Ta gorąca czekolada to propozycja dla prawdziwych wielbicieli kakaowych smakołyków. Bogata, kremowa, a jednocześnie nadaje się dla wegan – to pyszny napój, który z pewnością uprzyjemni każde zimowe popołudnie.
Czy wiesz, że taką czekoladę możesz w prosty sposób zrobić samodzielnie?
W czym tkwi sekret głębokiego smaku i aromatu? Wykorzystaj gorzką czekoladę o wysokiej zawartości kakao (minimum 70%), oraz zmieszaj mleko migdałowe z kremowym mleczkiem kokosowym. Cynamon nada piernikowego, świątecznego smaku, a mieszanka ENERGIA z korzeniem maca, kakao, chia, guaraną i żeń-szeniem, naładuje Twoją czekoladę ekstra antyoksydantami. Składniki miksu wspierają pamięć i funkcje umysłowe, dodają energii oraz zwiększają siłę i wytrzymałość mięśni.
Gotową czekoladę udekoruj małymi piankami marshmallow lub w wersji wegańskiej wiórkami kokosowymi, i posyp cynamonem.
Jeśli zrobisz tę czekoladę, daj nam znać jak smakowała! Oznacz nas pod swoim zdjęciem na Instagramie – @racjonalnipl lub dodaj #myracjonalni 🙂
GORĄCA CZEKOLADA Z PIANKAMI I KORZENIEM MACA
Czas przygotowania: 10 minut
Liczba porcji: 1
Składniki:
- 150 ml mleka migdałowego
- 150 ml mleczka kokosowego (im większa zawartość ekstraktu z kokosa, tym lepiej)
- 1 łyżka mieszanki ENERGIA z korzeniem maca i kakao
- 50 g gorzkiej czekolady
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka miodu*
- pianki
* lub innego słodzika, np. syropu z agawy
Przygotowanie:
- Do rondelka wlej mleko migdałowe i mleczko kokosowe. Dodaj łyżeczkę ENERGII, miód, cynamon i połamaną na mniejsze kawałki czekoladę.
- Podgrzewaj na średnim ogniu, nie doprowadzając do wrzenia. Mieszaj, dopóki nie będzie już żadnych grudek.
- W razie potrzeby dodaj więcej miodu.
- Czekoladę przelej do kubka, udekoruj piankami i cynamonem. Gotowe!
Wskazówka Racjonalnych:
Do czekolady możesz dodać również sproszkowany korzeń ashwagandhy.
Skomentuj: