Dlaczego ten przepis na piklowaną cebulę to strzał w dziesiątkę? Mamy co najmniej 3 powody:
1. To naturalne źródło probiotyków, a jak to my, jesteśmy zdecydowanie za tym, by w miarę możliwości pozyskiwać składniki odżywcze z pożywienia. Probiotyki mają zbawienny wpływ na zdrowie naszych jelit, ale o tym chyba już nikomu już nie musimy mówić.
2. Jest szybki w przygotowaniu, co więcej, taka piklowana cebula robi się praktycznie sama. Szybkość przygotowania to już chyba cecha charakterystyczna naszych przepisów. Nie da się ukryć, mamy słabość do prostych, ale jednocześnie pysznych i wartościowych posiłków.
3. Zaskoczy bogactwem smaków. Poważnie, te pikle przeniosą każde wytrawne danie na wyższy poziom. Nachosy, tacosy, sałatki, zupy czy kanapki – daj się ponieść wyobraźni. To jak? Narobiliśmy już Tobie ochoty na takie kuchenne eksperymenty?
KILKA SŁÓW O SKŁADNIKACH:
CZERWONA CEBULA: to gwiazda tego przepisu, a użyta została nie tylko ze względu na niezaprzeczalne walory smakowe, ale i bogactwo właściwości prozdrowotnych. Oprócz tego, że wpływa korzystnie na serce, kości, zawiera masę antyoksydantów i aktywnych związków o działaniu antyrakowym, to jest źródłem prebiotyków, które wspierają pracę układu pokarmowego i pomagają zachować zdrową równowagę flory bakteryjnej jelit.
CZOSNEK: uważany za naturalny antybiotyk, musiał trafić do naszego przepisu. Podobnie jak cebula, zawiera oligosacharydy o właściwościach prebiotycznych, a poddany fermentacji staje się również naturalnym probiotykiem. Naprawdę, nie warto go pomijać. Podobnie, choć kuszącym może być dodanie czosnku w proszku – stanowczo odradzamy, to nie będzie to samo. Tylko i wyłącznie świeży ząbek czosnku.
ŻYWY (NIEPASTERYZOWANY) OCET WINOGRONOWY (WINNY): jeśli chcesz, żeby Twoje probiotyczne pikle faktycznie były probiotyczne, koniecznie użyć musisz octu niepasteryzowanego. Jeszcze lepiej, jeśli będzie niefiltrowany (jak nasze octy – SPRAWDŹ TUTAJ). Ocet z ciemnych winogron wybraliśmy przede wszystkim ze względu na charakterystyczny smak i aromat, ale jeśli chodzi o właściwości prozdrowotne, nie pozostaje z tyłu. Ciemnie winogronowa to bowiem źródło antyoksydantów, w tym antocyjanów i cennego resweratrolu.
SÓL: pikle smakują rewelacyjnie na słono. Po prostu 🙂
PIKLOWANA CEBULA NA SZYBKO
Czas przygotowania: 10 minut
Czas piklowania: min. 2 godziny
Składniki:
- 1 czerwona cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 1 szklanka octu winogronowego
Opcjonalnie:
- 1 łyżka świeżej, posiekanej kolendry
- 1 łyżka cukru
Przygotowanie:
- Cebulę pokrój w piórka i wypełnij nią słoik.
- Dodaj sól i pokrojony w cienkie plasterki czosnek (i opcjonalne składniki).
- Wlej ocet winogronowy, aż przykryje cebulę. Jeśli lubisz delikatniejsze pikle, ocet rozcieńczyć możesz wodą.
- Pozostaw na minimum 2 godziny, a jeszcze lepiej na cały dzień.
- Przechowuj w lodówce w zamkniętym słoiku i spokojnie zajadaj przez kolejny tydzień.
Skomentuj: