Darmowa wysyłka od 199 zł
sklep@super-racjonalni.pl 795 293 590 (pon. - pt. 9:00 - 16:00)

Nie możesz dodać tej ilości do koszyka, prawidłowa ilość to: .

Zakwas z buraków z imbirem i czosnkiem

(0 opinii)
Wybierz Pojemność:
Powiadom mnie o dostępności

Zakwas z buraków Racjonalni to produkt naturalnej fermentacji, bez udziału sztucznych dodatków i konserwantów. Żywy i niepasteryzowany, stanowi wartościowy dodatek do diety każdego z nas.

W procesie kiszenia, zakwas nabiera charakterystycznego, kwaskowego smaku i aromatu, a dodatek czosnku, imbiru i przypraw sprawia, że napój ten jest niezwykle wyrazisty i esencjonalny.

Naszego zakwasu bezwględnie nie rozcieńczamy. Sprawdzi się dorosłym i dzieciom, spożywany na czczo lub między posiłkami. Śmiało dodaj go również do barszczu czerwonego.

 

Składniki:

Buraki, czosnek, imbir, sól kłodawska, przyprawy (gorczyca , liść laurowy, liść dębu, liść czarnej porzeczki, ziele angielskie, koper).

Wysyłamy w 24 h Darmowa dostawa od 199 zł
zakwas z buraków Racjonalni

Zakwas z buraków z imbirem i czosnkiem

ikona naturalna fermentacja kadź fermentacyjna z zegarem
NATURALNA FERMENTACJA
ikona 100 procent natury przedstawia jabłko
100% NATURY
ikona vegan przedstawia liście
VEGAN
ikona niepasteryzowany przedstawia przekreśloną podgrzewaną kadź
NIEPASTERYZOWANY
ikona żywe kultury bakterii przedstawia pałeczki bakterii
ŻYWE KULTURY BAKTERII
ikona bez cukru
BEZ CUKRU

Co to jest zakwas z buraków?

Zakwas z buraków, buraczany, to produkt naturalnej fermentacji, który powstaje w wyniku kiszenia buraków w solance, często z dodatkiem czosnku, imbiru i przypraw. Fermentacja ta możliwa jest dzięki obecnym na burakach bakteriom kwasu mlekowego. W procesie tym smak i zapach buraka ulegają zmianie, i z mdłego, odrobinę ziemistego, powstaje pyszny, lekko kwaskowy i zdecydowanie esencjonalny napój. Kisząc buraki, zmieniamy również ich właściwości. Nie od dziś wiadomo przecież, że kiszonki to samo zdrowie!

Zakwas z buraków - właściwości. Dlaczego warto stosować?

Same w sobie buraki to niesamowicie wartościowe warzywa, a proces kiszenia dodatkowo wzmacnia ich wartość odżywczą.

Zakwas z buraków to nie tylko źródło żywych kultur bakterii, ale i jeszcze większej ilości składników odżywczych: witamin A, C, z grupy B, minerałów jak żelazo, magnes, potas, kobalt czy flawonoidów, jak antocyjany czy betaina, o właściwościach antyoksydacyjnych, przeciwzapalnych i przeciwnowotworowych.

Proces fermentacji przyczynia się bowiem do powstawania nowych składników odżywczych. Co więcej, zwiększa ich przyswajalność, jednocześnie eliminując potencjalnie szkodliwe, występujące w żywności związki, np. azotyny, kwasy szczawiowe i nitrozoaminy.

Mówi się, że zakwas buraczany jest sprzymierzeńcem odporności, dlatego rekomendowany jest przy przeziębieniach i osłabieniu po infekcji czy antybiotykoterapii. Sprzyja również poprawie trawienia, często też polecany jest szczególnie  tym, którzy zmagają się z niedokrwistością.

Warto wiedzieć

ikona kraj pochodzenia Polska

Kraj pochodzenia:

Polska

ikona informacje dla alergików przekreślony orzeszek

Informacje dla alergików:

Zawiera gorczycę. Nie zawiera glutenu, skorupiaków, jaj, ryb, orzeszków ziemnych, soi, mleka, orzechów, selera, nasion sezamu, dwutlenku siarki, łubinu, mięczaków.

ikona polecany dla uśmiechnięta twarz ze znakiem zapytania

Polecany dla:

Dorosłych i dzieci, kobiet w ciąży, sportowców. Szczególnie rekomendowany zmagającym się z dolegliwościami trawiennymi, niedokrwistością, podczas przeziębienia czy infekcji, a także po antybiotykoterapii.

ikona przechowywanie lodówka

Przechowywanie:

W szczelnie zamkniętej butelce. Zarówno przed, jak i po otwarciu, zakwas przechowywać należy w lodówce.

ikona zalecana dzienna porcja łyżeczka z porcją jedzenia

Zalecana dzienna porcja:

Pij 50-100 ml dziennie. Na czczo i/lub przed posiłkami. Zakwasu nie rozcieńczamy i nie podgrzewamy. Pijemy schłodzony lub w temperaturze pokojowej.

ikona data minimalnej trwałości zegarek z wykrzyknikiem

Data minimalnej trwałości:

Termin przydatności do spożycia to 4 miesiące od daty ukiszenia - dla aktualnej partii 15.02.2023 r. Po otwarciu zakwas należy spożyć w ciągu 14 dni.

Składniki

Buraki, czosnek, imbir, sól kłodawska, przyprawy (gorczyca , liść laurowy, liść dębu, liść czarnej porzeczki, ziele angielskie, koper).

Wartość odżywcza
Eye closed Eye open
Wartość odżywcza w 100 g
Energia 12 kcal
Tłuszcz 0 g
w tym kwasy nasycone 0 g
Węglowodany 1,8 g
w tym cukry 0,3 g
Białko 0,4 g
Błonnik 1,2 g
Sól 0,75 g

Jak smakuje zakwas z buraków?

Zakwas buraczany cechuje charakterystyczny dla kiszonek, kwaskowy smak. Za sprawą czosnku, imbiru i przypraw, napój jest wyrazisty i esencjonalny.

Zakwas z buraków - jak stosować?

Zacznij od 50-100 ml dziennie, spożywając maksymalnie 250 ml dziennie. Zakwas buraczany pij na czczo lub między posiłkami.

Nie podgrzewaj go, ponieważ pod wpływem wysokiej temperatury tracić będzie swoje właściwości. Pij schłodzony lub w temperaturze pokojowej.

UWAGA!

Nasz zakwas z buraków jest niepasteryzowany i wciąż pracuje. Może gazować, dlatego nie wstrząsaj nim i koniecznie schłodź go przed otwarciem.

Koszyk

Brakuje do bezpłatnej wysyłki 11,40 zł.

Cześć! Nasza strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką Prywatności