Nie możesz dodać tej ilości do koszyka, prawidłowa ilość to: .
Zakwas z buraków Racjonalni to produkt naturalnej fermentacji, bez udziału sztucznych dodatków i konserwantów. Żywy i niepasteryzowany, stanowi wartościowy dodatek do diety każdego z nas.
W procesie kiszenia, zakwas nabiera charakterystycznego, kwaskowego smaku i aromatu, a dodatek czosnku, imbiru i przypraw sprawia, że napój ten jest niezwykle wyrazisty i esencjonalny.
Naszego zakwasu bezwzględnie nie rozcieńczamy. Sprawdzi się dorosłym i dzieciom, spożywany na czczo lub między posiłkami. Śmiało dodaj go również do barszczu czerwonego.
Buraki, czosnek, imbir, sól kłodawska, przyprawy (gorczyca , liść laurowy, liść dębu, liść czarnej porzeczki, ziele angielskie, koper).
Zakwas z buraków z imbirem i czosnkiem
Co to jest zakwas z buraków?
Zakwas z buraków, buraczany, to produkt naturalnej fermentacji, który powstaje w wyniku kiszenia buraków w solance, często z dodatkiem czosnku, imbiru i przypraw. Fermentacja ta możliwa jest dzięki obecnym na burakach bakteriom kwasu mlekowego. W procesie tym smak i zapach buraka ulegają zmianie, i z mdłego, odrobinę ziemistego, powstaje pyszny, lekko kwaskowy i zdecydowanie esencjonalny napój. Kisząc buraki, zmieniamy również ich właściwości. Nie od dziś wiadomo przecież, że kiszonki to samo zdrowie!
Zakwas z buraków - właściwości. Dlaczego warto stosować?
Same w sobie buraki to niesamowicie wartościowe warzywa, a proces kiszenia dodatkowo wzmacnia ich wartość odżywczą.
Zakwas z buraków to nie tylko źródło żywych kultur bakterii, ale i jeszcze większej ilości składników odżywczych: witamin A, C, z grupy B, minerałów jak żelazo, magnes, potas, kobalt czy flawonoidów, jak antocyjany czy betaina, o właściwościach antyoksydacyjnych, przeciwzapalnych i przeciwnowotworowych.
Proces fermentacji przyczynia się bowiem do powstawania nowych składników odżywczych. Co więcej, zwiększa ich przyswajalność, jednocześnie eliminując potencjalnie szkodliwe, występujące w żywności związki, np. azotyny, kwasy szczawiowe i nitrozoaminy.
Mówi się, że zakwas buraczany jest sprzymierzeńcem odporności, dlatego rekomendowany jest przy przeziębieniach i osłabieniu po infekcji czy antybiotykoterapii. Sprzyja również poprawie trawienia, często też polecany jest szczególnie tym, którzy zmagają się z niedokrwistością.
Warto wiedzieć
Kraj pochodzenia:
Polska
Informacje dla alergików:
Zawiera gorczycę. Nie zawiera glutenu, skorupiaków, jaj, ryb, orzeszków ziemnych, soi, mleka, orzechów, selera, nasion sezamu, dwutlenku siarki, łubinu, mięczaków.
Polecany dla:
Dorosłych i dzieci, kobiet w ciąży, sportowców. Szczególnie rekomendowany zmagającym się z dolegliwościami trawiennymi, niedokrwistością, podczas przeziębienia czy infekcji, a także po antybiotykoterapii.
Przechowywanie:
W szczelnie zamkniętej butelce. Zarówno przed, jak i po otwarciu, zakwas przechowywać należy w lodówce.
Zalecana dzienna porcja:
Pij 50-100 ml dziennie. Na czczo i/lub przed posiłkami. Zakwasu nie rozcieńczamy i nie podgrzewamy. Pijemy schłodzony lub w temperaturze pokojowej.
Data minimalnej trwałości:
Termin przydatności do spożycia to 4 miesiące od daty ukiszenia - dla aktualnej partii 15.11.2024 r. Po otwarciu zakwas należy spożyć w ciągu 14 dni.
Składniki
Buraki, czosnek, imbir, sól kłodawska, przyprawy (gorczyca , liść laurowy, liść dębu, liść czarnej porzeczki, ziele angielskie, koper).
Opinie naszych Klientów:
Nie przepadam za sokami/zakwasami z buraków a ten nawet mi smakuje ;) Jestem właśnie na antybiotyku, więc ten produkt przyda się bardzo :)
Polecam!!!
Wspanialy: świetny smak, konsystencja, kolor! Polecam
Nie przepadam za sokami/zakwasami z buraków a ten nawet mi smakuje ;) Jestem właśnie na antybiotyku, więc ten produkt przyda się bardzo :)
Polecam!!!
Wspanialy: świetny smak, konsystencja, kolor! Polecam
Super healthy and great tasting zakwas z buraków. Will be ordering more soon.
polecam piję codziennie
SUPER tasting healthy product, highly recommend to everyone.
Taki sobie.
Bardzo dobra jakość, polecam.
👍
Polecam. Bardzo smaczny.
Jak smakuje zakwas z buraków?
Zakwas buraczany cechuje charakterystyczny dla kiszonek, kwaskowy smak. Za sprawą czosnku, imbiru i przypraw, napój jest wyrazisty i esencjonalny.
Zakwas z buraków - jak stosować?
Zacznij od 50-100 ml dziennie, spożywając maksymalnie 250 ml dziennie. Zakwas buraczany pij na czczo lub między posiłkami.
Nie podgrzewaj go, ponieważ pod wpływem wysokiej temperatury tracić będzie swoje właściwości. Pij schłodzony lub w temperaturze pokojowej.
UWAGA!
Nasz zakwas z buraków jest niepasteryzowany i wciąż pracuje. Może gazować, dlatego nie wstrząsaj nim i koniecznie schłodź go przed otwarciem.