Ocet malinowy Racjonalni powstaje w wyniku wielomiesięcznej, tradycyjnej fermentacji całych malin i jabłek z naszego sadu. Naturalnie mętny, jest niepasteryzowany i niefiltrowany. Znajdziesz w nim osad owocowy, a z czasem powstanie "matka octowa".
Maliny to niezwykle cenne owoce. Stosuje się je od stuleci wspomagająco w walce z przeziębieniami, a za sprawą zawartych w nich elagotanin i antocyjanów, działają m.in. antyoksydacyjnie, przeciwzapalnie, przeciwdrobnoustrojowo i przeciwnowotworowo.
Wyrazisty zapach i smak owoców sprawiają, że ocet malinowy to doskonały dodatek do potraw - zup, sałatek, koktajli, ale wypijesz go również z przyjemnością po prostu rozcieńczony z wodą. To także wspaniały składnik domowych kosmetyków.
Składniki: 80% malin i 20% aromatycznych jabłek z niewielkiego polskiego gospodarstwa.
Ocet malinowy Racjonalni
Właściwości
Zastosowanie
Ocet malinowy Racjonalni to naturalny produkt o niezwykłych cechach. Przygotowujemy go tradycyjnym sposobem, a przy tym dbamy o wysokie standardy produkcji. Najpierw wybieramy najlepsze maliny i jabłka, potem gnieciemy je wraz z ze skórką, miąższem, pestkami - bo tam kryje się wiele cennych składników i dzięki temu powstaje najwartościowszy produkt. Następnie pulpę owocową poddajemy wielotygodniowej fermentacji bez dodatku drożdży, najpierw alkoholowej, później octowej. Z przyjemnością obserwujemy cały proces. Niczego nie przyspieszamy, dlatego finalnie ocet cechuje wysoka aktywność biologiczna oraz wyraźny smak i zapach owoców.
Po kilku miesiącach uzyskujemy gotowy ocet o intensywnym czerwonym kolorze. Jest mętny, ale nie filtrujemy go, chcąc zachować maksimum cennych składników odżywczych obecnych w malinach, enzymów czy żywych kultur bakterii powstałych w wyniku fermentacji. Nie poddajemy go również pasteryzacji. Płyn przelewamy do szklanych butelek, zakręcamy i gotowe. Z radością wysyłamy go do Was. Na dnie znajdziesz w nim naturalny osad owocowy, u góry natomiast z czasem rozwinąć się może biały nalot lub kożuszek (tzw. matka octowa). Nie jest to w żadnym wypadku powód do zmartwień, a znak, że ocet jest ciągle żywy i cały czas przebiega w nim aktywny proces dojrzewania.
Żywy ocet malinowy jest naturalnym konserwantem - nie zepsuje się, a dojrzewając, stanie się jedynie smaczniejszy i jeszcze bardziej wartościowy.
Coraz więcej udowodnionych naukowo korzyści wynikających ze spożywania octów owocowych, jak i obecnych w malinach elagotanin i antocyjanów, sprawia, że ocet malinowy stosuje się zarówno jako dodatek do potraw, jak i pije rozcieńczony w wodzie, profilaktycznie i w celach leczniczych. Ocet ten sprawdzi się również jako naturalny kosmetyk upiększający włosy i ciało.
Udaje nam się przestrzegać naszej zasady „racjonalności” i produkować ocet wyłącznie naturalnymi metodami, z dorodnych i najlepszych jakościowo owoców. Pominęliśmy typowy, masowy proces produkcji i jesteśmy z tego powodu bardzo dumni!
Ocet malinowy wciąż jest raczej mało popularny, dlatego nie zdajemy sobie sprawy z jego właściwości. Przede wszystkim, jeżeli jest odpowiednio przygotowany - powstaje z całych owoców, a nie z soku, nie został poddany filtracji czy pasteryzacji - znajduje się w nim większość witamin i związków obecnych w malinach, w tym niezwykle cenne elagotaniny, antocyjany, kwasy organiczne i flawonoidy.
Oprócz właściwości typowych dla octów owocowych, np. jabłkowego, występujących dzięki obecności kwasu octowego i pektyn, m.in. działania antybakteryjnego i przeciwgrzybiczego, obniżającego poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi czy wspomagającego odchudzanie, ocet malinowy cechuje szereg innych korzyści. Z występującymi w malinach elagotaninami i antocyjanami wiąże się aktywność biologiczna i farmakologiczna tych owoców, która obejmuje m.in. działanie:
Co więcej, maliny są bogatym źródłem witaminy C, potasu, wapnia, magnezu i cynku. W wyższych stężeniach w malinie czerwonej występuje również mangan. Za sprawą zawartego w owocach kwasu salicylowego, stosowane są od stuleci jako środek napotny w leczeniu przeziębień i grypy. Maliny charakteryzują się również dużą zawartością błonnika pokarmowego, dzięki czemu są pomocne przy zaparciach oraz wspomogą regulację motoryki jelit. Ale to nie wszystko.
Ocet malinowy to również niezastąpiony kosmetyk na skórę i włosy. Kwas ferulowy chroni przed promieniowaniem UV i działa odmładzająco. Bogactwo witamin i mikroelementów korzystnie wpływa na kondycję i wygląd włosów. Na przykład zawarta w malinach witamina C bierze udział w procesie produkcji budulca łodygi włosa, cynk reguluje pracę gruczołów łojowych i zapewnia włosom elastyczność, a magnez je wzmacnia i chroni przed łupieżem.
Źródła:
1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/p...
2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/p...
3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/p...
4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/p...
5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/p...
6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/p...
7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/p...
8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/p...
2 razy dziennie, przed posiłkiem, dodaj łyżkę octu (15 ml) do szklanki wody i wypij. Rano pij na czczo.
Przed użyciem wstrząśnij butelką, by wymieszać znajdujący się na dnie butelki osad owocowy.
Jak włączyć ocet malinowy do swojej diety?
Ocet malinowy znalazł swoje zastosowanie również jako naturalny kosmetyk:
Nasz przepis na zimową herbatę z octem malinowym:
Liczba porcji: 1
Czego potrzebujesz:
Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieść w kubku ciepłej herbaty i dokładnie wymieszaj.
Więcej inspirujących przepisów znajdziesz na koncie Racjonalnych na instagramie - @racjonalnipl
Nasz ocet malinowy posiada kwasowość na poziomie 3%. Cechuje go delikatny, wyraźnie wyczuwalny smak maliny, przełamany półsłodką kwasowością. Dodany do dania czy napoju, podkreśla jego smak, nadając aromatycznej, malinowej nuty.
Wyższa kwasowość octów produkowanych masowo nie jest gwarancją wyższej jakości produktu. To naturalny, nieprzyśpieszony proces fermentacji sprzyja zachowaniu maksimum korzystnych walorów prozdrowotnych octu jabłkowego.
Ocet malinowy przechowuj w szczelnie zamkniętej butelce, w zacienionym i chłodnym miejscu.
W miesiącach letnich sugerujemy przechowywanie octu w lodówce. Jest to produkt żywy, wciąż aktywnie dojrzewający. Niska temperatura ograniczy naturalne, lecz gwałtowne procesy dojrzewania, które występują pod wpływem wyższej temperatury otoczenia i skutkować mogą intensywnym narastaniem matki octowej w postaci galaretki lub białego kożuszka na powierzchni octu.
Chętnie odpowiemy na nurtujące Cię pytania dotyczące naszych produktów.
Napisz do nas: sklep@super-racjonalni.pl lub zadzwoń: +48 795 293 590
od 35.90 zł
67.90 zł
od 42.90 zł
od 28.90 zł
od 24.90 zł
od 30.90 zł