Czy Wy też nie możecie uwierzyć, że mamy już jesień? Kiedy to lato zleciało? Nie ma jednak co rozpaczać, bo jesień to… sezon na dynię! Jeśli uwielbiasz ją tak samo jak ja, to dyniowe kulki mocy będą strzałem w dziesiątkę.
Wyobraź sobie idealną, jesienną przekąskę. Coś w sam raz na znane każdemu “zjadłabym/zjadłabym coś słodkiego”. Dynia, orzechy, kakao, maca, korzenne przyprawy – wszystko to razem w formie prawdziwej bomby energetycznej. Kulki są wystarczająco słodkie, aby przypominać ciasto, a jednak napakowane wartościowymi składnikami. Smakują jak jesień 🙂
Dlaczego właśnie “kulki mocy”? Bo zawierają m.in.:
Orzechy włoskie – bogate w antyoksydanty i witaminę E, kwasy omega-3 i foliany, wspierają procesy myślowe i poprawiają pamięć.
Daktyle – doceniane przez sportowców, to źródło cukrów prostych. Świetnie uzupełnią niedobór glikogenu w mięśniach i potasu w organizmie podczas intensywnego wysiłku.
Korzeń maca – adaptogen, który wspiera budowę i wytrzymałość mięśni, zwiększa siłę, dodaje energii oraz poprawia wydolność podczas ćwiczeń fizycznych. Co więcej, wspomaga funkcje umysłowe.
Kakao – jest jednym z najbogatszych źródeł antyoksydantów – głównie polifenoli. Uspokaja nerwy, łagodzi stres, wspiera utrzymanie ogólnego dobrego samopoczucia.
Kurkuma – znana z silnych właściwości przeciwzapalnych i antyoksydacyjnych, wpływa korzystnie na stan cery, spowalnia procesy starzenia się, usprawnia procesy trawienne i wspiera wątrobę.
To jak? Robimy? 🙂
DYNIOWE KULKI MOCY
Czas przygotowania: 15 minut + 1 godzina w lodówce
Liczba porcji: 14 kulek
Składniki:
- 100 g miękkich daktyli
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 100 g orzechów włoskich
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- 2 łyżki mieszanki ENERGIA
- 2 łyżki mieszanki DETOKS
- świeży imbir (3 cm)
- szczypta soli
- 3/4 szklanki puree z dyni
- wiórki kokosowe do obtoczenia gotowych kulek
Przygotowanie:
- Daktyle i ekstrakt waniliowy umieść w naczyniu blendera i miksuj, aż będą rozdrobnione.
- Dodaj orzechy włoskie, ENERGIĘ i DETOKS, starty imbir, wiórki kokosowe i sól, dalej miksuj, stopniowo dodając puree z dyni.
- Masę wstaw do lodówki na ok. godzinę – jak trochę zgęstnieje łatwiej będzie formować kulki.
- Łyżkę masy formuj dłońmi na kształt kulek.
- Kulki obtocz w wiórkach kokosowych albo w DETOKSIE lub ENERGII.
- Umieść gotowe kulki na godzinę w zamrażalniku, a następnie przechowuj je w lodówce w szczelnym pojemniku. Gotowe!
Skomentuj: