Dyniowe szaleństwo w naszej kuchni trwa. Po PUMPKIN SPICE LATTE przyszła pora na pudding chia w jesiennym, dyniowym wydaniu. Zainspirowany słynną dyniową kawą, ten deser zasmakuje każdemu, kto lubi korzenne smaki. Lekki, puszysty a jednocześnie kremowy, z wyczuwalnym smakiem dyni i cynamonu – niebo!
Kilka uwag do przepisu:
- Użyliśmy tutaj mleczka kokosowego z jak największą zawartością ekstraktu z kokosa i mleka migdałowego. Ta kombinacja da nam kremową, bogatą, ale wciąż lekką teksturę. Jeśli szukasz czegoś super kremowego, użyj tylko mleko kokosowe.
- Do przyprawienia naszego deseru wykorzystaliśmy mieszankę superfoods DETOKS – oprócz cynamonu, kurkumy czy imbiru znajdziesz tam kilka innych super składników, które wzmocnią odporność od wewnątrz.
DYNIOWO-KORZENNY PUDDING CHIA – PUMPKIN SPICE LATTE CHIA
Czas przygotowania: 10 minut + 2 godziny chłodzenia
Liczba porcji: 2
Składniki:
- 4 czubate łyżki nasion chia
- pół szklanki mleka migdałowego*
- pół szklanki mleczka kokosowego (im większa zawartość ekstraktu z kokosa, tym lepiej)
- 2 łyżeczki mieszanki DETOKS
- 2 łyżki puree z dyni
- 1-2 łyżki miodu**
* lub innego dowolnego mleka (im bardziej kremowe tym lepiej)
** lub innego słodzika, np. syropu z agawy
Przygotowanie:
Puree z dyni:
- Dynię pokrój razem ze skórką na mniejsze kawałki, oczyść z nasion.
- Ułóż skórką do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 st. i piecz ok. 40 minut.
- Zostaw do ostudzenia, po czym łyżką oddziel miąższ od skórki i zmiksuj go blenderem na gładkie puree.
Pudding chia:
- Do wymieszanego mleka migdałowego i mleczka kokosowego dodaj nasiona chia, mieszankę DETOKS, 2 łyżki puree z dyni i 1-2 łyżki (do smaku) miodu. Dokładnie wymieszaj trzepaczką.
- Pudding przelej do szklanek i wstaw do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Gotowe!
Comment now: