWA wysyłka od 199 złotych

sklep@super-racjonalni.pl

795 293 590 ( PON.-PT. 9:00-16:00 )

Szukaj

Ocet jabłkowy na przeziębienie

Marta, 21 październik 2020
Ocet jabłkowy na przeziębienie

Od promiennej, zdrowej cery, aż po odchudzanie - ocet jabłkowy znajdzie szereg zastosowań. Jako jedno z popularniejszych, domowych remediów, ocet jabłkowy pomoże ustabilizować poziom cukru we krwi, obniżyć cholesterol, pozbyć się zgagi czy dolegliwości refluksowych, a nawet sprawdzi się jako delikatnie złuszczający tonik do twarzy. Mając na uwadze, że zbliża się sezon panoszących się infekcji, nasuwa się pytanie: czy ocet jabłkowy znajdzie zastosowanie również w walce z przeziębieniem?

Jak najbardziej!

Z tego artykułu dowiesz się dlaczego ocet jabłkowy może okazać się skutecznym wsparciem przy sezonowej infekcji oraz jak go stosować przy uporczywym kaszlu i katarze.

Ocet jabłkowy - ceniony już w starożytności!

Ocet jabłkowy z pewnością nie jest nowoczesnym wymysłem. Już 400 lat p.n.e. Hipokrates, ojciec medycyny, leczył swoich pacjentów octem jabłkowym. Odkrył on, że naturalny, niefiltrowany ocet to niesamowicie silny, oczyszczający i uzdrawiający eliksir. Działając antybakteryjnie i antyseptycznie, leczył nim infekcje bakteryjne, grzybicze i wirusowe.

Z właściwości oczyszczających octu jabłkowego korzystano również w starożytnym Egipcie. Babilończycy używali octu jako przyprawy czy naturalnego konserwantu, natomiast armia Juliusza Cezara spożywała tonik octowy by zachować siłę i zwalczać choroby. W średniowiecznym Paryżu, uliczni handlarze sprzedawali ocet jabłkowy jako dezodorant czy wszechstronny napój wzmacniający, mający zapewnić długotrwałe zdrowie i młodość.

Ocet jabłkowy stosowany jest od tysięcy lat nie tylko ze względów zdrowotnych, ale również jako naturalny środek czyszczący - usuwający bakterie, zarazki, pleśń, nieprzyjemny zapach czy plamy.

przycisk - PRZEJDŹ DO SKLEPU

Ocet jabłkowy - dar od Matki Natury

Naturalny, bezwzględnie niefiltrowany i niepasteryzowany ocet jabłkowy (bo tylko o takim mowa w tym artykule) można śmiało zaliczyć do grupy produktów, które zasłużyły sobie na uznanie, jako te najbardziej wartościowe dla naszego zdrowia. Powstaje w wyniku naturalnej fermentacji octowej przy obecności bakterii należących do rodziny Acetobacter. Świeże, rozdrobnione jabłka, zalane wodą, często z dodatkiem cukru lub miodu, pozostawione są na wiele miesięcy w zbiornikach ze stałym dostępem tlenu. W pierwszym etapie produkcji następuje krótka, aczkolwiek burzliwa fermentacja alkoholowa drożdży, które przekształcają węglowodany w alkohol. Następnie, za sprawą bakterii fermentacji octowej alkohol fermentuje do postaci kwasu octowego.

Jak poznać, że produkt końcowy - ocet jabłkowy - jest wysokiej jakości?

Cechuje go jasnożółty, po żółto-brązowy kolor, a oglądając butelkę pod światło, dostrzec można w płynie strzępki galaretowatej struktury zwanej “matką octową”. Na dnie znajdziesz również osad owocowy. Wąchając ocet jabłkowy poczujesz dość ostry, kwaśny zapach, ale z wyczuwalną nutą jabłek. Jeśli zmarszczysz nos, to dobry znak!

Ocet jabłkowy - domowy sposób na przeziębienie

Tym, co sprawia, że przy uporczywej infekcji warto zwrócić szczególną uwagę na ocet jabłkowy, jest z pewnością jego skład. Znajdziemy w nim żywe kultury bakterii, kwasy organiczne (w tym kwas octowy, jabłkowy, galusowy, kawowy, chlorogenowy), enzymy, aminokwasy, pektyny czy bioflawonoidy. Ocet zawiera również witaminy A, E, K, B1, B2, i pierwiastki: potasu, wapnia, magnezu, chloru, sodu, siarki, selenu, miedzi, fluoru i krzemu.

Dzięki tak bogatej zawartości składników odżywczych, ocet jabłkowy będzie wartościowym dodatkiem do diety, zwłaszcza w okresie obniżonej odporności organizmu.

dłoń kobiety trzyma szklankę z napojem z octu jabłkowego, obok leży butelka octu jabłkowego Racjonalni, oraz bawełniana siatka na zakupy, z której rozsypują się jabłka


Ocet jabłkowy na przeziębienie - jak działa?

Ze względu na zawartość matki octowej i kolonii drożdżowych, ocet nie tylko pozwoli na bieżąco uzupełniać braki we florze bakteryjnej jelit, ale też może w pewnym stopniu przyczyniać się do odtworzenia utraconej równowagi mikrobiologicznej. Badania wykazały, że ocet jabłkowy zwiększa liczebność bakterii probiotycznych należących do gatunków Lactobacillus i Bifidobacterium, zmniejszając jednocześnie liczebność pałeczek okrężnicy Escherichia coli (1). Udowodniono, że probiotyki wykazują działanie wzmacniające odporność, co tłumaczyć może, dlaczego pijąc ocet jesteśmy w stanie skrócić czas trwania infekcji.

Ocet jabłkowy pozwoli również szybciej pozbyć się wydzieliny z układu oddechowego, która, jak tylko się rozchorujemy, staje się gęstsza, utrudniając oddychanie (z pewnością doskonale znasz to męczące uczucie zatkanego nosa...). Rozrzedzenie flegmy w gardle sprawi, że poczujemy się lepiej i ułatwi okres rekonwalescencji. Co więcej, choć ocet jabłkowy jest kwaśny w smaku, pomoże przywrócić równowagę kwasowo-zasadową, czyli stan, który pozwoli utrzymać harmonię w naszym organizmie, jednocześnie dając układowi odpornościowemu optymalne warunki, by zwalczyć infekcję.

Nie możemy zapomnieć również o antybakteryjnym i przeciwgrzybiczym działaniu octu. Badania wykazują hamujący wpływ octu jabłkowego na kolonie bakteryjne E. Coli i S. aureus oraz grzybicze C. albicans (2,3,4). Pierwsze z wymienionych są elementem naturalnej flory bakteryjnej, ale w pewnych warunkach mogą przechodzić w szczepy zjadliwe, gronkowce zawsze są patogenami i to bardzo groźnymi, prowadzącymi do chorób wielonarządowych, natomiast drożdżaki wywołują rozległe grzybice u pacjentów z osłabionym układem odpornościowym, więc w tych przypadkach dostępność wspomagającej terapii octem jabłkowym jest sporą zaletą.

Czy tylko ocet jabłkowy?

Ocet jabłkowy, choć zdecydowanie przewyższa popularnością octy z innych owoców, wypada znacznie lepiej antybakteryjnie niż przeciwwirusowo. Nie ma bowiem badań wykazujących jego skuteczność przeciwko wirusom. Jedno z badań pokazuje wręcz, że ocet jabłkowy nie ma żadnego działania zwalczającego wirus grypy. Tu warto uzupełnić dietę o octy np. z czarnego bzu lub malin. Nie bez powodu, bowiem zarówno owoce, jak i kwiaty czarnego bzu, a także maliny, to popularne składniki suplementów diety wzmacniających odporność.

na drewnianym stole leży butelka octu malinowego Racjonalni, obok stoją dwie szklanki z sokiem pomidorowym i octem malinowym, na blacie leżą rozrzucone pomidory

Dlaczego czarny bez może okazać się pomocny w walce z grypą?

Kwiaty czarnego bzu, bogate we flawonoidy, fenolokwasy, triterpeny, sterole i olejki eteryczne, działają napotnie, wykrztuśnie, przeciwbólowo i przeciwgorączkowo. Napary z kwiatów cechują również właściwości moczopędne. Przetwory z kwiatów sprawdzą się doskonale przy pierwszych objawach przeziębienia, pomagając obniżyć temperaturę i zmniejszyć ból.

Owoce czarnego bzu natomiast swoje korzystne właściwości zawdzięczają zawartości antocyjanów, kwasów organicznych, garbników, polifenoli. Oprócz właściwości napotnych, przeczyszczających i przeciwbólowych, działają immunostymulująco, antybakteryjnie, przeciwzapalnie i przeciwwirusowo.

Skuteczność wyciągów z owoców czarnego bzu potwierdziły badania kliniczne.

Jedno z nich - na grupie 60 pacjentów ze zdiagnozowaną grypą - wykazało, że stosowanie 15 ml syropu z owoców czarnego bzu, cztery razy dziennie, przyczyniło się do zmniejszenia objawów w ciągu 2-4 dni, w porównaniu z grupą kontrolną, bez syropu, której oczekiwanie na poprawę zajęło 7-8 dni (5).

Inne badanie również skutkowały podobnym rezultatem. W grupie chorujących na grypę pacjentów, której podano standaryzowany na zawartość antocyjanów ekstrakt z owoców czarnego bzu, zaobserwowano skrócenie czasu trwania choroby o 3-4 dni w stosunku do grupy kontrolnej (6).

A co z malinami?

Również ocet malinowy może wspomóc walkę z infekcją wirusową. Oprócz antocyjanów zawartych także w owocach czarnego bzu, maliny zawierają również elagotaniny o udowodnionym działaniu przeciwwirusowym, antybakteryjnym i przeciwzapalnym (7). Od dawien dawna owoce te pomagają w walce z przeziębieniem czy grypą. Za sprawą kwasu salicylowego, który działaniem przypomina aspirynę, działają również napotnie i pomagają obniżyć gorączkę.

przycisk - PRZEJDŹ DO SKLEPU


Ocet jabłkowy na przeziębienie - jak stosować?

  • Wzmacniający napój octowy

Najprostszym i najbardziej popularnym sposobem na spożywanie octu jest zmieszanie 2 łyżek w szklance wody. Miksturę wzbogacić możesz łyżką miodu. Przeciwbakteryjne działanie wzmocnisz także dodając kawałek startego imbiru, pół łyżeczki cynamonu czy szczyptę czarnego pieprzu lub chili.

Taką miksturę pij 2 razy dziennie, a jeśli zmagasz się z nasilonymi dolegliwościami - nawet 3 razy dziennie.

na desce postawiona jest butelka octu jabłkowego, szklanka napoju jabłkowego z octem jabłkowym, porozrzucane są również jabłka, kawałek imbiru i laski cynamonu; w tle widać pluszowego misia na sofie
  • Ocet jabłkowy na ból gardła

Jeśli odczuwasz silny ból, co godzinę płucz powoli gardło miksturą wody i octu (1 łyżka octu na ½ szklanki przegotowanej, letniej wody). Gdy ból zacznie ustępować, powtarzaj płukanie co 3 godziny. Miksturę wypluj, nie połykaj.

Również jak jesteś zdrowy, płucz gardło dwa razy w tygodniu. Pomoże to pozbyć się toksyn.

Oprócz płukania gardła, zastosuj również okłady octowe. Cienką tkaninę bądź gazę zamocz w occie. Połóż ją na szyi, następnie całość owiń folią spożywczą i ciepłym, suchym ręcznikiem - pod wpływem ciepła ocet lepiej wchłonie przez skórę. Jeśli zmagasz się z przeziębieniem, grypą, zapaleniem oskrzeli czy astmą, taki okład zastosować możesz również na klatkę piersiową.

  • Ocet jabłkowy na katar i zatoki

Kompresy roztworu octu jabłkowego i przegotowanej, ciepłej wody (w proporcjach 1:1) sprawdzą się również, jeśli dokucza Tobie ból i uczucie zatkanego nosa. Połóż się, nałóż zwilżoną miksturą tkaninę na nos i czoło. Okład pozostaw na 10-20 minut. Ocet ułatwi oddychanie, uśmierzy ból i złagodzi obrzęk.

Ulgę dla zatok i nosa przyniosą również inhalacje octowe. W tym celu przygotuj roztwór octowy, stosując szklankę octu na dwie szklanki wody. Miksturę zagotuj. Przykrywając głowę ręcznikiem, wdychaj opary przez około 5 minut. Nos i zatoki zaczną się oczyszczać, naczynia krwionośne obkurczą się ułatwiając oddychanie. Taki zabieg powtarzaj 3 razy dziennie, aż do ustąpienia objawów.

  • Oxymel

Choć o jego przygotowaniu pomyśleć trzeba za wczasu, to szykując się na jesień i zimę, warto zaopatrzyć się w ten podkręcający odporność syrop - doskonałe remedium na sezonowe przeziębienie. Bogaty w składniki zwalczające bakterie, wirusy i grzyby - rozrzedzi zalegającą wydzielinę, rozprawi się z katarem, bólem gardła i kaszlem.

Jak go zrobić?

Na 1-litrowy słoik przygotuj: nieduży korzeń imbiru, 1 cytrynę, główkę czosnku, 4 laski cynamonu, kilka goździków, papryczkę chili, pół cebuli, łyżeczkę sproszkowanej kurkumy, ½ łyżeczki zmielonych nasion kopru włoskiego, 2 szklanki octu jabłkowego (lub innego octu owocowego), ½ szklanki miodu.

    Imbir i czosnek obierz. Imbir i cytrynę pokrój w plastry, czosnek, papryczkę chili i cebulę posiekaj. Składniki włóż do słoika. Całość zalej octem jabłkowym, zostawiając na górze ok. 3 cm przestrzeni. Całość delikatnie wymieszaj, słoik zakręć i odstaw w ciepłe miejsce na 4 tygodnie. Po upływie tego czasu przecedź zawartość słoika przez gazę i rozlej płyn do mniejszych buteleczek. Przechowuj w lodówce lub w chłodnym, suchym miejscu nawet przez 1 rok.

    Jak zażywać oxymel? Profilaktycznie, chcąc wzmocnić odporność, warto stosować łyżkę syropu 1-2 razy dziennie. Gdy czujesz, że bierze Cię przeziębienie, 1 łyżkę oxymelu spożywaj co 2 godziny. Podczas infekcji natomiast - 1 łyżka 3-4 razy dziennie.

    Uwaga: Ocet jabłkowy zastąpić możesz dowolnym, innym octem owocowym. Szczególnie polecamy ocet malinowy oraz z kwiatów i owoców czarnego bzu. Ważne jednak, żeby był niepasteryzowany i naturalnie fermentowany.

    przycisk - PRZEJDŹ DO SKLEPU

    Podsumowując

    Ocet jabłkowy to polecany przez wielu, domowy sposób walki z sezonową infekcją. Choć nie ma wielu dowodów naukowych potwierdzających zastosowanie octu przy przeziębieniu, poparto badaniami jego antybakteryjne i przeciwgrzybicze właściwości, co wspomóc może walkę z uporczywym kaszlem i katarem. 

    Ocet jabłkowy stymuluje również rozwój prawidłowej flory bakteryjnej oraz jest źródłem antyoksydantów, aminokwasów i enzymów, mających korzystny wpływ na organizm człowieka.

    Ocet jabłkowy nie jest jednak lekarstwem. Jeśli gorączka utrzymuje się dłużej niż 48 godzin, a kaszel nie ustępuje, koniecznie zasięgnij porady lekarza.

    Więcej artykułów o occie jabłkowym:

    Żywe octy naszej produkcji:

    Podobne produkty

    Ashwagandha - 150 g

    28.90 zł

    Ashwagandha - 150 g

    28.90 zł

    Ashwagandha 4:1 - 150 g

    92.90 zł

    Ashwagandha 4:1 - 150 g

    92.90 zł

    Bio olej kokosowy

    od 24.90 zł

    Bio olej kokosowy

    od 24.90 zł

    Bio pasta kokosowa - 500 ml

    38.90 zł

    Bio pasta kokosowa - 500 ml

    38.90 zł

    Mix DETOKS - 150 g

    67.90 zł

    Mix DETOKS - 150 g

    67.90 zł

    Mix ENERGIA - 150 g

    67.90 zł

    Mix ENERGIA - 150 g

    67.90 zł

    Brak
    opakowanie 150g mieszanki odporność, obok usypana w kupkę próbka zawartości

    Mix ODPORNOŚĆ - 150 g

    67.90 zł

    Brak
    opakowanie 150g mieszanki odporność, obok usypana w kupkę próbka zawartości

    Mix ODPORNOŚĆ - 150 g

    67.90 zł

    Brak
    opakowanie 150g mieszanki odporność, obok usypana w kupkę próbka zawartości

    Mix ODPORNOŚĆ - 150 g

    67.90 zł

    Brak
    opakowanie 150g mieszanki odporność, obok usypana w kupkę próbka zawartości

    Mix ODPORNOŚĆ - 150 g

    67.90 zł

    Brak
    opakowanie 150g mieszanki odporność, obok usypana w kupkę próbka zawartości

    Mix ODPORNOŚĆ - 150 g

    67.90 zł

    Moringa - 150 g

    39.90 zł

    Moringa - 150 g

    39.90 zł

    Żywy ocet jabłkowy

    od 18.90 zł

    Żywy ocet jabłkowy

    od 18.90 zł

    Brak
    zywy-ocet-jablkowy-rokitnik-racjonalni

    Żywy ocet jabłkowy z rokitnikiem

    od 30.90 zł

    Brak
    zywy-ocet-jablkowy-rokitnik-racjonalni

    Żywy ocet jabłkowy z rokitnikiem

    od 30.90 zł

    Żywy ocet malinowy

    od 42.90 zł

    Żywy ocet malinowy

    od 42.90 zł

    Żywy ocet winogronowy

    od 28.90 zł

    Koszyk

    Twój koszyk jest pusty.

    Dokonaj swoich pierwszych zakupów