Darmowa wysyłka od 199 zł
sklep@super-racjonalni.pl 795 293 590 (pon. - pt. 9:00 - 16:00)

Ocet jabłkowy a cukrzyca

okładka do artykułu o occie jabłkowym na cukrzycę

Ocet jabłkowy jest obecnie jednym z najpopularniejszych rodzajów octu, który znajduje szerokie zastosowanie, nie tylko kulinarne, lecz także w kosmetyce i medycynie. Produkt ten otrzymuje się w wyniku fermentacji cukrów obecnych w jabłkach. Ocet jabłkowy jest produktem, któremu przypisuje się wiele właściwości prozdrowotnych, w tym działanie hipoglikemiczne (tj. obniżające stężenie glukozy we krwi) i przeciwcukrzycowe (1).

Ocet jabłkowy – właściwości przeciwcukrzycowe

Badania przeprowadzone na zwierzętach rzeczywiście pokazały, że ocet jabłkowy wykazuje szereg właściwości farmakologicznych, w tym przeciwutleniające, przeciwzapalne, przeciwcukrzycowe, przeciwnadciśnieniowe, przeciwhiperglikemiczne (tj. zmniejszające poziom glukozy we krwi) i przeciwhiperlipidemiczne (tj. obniżające stężenie cholesterolu całkowitego oraz frakcji cholesterolu LDL) (2).

Jednym z najważniejszych i najlepiej udokumentowanych właściwości octu jabłkowego jest jego działanie przeciwcukrzycowe, polegające na obniżaniu poziomu glukozy we krwi na czczo oraz po spożytym posiłku. W ostatnich latach przeprowadzone zostały liczne badania kliniczne z udziałem ludzi, których wyniki wskazują na to, że ocet jabłkowy może być skuteczny w zmniejszaniu stężenia glukozy i insuliny we krwi po zjedzonym posiłku (3).

Dobrze wiadomo, że przewlekła hiperglikemia poposiłkowa, czyli podwyższone stężenie glukozy we krwi po jedzeniu u pacjentów z cukrzycą prowadzi do uszkodzenia i zaburzenia czynności różnych narządów organizmu, w tym serca, naczyń krwionośnych, oczu, nerek oraz nerwów.

Badania z udziałem dorosłych pacjentów z cukrzycą typu 2 wykazały, że ocet jabłkowy wywiera korzystny wpływ na kontrolę glikemii mierzoną za pomocą poziomu glukozy we krwi na czczo oraz hemoglobiny glikowanej (HbA1c), która odzwierciedla średnie stężenie glukozy we krwi z okresu ostatnich 3 miesięcy poprzedzających oznaczenie (4). Warto zwrócić uwagę na fakt, że regularne spożywanie octu jabłkowego przez pacjentów z cukrzycą przyczynia się nie tylko do znaczącego zmniejszenia poziomu glukozy we krwi na czczo (średnio o 7,97 mg/dl) i wartości HbA1c (średnio o 0,5%), lecz również stężenia cholesterolu całkowitego w surowicy (średnio o 6,06 mg/dl) (5).

Za przeciwcukrzycowe i przeciwcholesterolowe właściwości octu jabłkowego odpowiadają głównie obecne w nim antyoksydanty. Ocet jabłkowy zawiera różne kwasy organiczne (m.in.: octowy, winowy, jabłkowy, cytrynowy) oraz polifenole, wśród których można wymienić: katechinę, kwas galusowy, kwas kawowy, kwas chlorogenowy, kwas prokatechowy, kwas p-kumarowy i kwas ferulowy (6).

Ocet jabłkowy w cukrzycy – dawkowanie

Dotychczas przeprowadzone badania wykazały, że ocet jabłkowy obniżał stężenie glukozy i cholesterolu całkowitego we krwi u chorych na cukrzycę typu 2, którzy przyjmowali co najmniej 15 ml octu jabłkowego każdego dnia przez okres minimum 8 tygodni (7).

W jednym z badań klinicznych z udziałem pacjentów z cukrzycą typu 2 naukowcy wykazali, że stosowanie octu jabłkowego w ilości 20 ml dziennie przez okres 8 tygodni przyczyniło się do obniżenia poziomu cukru we krwi średnio aż o 10,16 mg/dl (8).

Warto również podkreślić, że ocet jabłkowy jest niskokalorycznym produktem, który dostarcza jedynie 2 kcal w przeliczeniu na jedną łyżkę, która waży około 10 g (9). Oznacza to, że ocet jabłkowy może być bezpiecznie spożywany przez wszystkie osoby z nadwagą i otyłością, u których występuje hiperglikemia, ponieważ nie ma negatywnego wpływu na masę ciała.

Ocet jabłkowy a cukrzyca – podsumowanie

Ocet jabłkowy jest pożądanym składnikiem diety osób zmagających się z cukrzycą, insulinoopornością i hiperglikemią ze względu na to, że pomaga obniżać poziom glukozy we krwi. Dotychczasowe badania wykazały, że picie octu jabłkowego (rozcieńczonego wodą) w ilości około 20 ml (2 łyżki) każdego dnia przez co najmniej 8 tygodni może skutecznie poprawiać kontrolę glikemii u chorych na cukrzycę typu 2. Mając na uwadze przytoczone dane, warto rozważyć częste włączanie do diety octu jabłkowego, np. do rozmaitych sałatek, surówek, sosów oraz marynat do mięs i ryb. Jak się okazuje, ocet jabłkowy nie tylko poprawia walory smakowe potraw, lecz także wykazuje liczne właściwości prozdrowotne.

Oceń artykuł:

Średnia: 4.3/5       Głosów: 742

Skomentuj:

  1. Piotr pisze:

    Tak korzystam z octu jabłkowego bio

  2. Fotograf pisze:

    Świetny artykuł. Naprawdę dobrze napisane. Wielu autorom wydaje się, że mają odpowiednią wiedzę na opisywany temat, ale niestety tak nie jest. Stąd też moje pozytywne zaskoczenie. Po prostu świetny artykuł. Zdecydowanie będę polecał to miejsce i regularnie wpadał, aby zobaczyć nowe posty.

Koszyk

Brakuje do bezpłatnej wysyłki 199,00 zł.

Brak produktów w koszyku.