Pomarańczowo-korzenne kulki to nasza druga odsłona tych daktylowych słodkości i już wiemy, że nie ostatnia 🙂 Ich wykonanie jest banalnie proste, a smak zadowoli nawet największego łasucha. Słodycz daktyli idealnie komponuje się z delikatną pikantnością imbiru i korzennych przypraw – m.in. cynamonu i kurkumy, wchodzących w skład naszego miksu DETOKS.
Składniki mieszanki skomponowane zostały tak, by wzmocnić organizm. Lucuma i siemię lniane wspomogą trawienie i wykazują właściwości przeciwutleniające, amla i haritaki usprawnią procesy detoksykacji organizmu, natomiast kurkuma, cynamon, imbir i fenkuł działają przeciwzapalnie, przeciwgrzybiczo i antybakteryjnie.
Bez dodatku cukru, bez glutenu i wegańskie – pomarańczowo-korzenne kulki to idealna, zdrowa przekąska 🙂
POMARAŃCZOWO-KORZENNE KULKI MOCY
Czas przygotowania: 10 minut + 1 godzina w lodówce + 1 godzina w zamrażalniku
Liczba porcji: 8 kulek
Składniki:
- 100 g miękkich daktyli
- 100 g migdałów
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 2 łyżki mieszanki DETOKS
- pół średniej pomarańczy
- świeży imbir (3 cm)
- kakao do obtoczenia gotowych kulek
Przygotowanie:
- Migdały umieść w naczyniu blendera i miksuj, aż będą drobno posiekane.
- Dodaj daktyle, sok wyciśnięty z połowy pomarańczy oraz olej kokosowy, dalej miksuj.
- Dodaj kakao, drobno starty imbir i mieszankę DETOKS, ponownie zmiksuj.
- Masę wstaw do lodówki na ok. godzinę – jak trochę zgęstnieje łatwiej będzie formować kulki.
- Łyżkę masy formuj dłońmi na kształt kulek.
- Kulki obtocz w kakao.
- Umieść gotowe kulki na godzinę w zamrażalniku, a następnie przechowuj je w lodówce w szczelnym pojemniku. Gotowe!
Skomentuj: