Darmowa wysyłka od 199 zł
sklep@super-racjonalni.pl 795 293 590 (pon. - pt. 9:00 - 16:00)

Trawa pszeniczna – właściwości i zastosowanie

Marta, 21 lipca 2020
właściwości i zastosowanie trawy pszenicznej; napój z trawy pszenicznej

Wywodząca się z rodziny Triticum aestivum i hodowana od ponad 5 000 lat trawa pszeniczna, stała się w ostatnim czasie bardzo popularnym suplementem i rutyną dla wielu osób starających się prowadzić zdrowy tryb życia. Jej rosnąca rola jako naturalnego pożywienia dla człowieka to wynik bogatych składników odżywczych które posiada, oraz korzyści zdrowotnych jakie może zapewnić naszemu organizmowi codzienne jej spożycie. Starożytni cenili ją za swoją zwiększoną witalność i przypływ energii – dla współczesnych ludzi stała się za to jednym z elementów zdrowotnego trendu (1). Do dnia dzisiejszego, świeża trawa pszeniczna pełni nadal ważną rolę zarówno w medycynie naturalnej, jak i holistycznej. Dzięki zawartym w niej substancjom chemicznym, może oddziaływać zarówno przeciwutleniająco, jak i pełnić rolę detoksykacyjną oraz przeciwzapalną. Często nazywana jest również „zieloną krwią”, dzięki obecności w swoim składzie sporych pokładów chlorofilu.

Dowiedz się jak w wyniku swoich szerokich właściwości zdrowotnych, trawa pszeniczna może poprawić Twój ogólny stan zdrowia oraz zwiększyć odporność organizmu, i poznaj liczne zalety kolejnego składnika, zaliczanego do grona superfoods.

Co to jest trawa pszeniczna?

Jeśli kiedykolwiek zastanawiałeś się jak wygląda trawa pszeniczna, to najprościej będzie wyobrazić sobie słomę, siano bądź cienkie źdźbło w kolorze jasnozielonym. Ta superżywność to nic innego jak młody, gruby i suchy rodzaj trawy powstający z liści zwyczajnej pszenicy, które świeżo wykiełkowały. Zbiera się je we wczesnym stadium ich rozwoju (zanim dojrzeją), po około tygodniu czasu od momentu wypuszczenia kiełków.

Uprawa trawy pszenicznej miała miejsce już w starożytnym Egipcie. Hodowano ją głównie dla zwierząt, ale była również popularnym pożywieniem wśród ludzi. Ze względu na łatwość przygotowania, hodowla może odbywać się także w warunkach domowych. Korzeń, jak i naziemne części rośliny, są często wykorzystywane w produkcji leków – z kolei wytwarzany z niej ekstrakt pełni rolę aromatyzującą dla przygotowywanych napojów i dań.

Przeważnie trawa pszeniczna występuje pod postacią sproszkowaną lub w formie tabletek, kapsułek, czy wersji surowej i przyjmuje się ją doustnie. Wyjątkowym powodzeniem wśród miłośników zdrowej żywności cieszy się też picie soku z trawy pszenicznej – pozyskiwanego z młodych kiełków jagód lub ziaren pszenicy, który najlepiej smakuje ponoć podany na czczo i świeżo po jego przygotowaniu.

Trawa pszeniczna – skład

dłoń trzymająca kieliszek z sokiem z trawy pszenicznej; na tle nieba

Obecnie trawa pszeniczna jest uważana za superfood – superżywność, która może dostarczyć naszemu organizmowi naprawdę dużych pokładów wartościowych składników. Najważniejszym z nich jest bez wątpienia występujący w niej aż w 70% chlorofil (2), dzięki któremu roślina zawdzięcza swoje jasnozielone zabarwienie. Odpowiada on w dużej mierze za efekt oczyszczania organizmu z toksyn i oprócz funkcji detoksykacyjnej, pełni również rolę przeciwutleniacza wzmacniającego naszą krew, a także dostarczającego naszemu ciału potrzebnej energii (3). Redukuje również uczucie głodu (4) oraz proces starzenia się (5).

Oprócz tego, skład trawy pszenicznej zawiera też w sobie spory ładunek aminokwasów, odpowiedzialnych za budowę białek (6). Dodając do tego witaminy: A, B, C, E i K, żelazo, cynk, tiaminę plus elektrolity w postaci magnezu czy wapnia (7), zyskujemy potężny komponent, który przyda nam się w codziennym magazynowaniu energii, oraz wspomoże nasze ciało w procesach metabolicznych.

Generalnie, zielona trawa pszeniczna posiada w składzie aż 100 znajdujących się w glebie pierwiastków, takich jak fosfor czy potas, oraz 17 aminokwasów (z których połowę uważa się za niezbędne dla ciała człowieka), a do tego liczne enzymy i minerały. Oprócz tego, występują w niej również naturalne przeciwutleniacze: flawonoidy, alkaloidy, triterpenoidy, związki fenolowe jak kwas fenolowy oraz kwas sulfonowy (8). Właśnie dzięki tak bogatej kombinacji składników odżywczych, jest w stanie skutecznie wpłynąć na nasze samopoczucie i podreperować zdrowie.

Trawa pszeniczna – działanie i właściwości

Niezwykłe właściwości trawy pszenicznej wykorzystywane były już w starożytnej medycynie chińskiej, m.in. jako środek na poprawę trawienia. Indyjska Ajurweda stosowała ją zaś głownie ze względu na jej oczyszczający wpływ na organizm, który objawiał się odmłodniałym wyglądem u osób ją zażywających. Jakie jeszcze udokumentowane działanie trawy pszenicznej możemy wyodrębnić na bazie jej unikalnych właściwości?

Przede wszystkim, wspomaga ona układ odpornościowy człowieka (9), zapewniając ochronę przed różnymi infekcjami – wesprze walkę z przeziębieniem czy nawet niektórymi rodzajami odpornych na antybiotyki paciorkowców, a wszystko to dzięki zdolności rośliny do zwiększenia ilości czerwonych krwinek (10), oraz dostarczeniu naszemu organizmowi 9 niezbędnych aminokwasów, których nie jest on w stanie wyprodukować sam dla siebie (11). Regularne zażywanie trawy pszenicznej to także dobry sposób na detoksykację i oczyszczenie organizmu z wszelkiej maści toksyn. Dzięki wysokiej zawartości chlorofilu (mającego zdolności antybakteryjne i przeciwdrobnoustrojowe), działanie trawy pszenicznej pomoże odtruć wątrobę i chronić ją, usunąć zanieczyszczenia z naszej krwi, jak i zwiększyć wytrzymałość komórek, przyczyniając się do podniesienia poziomu energii oraz poprawy zdrowia (12). Wzmocni również układ kostny poprzez obniżenie kwasowości i równoważenie poziomu PH naszego organizmu (13) – dzięki temu okazać się może także świetnym sposobem na kaca .

Właściwości trawy pszenicznej mogą też okazać się niezwykle pomocne w walce z wysokim cholesterolem i zmagających się z chorobami serca (14). Wyniki przeprowadzonych w tym zakresie badań wskazują, że roślina efektywnie obniża i stabilizuje poziom trójglicerydów i lipidów we krwi, a jej spożywanie oddziałuje korzystnie na nasze naczynia krwionośne (15). Hamuje także proces starzenia się organizmu, co pomaga skórze dłużej zachować swą elastyczność, a ciału pozbawiony zmarszczek młody wygląd. Jej regenerujący wpływ na komórki jest efektem obniżonego działania wolnych rodników, wskutek obecnych w niej przeciwutleniaczy (16). Roślina może nawet poprawić wygląd naszych paznokci.

Na tym jednak cudowne działanie trawy pszenicznej się nie kończy. Roślina może też pomóc w usuwaniu siniaków, poparzeń skóry powstałych w wyniku opalania oraz skaleczeń, jak i ran spowodowanych ukąszeniami owadów czy różnego rodzaju wysypek w stylu trądziku (1718). Wspomaga również leczenie hemoroidów i reguluje poziom cukru we krwi, z powodu obecności błonnika w swojej strukturze . Dlatego też ludzie chętnie wykorzystują go w walce z cukrzycą typu 2 oraz hiperglikemią, właśnie dzięki owocnemu oddziaływaniu na wysokość hemoglobiny w naszym ciele i zwiększaniu ilości czerwonych krwinek (m.in. poprzez dużą zawartość żelaza). Dodatkowo, roślina obniża także ciśnienie krwi, oczyszcza ją i poprawia jej krążenie poprzez rozszerzenie naczyń krwionośnych, a obecność chlorofilu dodatkowo przyczynia się do wyposażenia naszego organizmu w tlen (19).

Właściwości trawy pszenicznej mogą też okazać się pomocne w walce z reumatoidalnym zapaleniem stawów, łagodząc pojawiające się bóle czy występujące obrzęki (20). Dzięki kojącemu działaniu na różne stany zapalne organizmu, suplementacja nią może również wpływać pośrednio na oczyszczanie zatok (21), redukcję zatorów czy zapobieganie rozwojowi żylaków (22). Roślina jest też coraz częściej wykorzystywana jako antydepresant, pomagający ludziom walczyć z lękami, stresem i depresją. W wyniku zawartości witamin z grupy B, K, oraz żelaza i magnezu, które wywierają wpływ na pracę nadnerczy, oddziałuje relaksująco na nasze ciało i umysł, poprawia nastrój i ogólne zdrowie psychiczne (23). Antybakteryjne zaś działanie trawy pszenicznej może nawet zapobiec pojawieniu się problemów dentystycznych, takich jak próchnica zębów, zapalenie dziąseł lub wystąpienie ubytków w zębach, poprawiając ogólny poziom higieny jamy ustnej i zapobiegać występowaniu pleśniawki. Suplementacja rośliną daje pozytywne rezultaty również w takich kwestiach jak zwiększenie płodności wśród mężczyzn (dzięki jej oddziaływaniu na plemniki), oraz łagodzenie cykli miesiączkowych u kobiet (24,25).

infografika obrazująca właściwości trawy pszenicznej

Trawa pszeniczna a gluten

Jednym z najczęściej zadawanych pytań jeśli chodzi o ten suplement, jest to czy trawa pszeniczna zawiera gluten. W miarę wzrostu popularności rośliny, narosło na ten temat mnóstwo kontrowersji, a Internet roi się od sprzecznych ze sobą wpisów i publikacji.

Generalnie rzecz biorąc, gluten powodujący w naszym organizmie nadwrażliwość, czy różne inne niepożądane reakcje, znajduje się w nasionach lub ziarnach pszenicy – nie zaś w rosnącej roślinie, z której w wyniku jej zbioru ten superfood powstaje.

Nie musimy się zatem obawiać przy konsumpcji czy trawa pszeniczna ma gluten, ponieważ spożyciu ulega jedynie roślina w formie surowej. Możemy także poszukać i zakupić suplement w wersji bezglutenowej, jako dodatkowe zabezpieczenie że na pewno przyjmujemy produkt opatrzony naklejką gluten-free (36).

Trawa pszeniczna na raka

Kolejną sporną kwestią, wywołującą żywą dyskusję, jest zastosowanie trawy pszenicznej jako środka wspomagającego w zapobieganiu i leczeniu chorób nowotworowych. Naukowcy zgłębiają ten temat od kilkunastu lat i na podstawie dotychczasowych badań można wysnuć wnioski, że suplement ten rzeczywiście wykazuje przeciwrakowy potencjał i może być z powodzeniem wykorzystywany obok metod konwencjonalnych w stylu chemioterapii, łagodząc przy okazji jej częste skutki uboczne (zmęczenie, złe samopoczucie czy niedobór witamin).

Większość jest zgodna co do tego, że trawa pszeniczna na raka stosowana jest głównie ze względu na swoją wysoką zawartość enzymów przeciwutleniających, mogących przeciwdziałać oksydacyjnemu uszkodzeniu naszego DNA, oraz przekształcać wolne rodniki, a co za tym idzie – spowalniać przyrost komórek nowotworowych, a nawet powodować śmierć niektórych z nich. Z tego też powodu, warto rozważyć włączenie suplementu do konwencjonalnego leczenia choroby, w celu zwiększenia skuteczności terapii. Dotyczy to głównie osób zmagających się z nowotworem jamy ustnej i jelita grubego, ale nie tylko. Część naukowców twierdzi bowiem, że dzięki swojej przypominającej nieco hemoglobinę strukturze, trawa pszeniczna może też zwiększyć poziom utleniania się krwi, a dzięki obecności flawonoidów – zapobiegać także białaczce szpiku kostnego, redukując ilość komórek białaczkowych. To ważna informacja również dla pacjentów po już przebytej chemioterapii, która często obniża ilość tlenu w ciele, poprzez zmniejszenie ilości komórek krwi. Przeprowadzone w tym obszarze badania wykazały, że osobom poddanym suplementacji rośliną rzeczywiście udało się ograniczyć poziom zanieczyszczenia swojego organizmu metalami ciężkimi i napromieniowaniem, powstałym wskutek terapii. Dodatkowo, zaobserwowano też że kobiety cierpiące na raka piesi, które spożywały codziennie w czasie choroby sok z trawy pszenicznej, w mniejszym stopniu potrzebowały stosować po przebytym leczeniu leki odpowiedzialne za odbudowę białych krwinek, dzięki niższemu niż przeciętnie natężeniu ilości toksyn w ciele.

Podsumowując, wokół tematu „trawa pszeniczna a rak” natworzyło się przez ostatnie lata sporo mitów i legend. Fakt jest taki, że jej przyjmowanie może spowolnić w pewnym stopniu rozwój niektórych rodzajów nowotworów (piersi, jamy ustnej czy jelita grubego), wzmacniając nasz układ odpornościowy dzięki bogatym wartościom odżywczym i właściwościom przeciwutleniającym. Obecne w niej enzymy oraz chlorofil pomagają organizmowi w detoksykacji poprzez obniżenie mielotoksyczności, która jest jednym z niepożądanych powikłań po zastosowaniu chemioterapii. Stosowana w połączeniu z konwencjonalnymi metodami leczenia, trawa pszeniczna może być pomocna zarówno w leczeniu, jak i zapobieganiu oraz minimalizowaniu ryzyka zachorowania na raka. (26,27,28,29,30)

Trawa pszeniczna a odchudzanie

W ostatnim czasie trawa pszeniczna stała się również cenionym produktem wśród osób, zmagających się z nadwagą, lub chcących pozbyć się zbędnych kilogramów. Poprzez swoje składniki odżywcze i zawarte w niej tylakoidy (obecne też w zielonych warzywach jak sałata, jarmuż czy szpinak), pomaga zwiększyć uczucie sytości po spożyciu posiłku i eliminować pokusę dalszego jedzenia. Przyśpiesza również metabolizm, co w połączeniu z dodatkowym wysiłkiem fizycznym pozwala organizmowi szybciej spalać niepotrzebne kalorie (31,32,33).

Dodatkowo, trawa pszeniczna – dzięki swojej wysokiej zawartości błonnika oraz witamin z grupy B, poprawia także i ułatwia proces trawienia posiłków, poprzez podniesienie funkcji mięśni ludzkiego układu trawiennego. Dlatego właśnie idealnie nadaje się jako wsparcie dla wszystkich, którzy pragną schudnąć. Dodatkowym argumentem jest również obecność w roślinie selenu, stymulującego tarczycę i mającego wpływ na jej prawidłowe działanie, a ta jak wiemy może stanowić naturalne narzędzie do kontrolowania przyrostu masy ciała. Warto zatem włączyć suplement do swojego codziennego menu i pracować nad utratą zbędnego ciężaru (34,35).

uśmiechnięta dziewczyna w letniej sukience trzyma szklankę i pije sok z trawy pszenicznej; na tle drzew iglastych

Trawa pszeniczna na włosy

Wśród spożywających roślinę ludzi coraz popularniejszym jest twierdzenie, że trawa pszeniczna stosowana na włosy może poprawić ich jakość, wspomóc wzrost i zmniejszyć siwienie. Zmieszana z szamponem, wpłynie wzmacniająco na cebulki oraz zahamuje proces uszkodzenia włosów podczas mycia głowy. Przyśpieszy również ich wzrost i zapobiegnie siwieniu.

Dlatego właśnie trawa pszeniczna na siwe włosy, jest często stosowana przez osoby starsze, mające jednocześnie problem z łupieżem. Okłady z rośliny w postaci sproszkowanej z dodatkiem wody lub płukanie włosów ekstraktem pomóc mogą w walce z tą dolegliwością, równoważąc pH skóry głowy (37,38,39).

Trawa pszeniczna na jelita

Trawa pszeniczna na jelita stosowana jest coraz częściej wśród osób, których dotknęła bezpośrednio choroba tegoż narządu, jak i tych, mających bardziej ogólne problemy żołądkowo-jelitowe. Na tym polu pojawia się coraz więcej przesłanek i badań, sugerujących kojący wpływ suplementu dla tych dolegliwości. Ma to głównie związek z jej detoksykacyjnymi właściwościami, które pomagają oczyścić jelita, oraz zmniejszyć odczuwalny z powodu wzdęć, zaparć czy gromadzących się w jamie brzusznej gazów dyskomfort (40).

Ekstrakt z trawy pszenicznej wraz z zawartymi w niej minerałami alkalicznymi może także pomóc w walce z wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego, oczyszczając okrężnicę i spowalniać rozwój choroby, m.in. poprzez kontrolę poziomu kwasowości organizmu. Potrafi także przezwyciężyć stan zapalny narządu, powstały choćby wskutek choroby Crohna czy IBS (41,42).

Od dawna trawa pszeniczna na jelita wykorzystywana jest też przez osoby, praktykujące leczenie za pomocą medycyny tradycyjnej aniżeli metod konwencjonalnych. Stosuje się nią do utrzymania zdrowotności narządu, w czym pomagać ma chociażby wysokie stężenie błonnika w składzie rośliny, które wspiera w walce z chorobą nawet skuteczniej niż przyjmowanie placebo.

Trawa pszeniczna – dawkowanie

Nie ma jednego uniwersalnego sposobu, który mówiłby jak dokładnie powinna być spożywana trawa pszeniczna. Dawkowanie powinno odbywać się po uprzednim zasięgnięciu porady lekarskiej i zapoznaniu się z etykietą produktu, co do wskazówek jej przyjmowania. Uwarunkowane jest to takimi czynnikami jak wiek czy aktualny stan zdrowia, który u każdego potencjalnego użytkownika może być inny.

Zatem jak spożywać trawę pszeniczną? Najlepiej na czczo – starajmy się wystrzegać konsumowania jej po posiłku, aby nie narażać się na mdłości, lub ból brzucha. Ewentualnie można ją też podawać z innymi warzywami lub owocami. Jeśli chodzi o sugerowaną dzienną dawkę spożycia – dużo zależy od tego, w jakiej formie chcemy ten suplement przyjmować. Trawa pszeniczna mielona w postaci łyżeczki (10 g) zmieszanej z wodą może nam posłużyć do przygotowania napoju, który powinno się wypić co najmniej pół godziny przed planowanym jedzeniem. Z kolei picie soku z trawy pszenicznej należy ograniczyć do jednej szklanki (30 ml) napoju dziennie.

Trawa pszeniczna – skutki uboczne i przeciwwskazania

Przy całym dobrodziejstwie, jakie oferuje nam trawa pszeniczna i jej codziennie spożywanie, możemy doświadczyć również kilku niepożądanych reakcji ze strony naszego organizmu. Jak w przypadku każdej suplementacji, przed zażyciem czegokolwiek powinniśmy w pierwszej kolejności zasięgnąć opinii lekarza rodzinnego lub specjalisty.

Skutki uboczne trawy pszenicznej mogą wystąpić w przypadku przyjmowania zbyt dużych dawek w zbyt krótkim czasie i objawić się nam w postaci nudności, bólu brzucha, zaparć oraz biegunki. Dlatego powinniśmy przestrzegać zalecanych dziennych norm i spożywać ją w mniejszych ilościach – przynajmniej w początkowym okresie suplementacji. Pamiętajmy, że takie dolegliwości jak bóle głowy, utrata apetytu czy mdłości występują często w parze z procesem odtruwania organizmu, zatem jeśli objawy te mają krótkotrwały charakter, nie powinniśmy się nimi specjalnie przejmować. W przeciwnym razie, przyczyną może być zbyt duże dawkowanie, bądź uczulenie na roślinę.

Jakie jeszcze skutki uboczne mogą wystąpić u osób, dla których jednym z podstawowych suplementów jest trawa pszeniczna? Przeciwwskazania na pewno dotyczyć będą kobiet będących w ciąży lub karmiących piersią, które powinny zasięgnąć najpierw konsultacji lekarskich, zanim zdecydują się na jej stosowanie. To samo dotyczy też chorych na cukrzycę, ponieważ „zielona krew” może wpływać na poziom cukru we krwi, zmniejszając go. 

Ponadto, mogą jej nie tolerować także osoby uczulone alergicznie na inne gatunki traw, bądź pszenicę – zaś dla chorych na celiakie lub tych, którzy są wrażliwi na gluten, najlepszym rozwiązaniem będzie trawa pszeniczna bezglutenowa i kupno certyfikowanego produktu ze sprawdzonego źródła.

Trawa pszeniczna – jaka najlepsza?

zbliżenie na dłonie kobiety ubranej w bluzkę w paski, siedzącej przy stole; w jednej ręce trzyma butelkę z sokiem z trawy przenicznej, w drugiej papierową słomkę

Obecnie na rynku świeża trawa pszeniczna jest powszechnie dostępna zarówno w licznych sklepach i aptekach internetowych, jak i punktach stacjonarnych, sprzedających zdrową żywność. Można ją znaleźć i nabyć pod różnymi postaciami, zaś suplementację możemy stosować w pojedynkę lub poprzez łączenie z innymi popularnymi superfoods. Najpopularniejszymi formami są:

  • Trawa pszeniczna w proszku

To jedna z odmian rośliny, która jest najprostsza w spożyciu. Proszek z trawy pszenicznej jest bardzo łatwo przyswajalny przez organizm i ma szerokie spektrum zastosowań. Można go zażywać w połączeniu z płynami – dodając do wody, mleka czy soku, jak i wykorzystując w formie przyprawy do codziennych potraw (np. zup). Sproszkowana trawa pszeniczna idealnie nadaje się również jako składnik koktajli lub smoothie. Z powodzeniem można ją także wymieszać z jogurtem naturalnym, czy innym produktem o silnym aromacie (choćby miód lub ananas) który przełamie jej smak.

  • Trawa pszeniczna w tabletkach

Kolejną często stosowanym wariantem suplementu są tabletki z trawy pszenicznej. Zawierają przeważnie 100% wyciągu z rośliny, a ich przyswajalność stoi na podobnym poziomie jak w przypadku wersji sproszkowanej. Jest również łatwo dostępna, można ją dostać praktycznie w każdym punkcie handlującym zdrową żywnością i odżywkami dla sportowców. Jedna pigułka dziennie popijana wodą lub sokiem pomarańczowym będzie optymalną dawką dla włączenia suplementu do codziennej diety. Trawa pszeniczna w tabletkach ma także długi termin spożycia, co często bywa cechą decydującą przy zakupie.

  • Trawa pszeniczna w kapsułkach

Kapsułki trawy pszenicznej posiadają praktycznie te same właściwości co tabletki z ekstraktu rośliny. Ich najważniejszą cechą jest bez wątpienia to, że eliminują jej smak, który potrafi być przytłaczający dla osób spożywających ją na surowo, dlatego w niektórych sklepach można również natrafić na aromatyzowane drażetki, które praktycznie rozwiązują wszelkie trudności w ewentualnym jej przyswajaniu. Trawa pszeniczna w kapsułkach powinna być spożywana po posiłku w ilości jednej pastylki dziennie popijanej sokiem owocowym, wodą lub ulubionym koktajlem.

  • Sok z trawy pszenicznej

Paradoksalnie, najtrudniejszy w użyciu może okazać się sok z trawy pszenicznej ze względu na swój specyficzny smak, który dla wielu z nas będzie trudny do przetrawienia w pierwszym kontakcie z płynem (jest często porównywany ze smakiem zwykłej trawy). W tej formie zawiera jednak zdecydowanie najwięcej wartości odżywczych, chociaż jest go zdecydowanie najciężej zdobyć. Część osób decyduje się w tym przypadku na hodowanie rośliny we własnym zakresie i późniejsze samodzielne wyciskanie soku z trawy pszenicznej za pomocą sokowirówki, co w dłuższej perspektywie czasu pozwali im na pewno uzyskać spore oszczędności. W niektórych sklepach można się też natknąć na sok z trawy pszenicznej w proszku, a nawet wersję w postaci mrożonej, chociaż ten świeżo wytworzony jest najbardziej optymalnym sposobem jego podania.

Jaka forma trawy pszenicznej jest zatem najlepsza?

Osoby zagłębione w temat zgodnie wskazują, by w pierwszej kolejności rozejrzeć się za wersją najbardziej zbliżoną do stanu rośliny, występującego naturalnie w przyrodzie. W praktyce oznacza to, że picie soku z trawy pszenicznej lub spożywanie jej na surowo, będzie dla naszego organizmu lepszym wyborem aniżeli wersja sproszkowana, tabletki czy kapsułki. W przypadku problemów z dostępnością (nie każdy sklep oferuje akurat ten rodzaj suplementu i często trudno go znaleźć), idealną alternatywą będzie trawa pszeniczna w proszku – ewentualnie pod postacią tabletki kupionej z zaufanego źródła (tutaj należy zwrócić uwagę, aby zawierała ona rzeczywiście 100% ekstrakt). Każda z opcji ma swoje wady i zalety, z jednej strony świeży produkt daje przewagę nad kapsułkami, które zawierają najczęściej trawę odwodnioną czy liofilizowaną – z drugiej, mieszanki rośliny często łączą w sobie kilka różnych traw z dodatkowymi składnikami o wysokich wartościach odżywczych, co z pewnością oszczędza przez swoją łatwość w użyciu nasz czas i pieniądze.

Niezależnie zatem od tego, na jaką wersję się ostatecznie zdecydujemy, korzyści z zastosowania tej superżywności i dodania jej do naszych posiłków z pewnością podreperują samopoczucie i pozwolą podnieść poziom zdrowotności naszego organizmu.

zbliżenie na kobiece dłonie trzymające słoik z napojem z trawy pszenicznej i czterech innych superfoods występujących w mieszance Odporność Racjonalni; w tle drewniana deska, opakowanie mieszanki, limonki, łyżka

Trawa pszeniczna – gdzie kupić?

Nadal zastanawiasz się gdzie kupić trawę pszeniczną? Skorzystaj z naszej wyjątkowej oferty – przejdź do sklepu i zapoznaj się z naszą specjalną odpornościową mieszanką, przygotowaną z pięciu wyjątkowych składników superfoods (Moringa, Spirulina, Chlorella, Jęczmień i Trawa Pszeniczna). Włączając ją do swojej codziennej diety i zaopatrz swój organizm w niezbędną porcję witamin i minerałów. Kupując Mix Odporność masz pewność, że nabywasz wysokojakościowy produkt ze sprawdzonego źródła, powstający tylko na bazie upraw natury organicznej – pozbawiony konserwantów, wzmacniaczy smaków i innych sztucznych barwników.

Spróbuj specjalnego miksu, który opracowali dla Ciebie Racjonalni i popraw swoją odporność już dziś!

Oceń artykuł:

Średnia: 4/5       Głosów: 20

Skomentuj:

Koszyk

Brakuje do bezpłatnej wysyłki 199,00 zł.

Brak produktów w koszyku.