Smoothie przeważnie serwujemy na zimno, prawda?
Cóż, wcale tak nie musi być!
Koktajl według naszego przepisu rozgrzeje Cię w chłodny, deszczowy poranek, ale będzie też idealny, aby zaserwować go zmarzniętym gościom. Połączenie gruszki i imbiru to bowiem prawdziwy smak jesieni.
Dlaczego szczególnie w miesiącach jesiennych i zimowych warto zaopatrzyć się w imbir? Od setek lat sięga się po niego, aby zwalczyć przeziębienie i grypę.
- Wzmacnia odporność: imbir jest znany ze swoich właściwości wzmacniających odporność. Zawiera substancje o działaniu przeciwwirusowym i przeciwzapalnym, co może pomóc w ochronie organizmu przed infekcjami, które często występują jesienią i zimą. (1,2)
- Przeciwdziała przeziębieniom: związki zawarte w imbirze mogą pomóc łagodzić objawy przeziębienia, takie jak katar czy kaszel. Korzeń imbiru wykazuje działanie przeciwbólowe, co może przynieść ulgę w bólu gardła czy głowy. (3,4)
- Rozgrzewa organizm: roślina ta ma zdolność rozgrzewania organizmu, co może być szczególnie korzystne w chłodniejszych miesiącach. Napar z imbiru lub imbirowy napój wspomogą w utrzymaniu ciepła ciała. Ponadto, imbir może pomagać w poprawie krążenia krwi. (5)
Jego unikalny smak to wynik zawartych w nim olejków eterycznych, w tym gingerolu. To najważniejszy związek bioaktywny imbiru i to właśnie jemu przypisuje się większość właściwości prozdrowotnych tej rośliny.
Gruszkowe smoothie z imbirem
Czas przygotowania: 10 minut
Liczba porcji: 1
Składniki:
- 1 gruszka
- 1 łyżeczka mieszanki Detoks
- kawałek obranego imbiru (2-3 cm)
- szczypta pieprzu
- 1 łyżeczka nasion chia
- 200 ml mleka migdałowego
- 1/2-1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego
Przygotowanie:
- Gruszkę pokrój, imbir obierz ze skórki i posiekaj. Wszystkie składniki umieść w naczyniu
- Blenduj do uzyskania jednolitej masy.
- Przelej do rondelka. Mieszając, podgrzewaj na średnim ogniu aż napój będzie ciepły, nie doprowadzając jednak do wrzenia.
- Przelej do szklanki, posyp szczyptą cynamonu.
Skomentuj: