DARMOWA wysyłka od 199 złotych

sklep@super-racjonalni.pl

795 293 590 ( PON.-PT. 9:00-16:00 )

Szukaj

Żywy ocet jabłkowy z kwiatami czarnego bzu

30.90 zł

  • 250 ml
  • 500 ml
Wysyłamy w: 24 h

Ocet jabłkowy z kwiatami czarnego bzu to najwyższej jakości produkt tradycyjnej, wielomiesięcznej fermentacji całych jabłek i kwiatów czarnego bzu z naszego sadu. Jest niepasteryzowany, niefiltrowany i naturalnie mętny - na dnie butelki znajduje się osad owocowy, a na powierzchni octu powstaje “matka octowa”.

Ocet jabłkowy zdążył już zasłynąć ze swoich licznych właściwości prozdrowotnych. Kwiaty czarnego bzu natomiast to prawdziwi sprzymierzeńcy w walce z grypą i przeziębieniem - działają wykrztuśnie i napotnie, antywirusowo i przeciwzapalnie. Razem to duet, który nie ma sobie równych!

Fermentowany na miodzie, ocet z jabłek i bzu cechuje wyjątkowy, niesamowicie kwiatowy smak i aromat. Świetnie sprawdzi się spożywany z wodą czy jako składnik potraw, ale nie tylko. To doskonały dodatek do domowych kosmetyków - toników i maseczek do twarzy, płukanek i wcierek do włosów.

Składniki: jabłka i kwiaty czarnego bzu, z małego, polskiego gospodarstwa.

  • Ocet Racjonalni

  • Właściwości

  • Zastosowanie


Ocet jabłkowy z kwiatami czarnego bzu Racjonalni:

  • Powstaje w polskim, rodzinnym gospodarstwie.
  • Produkt wielomiesięcznej, tradycyjnej fermentacji - po domowemu.
  • Z soczystych i aromatycznych gatunków jabłek z naszego sadu.
  • Fermentacji poddajemy pulpę z całych owoców i kwiatów, nie sok.
  • Bez siarczynów, konserwantów, przeciwutleniaczy i barwników. 
  • Niepasteryzowany, niefiltrowany, naturalnie mętny. 
  • Źródło żywych kultur bakterii, aktywnych enzymów, antyoksydantów.
  • Kwasowość 3-4%.

Co wyróżnia nasz ocet?

Octy to nasza specjalność. Robimy je tak, by sprostać oczekiwaniom nawet najbardziej wymagających smakoszy. Cały proces produkcji trwa miesiącami. Niczym go nie przyśpieszamy (generatorom octu mówimy stanowczo "nie!"). Tylko taki ocet cechuje wysoka jakość. 

Co więcej, fermentacji poddajemy pulpę z całych owoców, a nie sok. Dlaczego? Wyciskając sok, wyrzucane jest to, co najcenniejsze - skórka i miąższ. To w nich znajduje się błonnik w postaci pektyn, witaminy czy antyoksydanty. Używamy jedynie jabłek z naszego sadu, dlatego mamy pewność, że są one wolne od chemii. To bardzo ważne, bowiem, pomijając wątpliwe walory prozdrowotne, na pryskanych jabłkach fermentacja nie miałaby szansy się rozpocząć. 

W przypadku octu jabłkowego z kwiatami czarnego bzu, najpierw fermentacji poddaliśmy pulpę z soczystych i aromatycznych odmian jabłek (złota reneta, szara reneta, antonówka, champion, malinówka), wraz z miąższem, skórką, gniazdami nasiennymi i nasionami, by po kilku miesiącach, przecedzonym octem jabłkowym zalać kwiaty czarnego bzu. Taki nastaw, z dodatkiem miodu, fermentował kolejnych kilka miesięcy. 

Gotowego octu nie poddajemy pasteryzacji. Proces pasteryzacji, czyli proces konserwacji za pomocą podgrzewania do wysokiej temperatury, zabija zawarte w occie mikroorganizmy - czyli całą dobroć, która powstała podczas miesięcy dojrzewania. Wykonany z wysokiej jakości składników ocet nie wymaga pasteryzacji, a sam w sobie jest naturalnym konserwantem. Nie zepsuje się, a wręcz odwrotnie. Dzięki nieprzerwanej cichej fermentacji stanie się jeszcze bogatszy i smaczniejszy. Niepasteryzowany, żywy ocet można przechowywać w zamkniętych butelkach nawet przez kilka lat.

Ponadto, wszystkie nasze octy są niefiltrowane i naturalnie mętne. Na dnie butelki znajduje się osad owocowy, na powierzchni octu natomiast rozwinąć się może biały nalot lub kożuszek (tzw. matka octowa). Nie przestrasz się na jej widok, to całkowicie naturalne zjawisko świadczące o wysokiej jakości produktu - jest wciąż żywy i zachodzą w nim aktywne procesy dojrzewania.

Jakie właściwości ma ocet jabłkowy z kwiatami czarnego bzu? 

O occie jabłkowym słyszał już chyba każdy. Wśród jego udowodnionych naukowo właściwości znajdziemy m.in.:

  • działanie antybakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwzapalne (4), 
  • wsparcie w procesie odchudzania (5), 
  • pomoc w utrzymaniu prawidłowego poziomu cukru we krwi (6),
  • czy obniżanie poziomu cholesterolu, trójglicerydów i ciśnienia krwi (7,8). 

Nic dziwnego, że chętnie wykorzystywano go w celach leczniczych już w starożytności.

Dodatek kwiatów czarnego bzu wpływa natomiast nie tylko na same walory smakowe i zapachowe, ale i ogólną wartość prozdrowotną octu.

Stosowane jako środek leczniczy od wieków, kwiaty czarnego bzu wykorzystywano leczniczo ze względu na ich działanie napotne, wykrztuśne i moczopędne. Obecnie również sięga się po nie przy przeziębieniu czy grypie, a działanie na tym polu poparte zostało badaniami. Udowodniono, że ekstrakty i przetwory z kwiatów i owoców bzu mogą zmniejszyć burzliwość przebiegu choroby i jej trwanie (1,2,3). Kwiaty czarnego bzu są bogate w bioflawonoidy, głównie flawony i flawonole, które wykazują silne działanie przeciwutleniające. 

Jak stosować ocet jabłkowy z kwiatami czarnego bzu?

2 razy dziennie, przed posiłkiem, dodaj łyżkę octu (15 ml) do szklanki wody i wypij. Rano pij na czczo.

Przed użyciem wstrząśnij butelką, by wymieszać znajdujący się na dnie butelki osad owocowy.

Jak włączyć ocet jabłkowy z kwiatami czarnego bzu do swojej diety?

  • Przyrządź pyszny dressing do sałatki.
  • Wypij z owocowym lub warzywnym sokiem lub koktajlem.
  • Przygotuj napój prozdrowotny, np. z miodem, cynamonem i malinami. 
  • Lub wymieszaj w szklance wody.

Ten ocet sprawdzi się również jako naturalny kosmetyk:

  • Przyrządź z niego tonik do twarzy - z wodą, w proporcjach 1:1
  • Albo nabłyszczającą płukankę do włosów - 2 łyżki octu na litr wody

Nasz przepis na orzeźwiający napój z octem jabłkowym z kwiatami czarnego bzu:

Liczba porcji: 1

Czego potrzebujesz:

  • 1/3 szklanki soku grejpfrutowego
  • 2/3 szklanki wody gazowanej
  • 1-2 łyżki octu jabłkowego z kwiatami czarnego bzu

Przygotowanie:

Wlej do szklanki sok i ocet. Opcjonalnie, dodaj 3-4 kostki lodu. Dopełnij szklankę wodą gazowaną.

Więcej inspirujących przepisów znajdziesz na koncie Racjonalnych na Instagramie - @racjonalnipl

Jak smakuje ocet z kwiatami czarnego bzu?

Ten ocet to niezwykle aromatyczna propozycja. W smaku i aromacie możno wyczuwalne są kwiaty bzu. Cechuje go łagodność - nasz ocet posiada kwasowość na poziomie ok.  3%. Dzięki temu kwaśny smak nie przytłacza, a wyczuwalny jest smak jabłek i kwiatów. 

Wyższa kwasowość octów produkowanych masowo nie jest gwarancją wyższej jakości produktu. To naturalny, nieprzyśpieszony proces fermentacji sprzyja zachowaniu maksimum korzystnych walorów prozdrowotnych octu jabłkowego.

Przechowywanie

Żywy ocet przechowuj w szczelnie zamkniętej butelce, w zacienionym i chłodnym miejscu. 

W miesiącach letnich sugerujemy przechowywanie octu w lodówce. Jest to produkt żywy, wciąż aktywnie dojrzewający. Niska temperatura ograniczy naturalne, lecz gwałtowne procesy dojrzewania, które występują pod wpływem wyższej temperatury otoczenia i skutkować mogą intensywnym narastaniem matki octowej w postaci galaretki lub białego kożuszka na powierzchni octu.

Data przydatności do spożycia

Ocet to produkt bezterminowy. Na etykiecie przybijamy datę przelania do butelek.

Masz pytania?

Chętnie odpowiemy na nurtujące Cię pytania dotyczące naszych produktów.

Napisz do nas: sklep@super-racjonalni.pl lub zadzwoń: +48 795 293 590

Klienci wybierali również...

Koszyk

Twój koszyk jest pusty.

Dokonaj swoich pierwszych zakupów