DARMOWA wysyłka od 199 złotych

sklep@super-racjonalni.pl

795 293 590 ( PON.-PT. 9:00-16:00 )

Szukaj

Dyniowo-korzenny pudding chia - pumpkin spice latte chia

Marta, 13 październik 2019
Dyniowo-korzenny pudding chia - pumpkin spice latte chia

Dyniowe szaleństwo w naszej kuchni trwa. Po PUMPKIN SPICE LATTE przyszła pora na pudding chia w jesiennym, dyniowym wydaniu. Zainspirowany słynną dyniową kawą, ten deser zasmakuje każdemu, kto lubi korzenne smaki. Lekki, puszysty a jednocześnie kremowy, z wyczuwalnym smakiem dyni i cynamonu - niebo!

Kilka uwag do przepisu:

  • Użyliśmy tutaj mleczka kokosowego z jak największą zawartością ekstraktu z kokosa i mleka migdałowego. Ta kombinacja da nam kremową, bogatą, ale wciąż lekką teksturę. Jeśli szukasz czegoś super kremowego, użyj tylko mleko kokosowe. 
  • Do przyprawienia naszego deseru wykorzystaliśmy mieszankę superfoods DETOKS - oprócz cynamonu, kurkumy czy imbiru znajdziesz tam kilka innych super składników, które wzmocnią odporność od wewnątrz. 

DYNIOWO-KORZENNY PUDDING CHIA - PUMPKIN SPICE LATTE CHIA


Czas przygotowania: 10 minut + 2 godziny chłodzenia

Liczba porcji: 2 porcje


Składniki:

  • 4 czubate łyżki nasion chia
  • pół szklanki mleka migdałowego*
  • pół szklanki mleczka kokosowego (im większa zawartość ekstraktu z kokosa, tym lepiej)
  • 2 łyżeczki mieszanki DETOKS
  • 2 łyżki puree z dyni
  • 1-2 łyżki miodu**

* lub innego dowolnego mleka (im bardziej kremowe tym lepiej)

** lub innego słodzika, np. syropu z agawy


Przygotowanie:

Puree z dyni:

  • Dynię pokrój razem ze skórką na mniejsze kawałki, oczyść z nasion.
  • Ułóż skórką do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 st. i piecz ok. 40 minut.
  • Zostaw do ostudzenia, po czym łyżką oddziel miąższ od skórki i zmiksuj go blenderem na gładkie puree.

Pudding chia:

  • Do wymieszanego mleka migdałowego i mleczka kokosowego dodaj nasiona chia, mieszankę DETOKS, 2 łyżki puree z dyni i 1-2 łyżki (do smaku) miodu. Dokładnie wymieszaj trzepaczką.
  • Pudding przelej do szklanek i wstaw do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Gotowe!

    Podobne przepisy

    Koszyk

    Twój koszyk jest pusty.

    Dokonaj swoich pierwszych zakupów