Kokos znany jest nie tylko ze swojego pysznego, słodkiego smaku, ale i również wielu właściwości zdrowotnych. Można go spożywać i stosować w różnej formie: jako wodę kokosową, mąkę kokosową, mleko kokosowe czy olej kokosowy. Ostatnio na popularności wzrasta także pasta kokosowa, chwalona za swoje dobroczynne działanie dla zdrowia i znakomity smak.
Jakie korzyści może przynieść jedzenie tego przysmaku? Do jakich dań sprawdzi się idealnie? Czym tak naprawdę różni się od oleju kokosowego? Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej na temat zalet tego superfood, to zachęcamy do przeczytania całego artykułu.
Z czego powstaje mus kokosowy?
Mus kokosowy powstaje poprzez zmielenie surowego miąższu ekologicznych orzechów kokosowych – w wyniku tego procesu otrzymujemy gęstą, kremową masę. Najlepszy, czyli najzdrowszy mus, powinien być niesłodzony, pozbawiony dodatków chemicznych, konserwantów, barwników i innych sztucznych składników. Ma kremowy kolor i wyraźny zapach kokosa. To produkt pochodzenia naturalnego, dlatego warto sprawdzić, czy posiada certyfikat potwierdzający, że jest w 100% ekologiczny. Najlepiej, jeśli mus kokosowy powstaje w kraju, z którego pochodzą kokosy użyte do jego produkcji. Wtedy można mieć pewność, że jest on świeży i nie został poddany szkodliwym procesom przetwórczym.
Wartość odżywcza pasty kokosowej
Pasta kokosowa posiada w swoim składzie wiele cennych wartości odżywczych. W jej 100 g znajdują się aż 64 g tłuszczu. Większość tłuszczów zawartych w kokosie to średniołańcuchowe trójglicerydy (MCT), które ludzki organizm wykorzystuje do produkcji energii (1,2,3).
Mus kokosowy to też świetne źródło błonnika, niezbędnego dla zdrowia składnika odżywczego (4,5). Wspomaga on bowiem nie tylko zdrowie jelit i układu trawiennego, ale także obniża poziom cholesterolu i glukozy we krwi oraz zapobiega insulinooporności (19,20,21,22),. Warto dodać, że oczyszcza organizm i ułatwia odchudzanie (23,24).
Pasta kokosowa zawiera w sobie też inne cenne minerały, takie jak żelazo, magnez, miedź i mangan. Żelazo pomaga zwalczyć uporczywe zmęczenie, nie tylko u osób z jego niedoborem, ale i u tych, którzy mają niski poziom ferrytyny (25). Poza tym, razem z miedzią, umożliwia organizmowi tworzenie czerwonych krwinek (6). Co ciekawe, to właśnie miedź przyczynia się do odpowiedniego wchłaniania żelaza, a dodatkowo jest istotna dla powstawania energii w organizmie i regulacji metabolizmu (7). Trzeba również wspomnieć o manganie, który odpowiada za mocne kości, poprawia pamięć i koncentrację, pomaga w walce ze zmęczeniem oraz rozkłada tłuszcze i cholesterol (8).
Mus kokosowy – właściwości
Kokos to owoc obfitujący w prozdrowotne właściwości. Jego zaletą jest nie tylko pyszny smak i piękny aromat, ale również to, co ma do zaoferowania dla ludzkiego organizmu. Na co może pomóc spożywanie musu kokosowego? Pomimo, że pasta kokosowa zawiera w sobie dużo tłuszczu i jest bardzo kaloryczna, tłuszcze zawarte w kokosie są spalane w celu uzyskania energii (9), a on sam przyspiesza metabolizm, co pomaga w procesie chudnięcia. Nie oznacza to, że możemy popadać w skrajność i zjadając słoik pasty kokosowej dziennie, codziennie, oczekiwać gubienia kilogramów, ale 2-3 łyżki dziennie na pewno nam nie zaszkodzą 🙂
Przeprowadzono 90-dniowe badanie, które wykazało, że uzupełnienie diety o 100 g świeżego kokosa dziennie miało pozytywny wpływ na utratę wagi (10). Pasta kokosowa wzmacnia odporność, działa antybakteryjnie oraz przeciwgrzybicznie. Kwas laurynowy (wchodzący w skład kokosa) wspomaga walkę z infekcjami wywołanymi przez wirusy, m.in. grypę, przeziębienie czy opryszczkę (11,12). Wspomaga również zdrowie układu trawiennego (13), obniża poziom cukru (14) i złego cholesterolu oraz korzystnie wpływa na pracę mózgu (15).
Pasta kokosowa – zastosowanie
To produkt typowo spożywczy – nadaje się przede wszystkim do jedzenia. Nie jest przeznaczony do stosowania jako kosmetyk; w tym wypadku lepsze będą inne formy produktów kokosowych, takie jak nierafinowany olej kokosowy albo woda kokosowa, znane ze swojego świetnego wpływu na kondycję skóry i włosów.
Pasta kokosowa jest przysmakiem pochodzącym z kuchni azjatyckiej, w której stanowi ważny składnik wielu potraw. Ma kremową konsystencję i charakterystyczny, słodki i intensywny smak kokosa. Dzięki temu idealnie sprawdzi się jako dodatek do naleśników, gofrów, lodów czy ciast. Może także stanowić przekąskę samą w sobie i być zdrowym zamiennikiem innych słodyczy.
Jak wykorzystywać pastę kokosową (mus kokosowy) i do czego jej używać?
Oto przepisy na zdrowe słodkości, które pomogą Ci wprowadzić pastę kokosową do swojej diety.
1. Kokosowe kuleczki dodające energii
Do przygotowania kokosowych kulek potrzebne będzie:
- 1/2 szklanki płatków owsianych,
- 1/4 szklanki pasty kokosowej,
- 1/4 szklanki mielonych orzechów (np. migdałów lub nerkowców),
- 1 łyżka nasion chia,
- 2 łyżki miodu, płatki kokosowe.
Wymieszaj w misce płatki owsiane, pastę kokosową, orzechy, nasiona chia i miód. Następnie ufromuj z masy małe kulki, następnie obtocz je w płatkach kokosowych. Przed podaniem schłodź co najmniej 30 minut w lodówce.
2. Kokosowe ciasto marchewkowe
Potrzebne składniki to:
- 1/2 szklanki pasty kokosowej,
- 2 szklanki startych marchewek,
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 1/2 szklanki cukru,
- 1/2 szklanki oleju roślinnego.
- 3 jajka,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki cynamonu,
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej,
- 1/4 łyżeczki soli,
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych.
Wymiesza marchewkę, mąkę, cukier, olej, jajka, proszek do pieczenia, cynamon, gałkę muszkatołową i sól, a następnie dodaj pastę kokosową i wiórki. Całość wlej do formy do pieczenia i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez ok. 40 minut.
Więcej przepisów z pastą kokosową znajdziesz w sekcji Przepisy na naszej stronie – TUTAJ
Pasta kokosowa (mus kokosowy) a olej kokosowy
Choć olej kokosowy i mus kokosowy są do siebie bardzo podobne, można odnaleźć między nimi kilka znaczących różnic. Przede wszystkim, olej kokosowy to w 100% tłuszcz, natomiast pasta kokosowa, oprócz tłuszczu, w swoim składzie zawiera też węglowodany, błonnik, białko, ale i mikroelementy (m.in. żelazo czy mangan). Oba produkty mają jednak dużo zdrowotnych właściwości, choć różnią się zastosowaniem.
Pasta kokosowa jest całkowicie przeznaczona do jedzenia, za to olej kokosowy można skutecznie stosować jako kosmetyk. Natłuszcza cerę oraz świetnie działa na problemy skórne, takie jak egzema, łupież, łuszczyca i zapalenie skóry (16). Rekomenduje się również ssanie oleju, jako naturalny, dodatkowy sposób na oczyszczenie jamy ustnej z bakterii oraz łagodzenie stanów zapalnych dziąseł (17). Uważa się, że może to pomóc także na nieświeży oddech, oraz oczyścić zęby z kamienia i lekko je wybielić.
Innym dobrym pomysłem będzie stosowanie nierafinowanego oleju kokosowego na włosy. Udowodniono, że ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe, przez co może odpowiednio zadbać o zdrowie skóry głowy (18). Oprócz tego idealnie nada się jako odżywka czy też produkt do stylizacji.
Podsumowanie
Pasta kokosowa należy do tych superfoods, które nie tylko wykazują dobre prozdrowotne działanie, ale są też po prostu pyszne. Wielu internautów chwali sobie smak pasty, uważając ją za smakowity dodatek do rozmaitych potraw. Najważniejsze jednak jest to, że dzięki zawartym w sobie składnikom odżywczym znakomicie wpływa na zdrowie. Pomaga na układ trawienny, przyspiesza metabolizm, poprawia odporność i ma wiele innych właściwości, które mogą stanowić wsparcie dla zdrowia całego organizmu.
Zapraszamy do zapoznania się z ofertą naszego sklepu Racjonalni — zapewniamy 100% ekologiczną pastę kokosową. Smacznego! 🙂
Comment now: