Pochodzi z południowej Europy, ale jego korzenie sięgają daleko w przeszłość – aż do czasów starożytnej Grecji i Rzymu. W średniowieczu wierzono, że stanowił ochronę przed złymi duchami, obecnie jest jednym z najpopularniejszych składników, stosowanych praktycznie we wszystkich kuchniach świata: od włoskiej aż po indyjską. Ale koper włoski (fenkuł) to coś znacznie więcej niż tylko aromatyczne zioło kulinarne wykorzystywane jako dodatek do dań. To również cenny dodatek do diety, który wzbogaca organizm w witaminy, ułatwia trawienie i zwiększa naszą odporność. Foeniculum vulgare wykazuje również wiele innych właściwości prozdrowotnych i pomaga chronić organizm przed drobnoustrojami oraz rozwojem różnych chorób.
Wszystko to sprawia, że fenkuł włoski pozostaje nadal jedną z najbardziej znanych i najczęściej stosowanych roślin zielarskich, wpływających korzystnie swoim działaniem na układ trawienny i oddechowy, pamięć oraz psychikę, kobiece dolegliwości czy laktację. W niniejszym artykule wskażemy mocne strony tego niezwykłego zioła i przybliżymy Tobie jego pozytywne oddziaływanie przeciwutleniające, przeciwzapalne oraz przeciwbakteryjne.
Sprawdź zatem, jak działa koper włoski i jakie ma właściwości oraz dowiedz się, dlaczego warto zacząć stosować go w swojej diecie.
Co to jest koper włoski (fenkuł)?
Kiedyś porastał głównie rejon Morza Śródziemnego, w tej chwili uprawiany jest masowo na dużą skalę, a palmę pierwszeństwa w jego światowej produkcji wiodą Indie i Chiny. Koper włoski (fenkuł), czyli Foeniculum vulgare to roślina zielarska, która znajduje szerokie zastosowanie nie tylko w gastronomii, ale i celach leczniczych. Należy do rodziny pietruszki (Umbelliferae), ale jest też krewnym marchwi.
Posiada zieloną łodygę, która potrafi wzrastać na wysokość nawet 2,5 metra i jest pusta w środku, oraz dużą białą cebulkę. Jej kwiaty mają żółty kolor, a liście przypominają nieco delikatne włosy o pierzastym wyglądzie i osiągają maksymalnie 40 cm wielkości. Nasiona fenkułu cechuje zaś długość do 10 mm, są długie i jasnobrązowe z cienkimi pionowymi paskami, a w smaku łagodne i słodkie – porównywalne z lukrecją, dzięki czemu zyskały popularność w tak wielu kuchniach świata, gdzie wykorzystywane są jako przyprawy do potraw mięsnych, rybnych, wypieków czy napojów alkoholowych. Mają charakterystyczny zapach anyżu i można je także spożywać na surowo.
Fenkuł (koper włoski) znajduje zastosowanie w leczeniu różnych schorzeń i dolegliwości – w starożytności stosowano go m.in. jako antidotum na ukąszenia węży, dzisiaj leczymy za jego pomocą nasze problemy z trawieniem, stanami zapalnymi i odpornością. Poprzez swoje właściwości przeciwutleniające, zwalcza również obecne w organizmie patogeny, oraz może być też stosowany na ból gardła czy problemy z laktacją dla matek karmiących piersią.
Koper włoski na trawienie
Aromatyczny zapach i słodki smak to nie jedyne walory, dla których zioło znajduje swoje zastosowanie w kuchni tak wielu regionów świata. Znane jest bowiem również jego dobroczynne działanie na układ trawienny człowieka. Swoje łagodzące zdolności w tej materii koper włoski zawdzięcza przede wszystkim własnym właściwościom przeciwskurczowym i przeciwzapalnym. Mogą być one pomocne w walce z niektórymi dolegliwościami układu pokarmowego, wspomagając m.in. trawienie. Dzięki obecności związków aktywnych w nasionach, roślina pomaga także w leczeniu biegunki oraz bólu brzucha, zwiększając pracę enzymów żołądkowych. Wpływa również pozytywnie na dyskomfort, jaki odczuwamy z powodu skurczów jamy brzusznej i redukuje gromadzące się w niej gazy, a zawarte w niej fitoskładniki oczyszczają przy tym nasze jelita. Popularna z powodu swojej kojącego działania herbatka z kopru włoskiego dla niemowląt jest stosowana często w celu zapobiegania wzdęciom u najmłodszych. Z tego powodu zioło stało się jednym z tradycyjnych, skutecznych środków na kolki u dzieci.
Nasiona kopru włoskiego, spożywane przed lub po posiłku, mogą stymulować nasze soki trawienne, przyspieszając tym samym proces żołądkowo-jelitowy. Mogą także zapobiegać wrzodom żołądka, spowodowanym nadmiernym spożywaniem wyrobów alkoholowych. Ponadto, zawierają one dużą ilość błonnika pokarmowego (aż do 40 gramów w 100 g produktu), dzięki czemu nasz przewód pokarmowy jest opróżniany w szybszym czasie niż normalnie, oraz (w połączeniu z solami żółciowymi) obniża poziom tzw. „złego” cholesterolu w naszym organizmie.
Obecnie prowadzone są również badania odnośnie tego, jaki wpływ ma koper włoski na jelita oraz na ile przyczynia się do walki z redukcją objawów choroby Crohna.
Fenkuł włoski a działanie przeciwdrobnoustrojowe i odpornościowe
Wiele wskazuje na to, że koper włoski (fenkuł) może być również stosowany w celu zwiększenia ogólnej odporności naszego organizmu na różne choroby. Wiąże się to z tym, iż zawiera on w sobie mnóstwo wartościowych witamin – chociażby witaminę C, która ma w tym procesie szczególne znaczenie.
Oprócz tego, warto również wskazać na zdolność rośliny do zwalczania różnego rodzaju drobnoustrojów – takich jak bakterie, grzyby czy wirusy. Właściwości kopru włoskiego w skutecznym hamowaniu wzrostu potencjalnie szkodliwych dla człowieka drożdży i bakterii Escherichia Coli, Bacillus Megaterium, Staphylococcus, Listeria monocytogenes, S. aureus, a także Helicobacter pyroli zostały dowiedzione naukowo.
Bogactwo zawartej w ziele witaminy C oraz związków antyoksydacyjnych, jak również jego działanie przeciwdrobnoustrojowe sprawiają, że fenkuł włoski może stanowić wartościowe wsparcie dla odporności ludzkiego organizmu – zwłaszcza w okresie zwiększonego ryzyka nabycia infekcji.
Sekretolityczne i wykrztuśne działanie kopru włoskiego
Ekstrakt z kopru włoskiego może także wykazać właściwości naturalnych środków o działaniu wykrztuśnym, rozrzedzając i zwiększając ilość wydzieliny z oskrzeli, oraz pobudzać układ oddechowy do skurczów mięśni gładkich tchawicy. Z tego też powodu zioło może znajdować zastosowanie w leczeniu chorób płuc czy oskrzeli, a olejki z tej rośliny mogą wspomagać leczenie nieżytu górnych dróg oddechowych.
Koper włoski i jego działanie antystarzeniowe
O pozytywnym wpływie i zaletach, jaki posiada koper włoski na skórę oraz jej wygląd, rozpisywano się już w średniowieczu, pisząc że „nadaje on skórze ładnego koloru i przyjemnego zapachu”. Obecnie, niektórzy naukowcy coraz mocniej podkreślają znaczenie tej rośliny dla pielęgnacji, lepszego odżywienia i wyglądu naskórka, wskazując na jej właściwości antystarzeniowe.
Wykazano bowiem, że fenkuł (koper włoski) stanowi nie tylko wartość ochronną przed uszkodzeniem RTF (reaktywnych form tlenu), odgrywających kluczową rolę w starzeniu się organizmu, ale również redukuje wczesne oznaki tego procesu razem z tworzącymi się na skórze guzami. Działanie to, zioło zawdzięcza wysokiej zawartości witamin – w tym ważnej dla skóry witaminy C. Składniki odżywcze, w które roślina jest bogata, mogą nawet wspomagać syntezę kolagenu, a przez to przeciwdziałać wiotczeniu naskórka i utracie jego jędrności. Zapobiega też przebarwieniom skóry i może przyczyniać się do jej rozjaśnienia.
Pozytywne działanie kopru włoskiego na proces starzenia się organizmu stało się dzisiaj na tyle znane, że obecnie coraz większą popularność środki i kremy ujędrniające cerę z ekstraktem z nasion tejże właśnie rośliny.
Działanie antyoksydacyjne kopru włoskiego
W przeszłości, koper włoski (fenkuł) często symbolizował długowieczność, a żyjącym ówcześnie ludziom kojarzył się ze zdrowiem, odwagą i siłą. Wszystko dzięki obecności silnych przeciwutleniaczy, którym zawdzięcza swoje korzystne działanie zdrowotne na organizm człowieka. Jego źródłem są zawarte w roślinie związki fenolowe, pełniące rolę antyoksydantów. Osłabiają one szkodliwe dla zdrowia działanie wolnych rodników, które przyczyniają się do rozwoju wielu schorzeń. Mogą prowadzić m.in. do nowotworów, cukrzycy, chorób układu krążenia, reumatoidalnego zapalenia stawów czy epilepsji.
Przeprowadzone badania wykazały także, że fenkuł zmniejsza też stres oksydacyjny, co sugeruje korzystny wpływ tej rośliny na zdrowie.
Wpływ fenkułu na pamięć i psychikę
Fenkuł (koper włoski) działa korzystnie nie tylko na ciało, ale i na zdrowie oraz samopoczucie psychiczne człowieka. Roślina ta wykazuje potencjał między innymi jako składnik środków redukujących stany lękowe. Zawarte w niej substancje pomagają bowiem zniwelować zarówno objawy psychologiczne, jak i fizyczne wzmożonego niepokoju.
Ponadto koper włoski wykazuje działanie neurofarmakologiczne i przeciwdepresyjne, a także może poprawiać pamięć zapobiegając jednocześnie jej ubytkowi w wyniku starzenia się organizmu, oraz wspomagać leczenie demencji w chorobie Alzheimera. Obecne w roślinie fitoskładniki pomagają chronić tkankę mózgową przed oksydacyjnym uszkodzeniem, a samo zioło w formie ekstraktu może nawet chronić ludzki wzrok przed różnymi infekcjami oczu, takimi jak zapalenie spojówek czy jaskrą.
Koper włoski – działanie estrogenne
Wiele wskazuje na to, że koper włoski (fenkuł) oddziałuje korzystnie na organizm kobiet i dziewcząt. Dzięki swojemu działaniu estrogennemu zwiększa libido i ułatwia poród, a także zwiększa wydzielanie mleka u matek karmiących, wpływając jednocześnie na zmniejszenie objawów menopauzy i bólów menstruacyjnych.
Fenkuł (koper włoski) wzbudza zainteresowanie naukowców jako środek pomagający w radzeniu sobie z bolesnymi miesiączkami. Istnieją badania potwierdzające wpływ ekstraktu z tej rośliny na zmniejszenie się skurczy, a nawet całkowite zniesienie bólu w trakcie miesiączkowania. Zioło może również zredukować nasilenie się objawów zespołu napięcia przedmiesiączkowego.
Ponadto, fenkuł często jest popularnym wyborem wśród kobiet poszukujących naturalnych środków przeciwdziałających objawom menopauzy, oraz wspomagających laktację. W pierwszym przypadku, często potrafi on wpłynąć kojąco na pojawienie się pierwszych symptomów, jak zmiany nastroju, uderzenia gorąca, bóle stawów i mięśni, zmęczenie czy odczuwany niepokój. U tych drugich, picie kopru włoskiego przy karmieniu piersią może pomóc zwiększyć wydzielanie się mleka matki, w wyniku galaktogennych właściwości rośliny.
Jakie jeszcze korzyści może zapewniać koper włoski?
Korzystne i lecznicze działanie kopru włoskiego ujawnia się również na wiele innych sposobów. Kolejne badania wydają się coraz lepiej dokumentować dalsze zalety tego cennego zioła. Należą do nich między innymi:
- zmniejszanie objawów alergii (takich jak opuchnięcia),
- korzystne działanie na wątrobę poprzez przeciwdziałanie hepatotoksyczności,
- działanie moczopędne, jakie wykazuje owoc kopru włoskiego,
- zapobieganie uszkodzeniom żołądka spowodowanym przez etanol,
- działanie antynowotworowe,
- działanie neutralizujące zatrucia grzybami,
- przeciwdziałanie występowaniu kolek u niemowląt,
- poprawa wzroku i zapobieganie jaskrze,
- leczenie nadciśnienia i regulacja apetytu,
- łagodzenie wzdęć i przyśpieszenie metabolizmu,
- redukcja stresu i odtrucie ciała.
Ponadto, słynna herbatka z kopru włoskiego i jej spożywanie stało się znaną oraz nad wyraz popularną praktyką, stosowaną często w tradycyjnej medycynie na całym świecie.
Dlaczego warto stosować koper włoski?
Fenkuł w Polsce można kupić nawet w formie naturalnej – aby jednak nie musieć samemu przygotowywać go do spożycia, warto zaopatrzyć się koper włoski w proszku. W tej postaci jest wyjątkowo wydajny i wygodny w użyciu, a wartościowa mieszanka jaką oferuje sklep Racjonalni została dodatkowo wzbogacona właściwościami innych składników, takich jak imbir, kurkuma, czy siemię lniane. Taką aromatyczną kompozycję można bez problemów dodawać do jogurtów, koktajli, napojów, owsianek i wielu innych potraw, podnosząc tym samym ich wartość odżywczą.
Należy przy tym jednak pamiętać, że pomimo swojego bogatego składu, nawet najbardziej wartościowy produkt spożywczy nie może być substytutem pełnowartościowej diety, a powinien stanowić jedynie jej dodatek. Nie można zastępować nimi żadnego ze składników kuracji – mogą one natomiast wzbogacić ją samą o cenne wartości odżywcze.
Zamów mieszankę sproszkowanych nasion kopru włoskiego i wzmocnij swój organizm bogactwem składników odżywczych.
Wzbogać swoje posiłki cennymi właściwościami, jakie oferuje koper włoski – aromatyczne zioło o anyżowym zapachu i smaku, wykorzystywane w medycznych praktykach od stuleci. Wykorzystaj je, aby zapobiegać stanom zapalnym swojego organizmu i różnym infekcjom bakteryjnym, leczyć niestrawność żołądka, lub wspomóc swoje ciało w walce z chorobą wzroku czy cukrzycą.
Włącz fenkuł włoski do swojej codziennej diety, dodając go do ulubionych potraw i napojów. Zamów naszą sproszkowaną mieszankę razem z nasionami innych wartościowych roślin, aby wzmocnić swój organizm od środka. Zapoznaj się z ofertą Racjonalni i wybierz wysokiej jakości suplement, który wspomoże Twoją odporność od zaraz!
Skomentuj: