Nie możesz dodać tej ilości do koszyka, prawidłowa ilość to: .
Ocet jabłkowy Racjonalni to produkt wielomiesięcznej naturalnej fermentacji octowej całych jabłek. Ponieważ proces ten nie jest przyspieszany, kwasowość octu jest mniejsza, a jego aktywność biologiczna – wyższa.
Ocet jest niefiltrowany i niepasteryzowany, więc zawiera aktywny osad i żywą matkę octową. Korzystnie wpływają one na pracę układu pokarmowego i odpornościowego, działają antybakteryjnie i antyseptycznie.
Możesz przyrządzić napój prozdrowotny, używać octu w kuchni lub w domowych kosmetykach. Żeby zagwarantować korzystne właściwości octu, rozlewamy go do poręcznych, szklanych butelek.
100% soczystych i aromatycznych jabłek z niewielkiego polskiego gospodarstwa.

Żywy ocet jabłkowy
Co to jest ocet jabłkowy?
Ocet jabłkowy powstaje w wyniku naturalnej, dwuetapowej fermentacji octowej jabłek. Pierwszym etapem produkcji octu jest krótka fermentacja alkoholowa drożdży, które przekształcają węglowodany w alkohol. Następnie, za sprawą bakterii fermentacji octowej alkohol fermentuje do postaci kwasu octowego. Cały proces trwać może nawet kilkanaście miesięcy. Tutaj pośpiech nie jest wskazany – im wolniej, tym lepiej. Otrzymany produkt końcowy – ocet jabłkowy – cechuje żółta barwa, kwaśny, ale wyraźnie owocowy smak i zapach jabłek.
Ocet jabłkowy - właściwości. Dlaczego warto stosować?
Matka Natura obdarzyła nas prawdziwymi wspaniałościami, a jedną z nich jest właśnie ocet jabłkowy. To skarbnica cennych związków bioaktywnych. Znajdziemy w nim enzymy, aminokwasy, związki polifenolowe takie jak kwas octowy, kwas galusowy, katechiny, epikatechiny, kwas chlorogenowy, kwas kawowy, kwas kumarowy, kwas ferulowy. Niefiltrowany i niepasteryzowany, jest naturalnie mętny i aktywny biologicznie – powstaje w nim tzw. “matka octowa”, czyli biały korek zawierający enzymy i bakterie kwasu octowego.
Znany już od starożytności, gdzie stosowano go jako remedium na różnego rodzaju dolegliwości. Hipokrates leczył nim swoich pacjentów, uważając ocet jabłkowy za silnie oczyszczający i uzdrawiający eliksir – naturalny antybiotyk i antyseptyk zwalczający bakterie, wirusy i grzyby.
Obecnie również przypisuje się octowi jabłkowemu liczne korzystne właściwości, wiele z których zostało udowodnionych naukowo.
Wśród nich znajdziemy między innymi:
- Działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze.
- Pomoc w utrzymaniu prawidłowego poziomu cukru we krwi.
- Zwiększenie uczucia sytości, dzięki czemu może pomóc w odchudzaniu.
- Obniżenie poziomu cholesterolu, trójglicerydów i ciśnienia krwi.
- Wspomaganie układu pokarmowego i trawienia.
To jednak nie wszystko! Ocet jabłkowy znajdzie również zastosowanie w pielęgnacji twarzy i włosów. Z powodzeniem wykorzystuje się go w walce z trądzikiem, przeciwko zmarszczkom czy przebarwieniom, a stosowany na włosy i skórę głowy, oczyści je, przywróci naturalne pH, doda kosmykom blasku i sprawi, że będą lżejsze i delikatniejsze.
Warto wiedzieć
Kraj pochodzenia:
Polska
Informacje dla alergików:
nie zawiera glutenu, skorupiaków, jaj, ryb, orzeszków ziemnych, soi, mleka, orzechów, selera, gorczycy, nasion sezamu, dwutlenku siarki, łubinu, mięczaków.
Polecany dla:
wszystkich dbających o zdrowie, cerę i włosy, a także w diecie osób odchudzających się, zmagających się z infekcjami i zaburzeniami trawienia.
Przechowywanie:
w szczelnie zamkniętej butelce, w zacienionym i chłodnym miejscu. W miesiącach letnich sugerujemy przechowywanie octu w lodówce.
Zalecana dzienna porcja:
do szklanki wody dodaj 1-2 łyżki octu (15-30 ml) i dokładnie wymieszaj. Taką miksturę pij raz dziennie, najlepiej na czczo.
Data minimalnej trwałości:
ocet jest naturalnym konserwantem. To produkt bezterminowy, który zachowuje przydatność konsumpcyjną nawet przez kilka lat.
Składniki
100% soczystych i aromatycznych jabłek z niewielkiego polskiego gospodarstwa
Opinie naszych Klientów:
Genialny produkt, lepszy niż z marketu. Jestem bardzo zadowolona.
Ocet jabłkowy jest SUPER 👍 Jakość znakomita P O L E C A M !!! Zamówienie zrealizowane na Tip top \"Racjonalni\" są S U P E R 👌
bez zarzutu
Genialny produkt, lepszy niż z marketu. Jestem bardzo zadowolona.
Ocet jabłkowy jest SUPER 👍 Jakość znakomita P O L E C A M !!! Zamówienie zrealizowane na Tip top \"Racjonalni\" są S U P E R 👌
bez zarzutu
super
wspaniały produkt ,wkrótce znowu zamówię pozdrawiam Krystyna
Polecam - wspaniały smak, to mój ulubiony ocet jabłkowy a próbowałam różnych...
Super
Polecam
Ocet jest najlepszym jaki do tej pory kupiłam
prima sort
Jak powstaje nasz ocet jabłkowy?
Ocet jabłkowy od Racjonalnych to produkt prawdziwie rzemieślniczy, produkowany jest bowiem metodą tradycyjną – tak, jak w domu. Podstawą wysokiej jakości octu są najlepsze owoce, dlatego wybieramy jedynie dojrzałe i zdrowe jabłka z naszego sadu (bezwzględnie niepryskane!). Rozdrabniamy je – wraz ze skórką i gniazdami nasiennymi – a powstałą pulpę zalewamy wodą i pozostawiamy w otwartych kadziach na kilkanaście tygodni. W tym czasie, pod wpływem stałego dostępu tlenu, nastaw octowy fermentuje. Bez dodatku siarczynów, konserwantów czy przyspieszaczy. Tak powstały, niepasteryzowany i naturalnie mętny ocet jabłkowy, rozlewamy do butelek i wysyłamy do Was.
Jak smakuje ocet jabłkowy?
Ogromny wpływ na ostateczny smak octu mają jabłka użyte do produkcji – im lepsze owoce, tym smaczniejszy ocet uzyskamy. Znaczenie ma również odmiana jabłek, dlatego używamy tylko tych soczystych i aromatycznych. Nasz ocet jabłkowy posiada kwasowość na poziomie 3-4%. Dzięki temu kwaśność nie przytłacza, a wyczuwalna jest mocno owocowa nuta. Po zabutelkowaniu w naszym occie zachodzą aktywne procesy dojrzewania, zatem z biegiem czasu stanie się on jedynie bogatszy, zyskując bardziej wyrazisty smak i aromat.
Ocet jabłkowy - jak stosować?
Pij 1-2 łyżki octu (15-30 ml) dziennie, rozcieńczone w szklance wody lub soku. Napój spożywaj rano na czczo – 20 minut przed posiłkiem, lub między posiłkami – co najmniej 2 godziny po posiłku, a 20 minut przed posiłkiem.
Ocet jabłkowy znajdzie szerokie zastosowanie w kuchni…
… ale i w pielęgnacji skóry i włosów - jako naturalny kosmetyk:
Ocet jabłkowy - gdzie kupić?
Odpowiedź na to pytanie wydawać się może oczywista, bo przecież ocet jabłkowy kupimy w niemalże każdym sklepie spożywczym, ba, znajdziemy nawet ocet ekologiczny. Jednak czy wszystkie dostępne na rynku octy są tak samo dobre? Niestety, cena produktu dużo mówi o jego jakości. Na wyższą cenę rzemieślniczego octu jabłkowego składa się zarówno bardzo dobrej jakości surowiec, jak i czas.
Naturalnie fermentowany ocet powstaje miesiącami. Powoli dojrzewając, zyskuje nie tylko bogaty smak i aromat, ale i skład obfitujący w żywe kultury bakterii, enzymy i bioflawonoidy. W tradycyjnym procesie nie stosuje się również konserwantów, barwników czy siarczynów. To sama natura! Tanie octy przemysłowe – wręcz przeciwnie. Wytwarza się je w tzw. generatorach octowych, w zaledwie kilka dni. Co więcej, powstają z soku lub cydru (nierzadko kiepskiej jakości), nawet i z wytłoków z jabłek, a nie całych owoców. Jakby tego jeszcze było mało – nawet jeśli na etykiecie widnieje napis “niefiltrowany” czy “naturalnie mętny” – to przeważnie ocet ten i tak jest pasteryzowany, czyli poddany procesowi konserwacji za pomocą podgrzewania do wysokiej temperatury. Pasteryzacja zabija wszystkie zawarte w occie mikroorganizmy, zostawiając jedynie kwas octowy. W takim occie matka octowa nie powstanie. Cena octu przemysłowego zawsze będzie niższa, jak i jego jakość.
A co z octami bio? Certyfikat ekologiczny mówi nam jedynie o pochodzeniu owoców, ale nic o samym procesie produkcji. Ekologiczny ocet jabłkowy wciąż może powstawać w generatorach octowych, z soku, ale wytłoczonego z jabłek pochodzących z upraw ekologicznych. Czytajmy dokładnie informacje na etykiecie, żeby wybrać produkt najbardziej wartościowy.
Dlaczego warto wybrać ocet od Racjonalnych?
Ocet jabłkowy - przeciwwskazania
Choć picie octu jabłkowego jest na ogół bezpieczne, to nieprawidłowe i nadmierne jego spożywanie może spowodować pewne negatywne skutki uboczne. Dlatego przygotowaliśmy kilka zasad, o których dobrze pamiętać włączając ocet jabłkowy do diety:
- Nie pij octu jabłkowego bez uprzedniego rozcieńczenia go – 1-2 łyżki octu na szklankę wody, soku lub herbaty.
- Jeśli masz wrażliwe zęby lub problemy ze szkliwem, napoje z octem jabłkowym pij przez słomkę, aby kwas ich nie uszkodził.
Później przepłucz jamę ustną wodą. - Zmagasz się z wrzodami albo stanem zapalnym żołądka lub dwunastnicy? Ocet jabłkowy nie jest dla Ciebie.
Zanim sięgniesz po ocet jabłkowy, wylecz tę dolegliwość.
Ocet jabłkowy - najczęściej zadawane pytania
Czy muszę przechowywać ocet jabłkowy w lodówce?
Nie ma takiej potrzeby. Ocet można, ale nie trzeba przechowywać w lodówce. Tak naprawdę jedynie latem, kiedy temperatury na zewnątrz idą w górę, zalecamy, żeby trzymać ocet w lodówce. Nie dlatego, że może się zepsuć, ale żeby powstrzymać gwałtowne narastanie “matki octowej”. W pozostałe miesiące, szafka kuchenna spokojnie wystarczy.
Jaki termin przydatności do spożycia ma ocet jabłkowy?
Żywy ocet jabłkowy jest produktem bezterminowym - nie zepsuje się. Uważany jest za naturalny konserwant, który przydatność konsumpcyjną zachowa latami, zyskując jedynie wzmocnienie smaku i aromatu. Na etykiecie nabijamy datę butelkowania.
Czy mogę podawać ocet jabłkowy dzieciom?
Dobrej jakości żywy ocet jabłkowy można podawać dzieciom od 2. roku życia - 1 łyżeczka octu na szklankę wody, dla smaku napój dosładzamy miodem. Ocet jabłkowy może być również składnikiem posiłku, np. surówki albo koktajlu.
O jakiej porze dnia pić ocet jabłkowy?
Napój na bazie octu najlepiej spożywać rano, na czczo, 20 minut przed śniadaniem. Jeśli jednak źle tolerujesz napój octowy na pusty żołądek, pij go między posiłkami - 2 godziny po posiłku, 20 minut przed kolejnym. Dlaczego nie warto pić octu zaraz po posiłku? Ponieważ efektywniej zadziała on spożywany na pusty żołądek.
Dlaczego lepiej pić ocet przed posiłkiem?
Liczne badania wykazały, że ocet jabłkowy spożyty przed posiłkiem wspomaga odchudzanie, pozwala szybciej poczuć sytość, ale też zmniejsza skoki cukru we krwi, jakie występują po posiłku o dużej zawartości węglowodanów.
Co to za “flafory” pływają w moim occie?
Te “flafory”, strzępki albo galaretka to nic innego jak matka octowa - mętna struktura zachowująca wysoką aktywność biologiczną, zawierająca żywe kolonie bakteryjne, a także wciąż żywe drożdże. Jest to zjawisko pożądane, które świadczy o tym, że nasz ocet jest niefiltrowany i niepasteryzowany.
Czy to normalne, że ocet gazuje?
Nie. Mimo, że niepastaryzowany ocet jest produktem żywym i dojrzewa również po przelaniu do butelki, to proces fermentacji octowej powinien być już zakończony przed zabutelkowaniem, a kupiony przez Ciebie ocet - produktem kompletnym, gotowym do spożycia. Ocet jabłkowy nie powinien się pienić i gazować, również po wstrząśnięciu butelki. Takie musowanie świadczy o tym, że ocet jeszcze fermentuje i został za wcześnie przelany do butelki.
Jaką kwasowość ma ocet jabłkowy od Racjonalnych?
Nasz ocet ma kwasowość ok. 3% - jak octy domowe. Celowo nie dążymy do 5, 6 czy nawet 10% zawartości kwasu octowego.