Te ciastka to życie. Serio. Mocno kakaowe, wilgotne, miękkie, a przy tym pożywne. Niech nie zwiedzie Cię kolorowa posypka. Za sprawą naszego miksu Energia, z kakao, macą, guaraną czy żeń-szeniem w składzie, ciasteczka nie tylko wyglądają, ale będą też świetną propozycją przedtreningową. Kombinacja węglowodanów i kofeiny z miksu doda nam energii, by dać z siebie wszystko na treningu!
Dlaczego pokochasz ten przepis?
- Bo choć te ciastka smakują świetnie, to tak naprawdę są o wiele zdrowszą wersją słodyczy ze sklepu.
- Stanowią wręcz idealną, wartościową przekąskę, gdy w ciągu dnia dopadnie nas mały głód.
- Są wegańskie, nie zawierają glutenu, białego cukru i mleka.
Czy można chcieć więcej? 🤩
Czas przygotowania: 10 minut (+20 minut jeśli przygotowujesz puree z batatów)
Czas pieczenia: 30 minut
Liczba porcji: 9 – 12 ciastek
Mokre składniki:
- 1 szklanka puree z batatów – zrób samodzielnie w 15 minut (przepis poniżej) lub użyj kupnego. Świetnie sprawdzi się też puree z dyni.
- 0,5 szklanki syropu klonowego (lub innego, płynnego słodzika)
- 0,5 szklanki miękkich daktyli (bez pestek!)
- 2 łyżki masła migdałowego
- 1/3 szklanki mleka migdałowego
Suche składniki:
- 1 szklanka mąki owsianej – taką mąkę możesz zrobić w domu mieląc płatki owsiane
- 20 g kakao w proszku
- 20 g mieszanki Energia
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- opcjonalnie: kruszone ziarna kakaowca (tzw. cocoa nibs), kawałki gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
- Przygotuj puree z batatów: wybierz większego ziemniaka, obierz go i pokrój w kostkę. Wlej do garnka wodę do wysokości ok. 5 cm, umieść w nim sitko do gotowania na parze, a na sitku kostki batata. Od momentu zagotowania wody, gotuj je pod przykryciem przez ok. 10-15 minut, aż ziemniaki będą na tyle miękkie, że łatwo będzie przekłuć je widelcem. Ugotowane ziemniaki blenduj do uzyskania jednolitej masy. Puree gotowe!
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180ºC.
- Za pomocą blendera, wymieszaj dokładnie wszystkie mokre składniki, aż do uzyskania gładkiej masy.
- W średniej wielkości misce wymieszaj wszystkie suche składniki.
- Mokre składniki dodaj do miski z suchymi składnikami. Dokładnie wymieszaj.
- Formuj ciastka i układaj na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Pamiętaj, by zostawić odstęp – ciastka na pewno urosną 😉 Śmiało możesz też użyć formy i zrobić muffiny.
- Piecz przez 25-30 minut.
Skomentuj: