Picie wody z octem jabłkowym to dla Ciebie męczarnia? Obiecujemy, że z tymi trzema przepisami stanie się to czystą przyjemnością 🙂
Woda smakowa – jakich dodatków użyć?
Świeże owoce, zioła, a nawet niektóre warzywa doskonale urozmaicą zwykłą wodę z octem jabłkowym. Pewniakiem zawsze będą cytrusy, owoce leśne (świeże lub mrożone), świeży imbir czy mięta, jeśli jednak szukasz niezawodnej kombinacji, sprawdź nasze trzy receptury poniżej.
Jak długo przygotowuje się taką wodę?
Woda wzbogacona dodatkami smakuje najlepiej po 2-4 godzinach od jej przygotowania. Możesz też przygotować ją wieczorem, zostawić na noc w lodówce i pić kolejnego dnia.
SMAKOWA WODA Z OCTEM JABŁKOWYM – 3 PRZEPISY
Czas przygotowania: 5 minut + min. 1 godzina na nabranie smaku
Liczba porcji: 4
Wspólne dla każdej opcji:
- 5 szklanek wody
- 5 łyżek niepasteryzowanego octu jabłkowego – sprawdź TUTAJ
- opcjonalnie: szklanka kostek lodu
Melon, ogórek, mięta:
- szklanka pokrojonego w kostkę melona
- 1 ogórek pokrojony w cienkie plastry
- 10 świeżych liści mięty
Cytryna, truskawka, bazylia:
- szklanka pokrojonych truskawek
- 1 cytryna pokrojona w cienkie plastry
- 5 dużych, świeżych liści bazylii, posiekanych
Limonka, winogrono, rozmaryn
- szklanka przekrojonych na pół winogron
- 1 limonka pokrojona w cienkie plastry
- 4 świeże gałązki rozmarynu
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki wybranej receptury umieść w dużym dzbanku. Zalej wodą.
- Odstaw na min. godzinę, przed podaniem opcjonalnie dodaj kostki lodu.
Skomentuj: