Darmowa wysyłka od 199 zł
sklep@super-racjonalni.pl 795 293 590 (pon. - pt. 9:00 - 16:00)

Czekoladowe ciasteczka z batatów

świąteczne czekoladowe ciasteczka z batatów

Te ciastka to życie. Serio. Mocno kakaowe, wilgotne, miękkie, a przy tym pożywne. Niech nie zwiedzie Cię kolorowa posypka. Za sprawą naszego miksu Energia, z kakao, macą, guaraną czy żeń-szeniem w składzie, ciasteczka nie tylko wyglądają, ale będą też świetną propozycją przedtreningową. Kombinacja węglowodanów i kofeiny z miksu doda nam energii, by dać z siebie wszystko na treningu!

Dlaczego pokochasz ten przepis?

  • Bo choć te ciastka smakują świetnie, to tak naprawdę są o wiele zdrowszą wersją słodyczy ze sklepu.
  • Stanowią wręcz idealną, wartościową przekąskę, gdy w ciągu dnia dopadnie nas mały głód.
  • Są wegańskie, nie zawierają glutenu, białego cukru i mleka.

Czy można chcieć więcej? 🤩


Czas przygotowania: 10 minut (+20 minut jeśli przygotowujesz puree z batatów)

Czas pieczenia: 30 minut

Liczba porcji: 9 – 12 ciastek


Mokre składniki:

  • 1 szklanka puree z batatów – zrób samodzielnie w 15 minut (przepis poniżej) lub użyj kupnego. Świetnie sprawdzi się też puree z dyni.
  • 0,5 szklanki syropu klonowego (lub innego, płynnego słodzika)
  • 0,5 szklanki miękkich daktyli (bez pestek!)
  • 2 łyżki masła migdałowego
  • 1/3 szklanki mleka migdałowego

Suche składniki:

  • 1 szklanka mąki owsianej – taką mąkę możesz zrobić w domu mieląc płatki owsiane
  • 20 g kakao w proszku
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • opcjonalnie: kruszone ziarna kakaowca (tzw. cocoa nibs), kawałki gorzkiej czekolady

Przygotowanie:

  • Przygotuj puree z batatów: wybierz większego ziemniaka, obierz go i pokrój w kostkę. Wlej do garnka wodę do wysokości ok. 5 cm, umieść w nim sitko do gotowania na parze, a na sitku kostki batata. Od momentu zagotowania wody, gotuj je pod przykryciem przez ok. 10-15 minut, aż ziemniaki będą na tyle miękkie, że łatwo będzie przekłuć je widelcem. Ugotowane ziemniaki blenduj do uzyskania jednolitej masy. Puree gotowe!
  • Rozgrzej piekarnik do temperatury 180ºC.
  • Za pomocą blendera, wymieszaj dokładnie wszystkie mokre składniki, aż do uzyskania gładkiej masy.
  • W średniej wielkości misce wymieszaj wszystkie suche składniki.
  • Mokre składniki dodaj do miski z suchymi składnikami. Dokładnie wymieszaj.
  • Formuj ciastka i układaj na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Pamiętaj, by zostawić odstęp – ciastka na pewno urosną 😉 Śmiało możesz też użyć formy i zrobić muffiny.
  • Piecz przez 25-30 minut.

Oceń artykuł:

Średnia: 5/5       Głosów: 1

Skomentuj:

Koszyk

Brakuje do bezpłatnej wysyłki 199,00 zł.

Brak produktów w koszyku.