DARMOWA wysyłka od 199 złotych

sklep@super-racjonalni.pl

795 293 590 ( PON.-PT. 9:00-16:00 )

Szukaj

Piklowana cebula na szybko - naturalne źródło probiotyków

Marta, 10 czerwiec 2021
Piklowana cebula na szybko - naturalne źródło probiotyków

Dlaczego ten przepis na piklowaną cebulę to strzał w dziesiątkę? Mamy co najmniej 3 powody:

1. To naturalne źródło probiotyków, a jak to my, jesteśmy zdecydowanie za tym, by w miarę możliwości pozyskiwać składniki odżywcze z pożywienia. Probiotyki mają zbawienny wpływ na zdrowie naszych jelit, ale o tym chyba już nikomu już nie musimy mówić.

2. Jest szybki w przygotowaniu, co więcej, taka piklowana cebula robi się praktycznie sama. Szybkość przygotowania to już chyba cecha charakterystyczna naszych przepisów. Nie da się ukryć, mamy słabość do prostych, ale jednocześnie pysznych i wartościowych posiłków.

3. Zaskoczy bogactwem smaków. Poważnie, te pikle przeniosą każde wytrawne danie na wyższy poziom. Nachosy, tacosy, sałatki, zupy czy kanapki - daj się ponieść wyobraźni. To jak? Narobiliśmy już Tobie ochoty na takie kuchenne eksperymenty?

KILKA SŁÓW O SKŁADNIKACH:

CZERWONA CEBULA: to gwiazda tego przepisu, a użyta została nie tylko ze względu na niezaprzeczalne walory smakowe, ale i bogactwo właściwości prozdrowotnych. Oprócz tego, że wpływa korzystnie na serce, kości, zawiera masę antyoksydantów i aktywnych związków o działaniu antyrakowym, to jest źródłem prebiotyków, które wspierają pracę układu pokarmowego i pomagają zachować zdrową równowagę flory bakteryjnej jelit.

CZOSNEK: uważany za naturalny antybiotyk, musiał trafić do naszego przepisu. Podobnie jak cebula, zawiera oligosacharydy o właściwościach prebiotycznych, a poddany fermentacji staje się również naturalnym probiotykiem. Naprawdę, nie warto go pomijać. Podobnie, choć kuszącym może być dodanie czosnku w proszku - stanowczo odradzamy, to nie będzie to samo. Tylko i wyłącznie świeży ząbek czosnku.

ŻYWY (NIEPASTERYZOWANY) OCET WINOGRONOWY (WINNY): jeśli chcesz, żeby Twoje probiotyczne pikle faktycznie były probiotyczne, koniecznie użyć musisz octu niepasteryzowanego. Jeszcze lepiej, jeśli będzie niefiltrowany (jak nasze octy - SPRAWDŹ TUTAJ). Ocet z ciemnych winogron wybraliśmy przede wszystkim ze względu na charakterystyczny smak i aromat, ale jeśli chodzi o właściwości prozdrowotne, nie pozostaje z tyłu. Ciemnie winogronowa to bowiem źródło antyoksydantów, w tym antocyjanów i cennego resweratrolu.

SÓL: pikle smakują rewelacyjnie na słono. Po prostu :)


PIKLOWANA CEBULA NA SZYBKO

Czas przygotowania: 10 minut

Czas piklowania: min. 2 godziny


Składniki:

  • 1 czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szklanka octu winogronowego

Opcjonalnie:

  • 1 łyżka świeżej, posiekanej kolendry
  • 1 łyżka cukru

Przygotowanie:

  • Cebulę pokrój w piórka i wypełnij nią słoik.
  • Dodaj sól i pokrojony w cienkie plasterki czosnek (i opcjonalne składniki).
  • Wlej ocet winogronowy, aż przykryje cebulę. Jeśli lubisz delikatniejsze pikle, ocet rozcieńczyć możesz wodą.
  • Pozostaw na minimum 2 godziny, a jeszcze lepiej na cały dzień.
  • Przechowuj w lodówce w zamkniętym słoiku i spokojnie zajadaj przez kolejny tydzień.

Więcej przepisów z żywymi octami:

Koszyk

Twój koszyk jest pusty.

Dokonaj swoich pierwszych zakupów