Dobry dressing tworzy sałatkę. Ten malinowy sos, niesamowicie kremowy, przepysznie słodki i z pazurem, doda charakteru nawet najzwyklejszej sałatce.
Czego potrzebujesz?
Niewiele. Przygotuj maliny, aromatyczne liście świeżej bazylii, ocet malinowy (domowy lub kupny, najlepszy znajdziesz TU), syrop klonowy (lub inny słodzik, np. miód czy syrop z agawy) i musztardę Dijon. Łap za blender i do dzieła! 🙂
Jak przechowywać ten dressing?
Najlepiej smakuje tuż po zrobieniu, ale do tygodnia możesz również przechowywać go w lodówce.
LETNI DRESSING MALINOWY
Czas przygotowania: 5 minut
Składniki:
- 1 szklanka świeżych malin
- 1/4 szklanki świeżych liści bazylii
- 1/4 szklanki octu malinowego
- 1/4 szklanki wody
- 2 łyżki syropu klonowego (opcjonalnie miodu lub syropu z agawy)
- 1/2 łyżeczki musztardy Dijon
Przygotowanie:
- Umieść wszystkie składniki w pojemniku blendera. Blenduj do uzyskania jednolitej masy.
- Polej sosem sałatkę, a jeśli coś Tobie zostanie, przelej do słoiczka, zakręć i przechowuj w lodówce do tygodnia.
Skomentuj: