Darmowa wysyłka od 199 zł
sklep@super-racjonalni.pl 795 293 590 (pon. - pt. 9:00 - 16:00)

Nie możesz dodać tej ilości do koszyka, prawidłowa ilość to: .

Żywy ocet jabłkowy

(1290 opinii)
Wybierz Pojemność:
Powiadom mnie o dostępności

Ocet jabłkowy Racjonalni to produkt wielomiesięcznej, tradycyjnej fermentacji octowej całych jabłek. Ponieważ proces ten nie jest sztucznie przyspieszany, kwasowość octu jest mniejsza, a jego aktywność biologiczna – wyższa.

Ocet jest naturalnie mętny, niefiltrowany i niepasteryzowany. Znajdziesz w nim zarówno aktywny osad, jak i żywą matkę octową. Wszystko to świadczy o jakości oraz jest gwarancją właściwości octu jabłkowego.

Możesz przyrządzić orzeźwiający napój z wodą, używać octu w kuchni lub w domowych kosmetykach. Żeby zapewnić komfort użytkowania, rozlewamy go do poręcznych, koniecznie szklanych butelek.

Składniki:

100% soczystych i aromatycznych jabłek z niewielkiego polskiego gospodarstwa.

Wysyłamy w 24 h Darmowa dostawa od 199 zł
ocet jabłkowy 500 ml Racjonalni

Żywy ocet jabłkowy

ikona naturalna fermentacja kadź fermentacyjna z zegarem

NATURALNA FERMENTACJA

ikona 100 procent natury przedstawia jabłko

100% NATURY

ikona vegan przedstawia liście

VEGAN

ikona niesiarkowany przekreślona kolba z symbolem dwutlenku siarki

NIESIARKOWANY

ikona niepasteryzowany przedstawia przekreśloną podgrzewaną kadź

NIEPASTERYZOWANY

ikona żywe kultury bakterii przedstawia pałeczki bakterii

ŻYWE KULTURY BAKTERII

Co to jest ocet jabłkowy?

Ocet jabłkowy powstaje w wyniku naturalnej, dwuetapowej fermentacji octowej jabłek. Pierwszym etapem produkcji octu jest krótka fermentacja alkoholowa drożdży, które przekształcają węglowodany w alkohol. Następnie, za sprawą bakterii fermentacji octowej alkohol fermentuje do postaci kwasu octowego. Cały proces trwać może nawet kilkanaście miesięcy. Tutaj pośpiech nie jest wskazany – im wolniej, tym lepiej. Otrzymany produkt końcowy – ocet jabłkowy – cechuje żółta barwa, kwaśny, ale wyraźnie owocowy smak i zapach jabłek.

Ocet jabłkowy - właściwości. Dlaczego warto stosować?

Matka Natura obdarzyła nas prawdziwymi wspaniałościami, a jedną z nich jest właśnie ocet jabłkowy. To skarbnica cennych związków bioaktywnych. Znajdziemy w nim enzymy, aminokwasy, związki polifenolowe takie jak kwas octowy, kwas galusowy, katechiny, epikatechiny, kwas chlorogenowy, kwas kawowy, kwas kumarowy, kwas ferulowy. Niefiltrowany i niepasteryzowany, jest naturalnie mętny i aktywny biologicznie – powstaje w nim tzw. “matka octowa”, czyli biały korek zawierający enzymy i bakterie kwasu octowego.

Znany już od starożytności, gdzie stosowano go jako remedium na różnego rodzaju dolegliwości. Hipokrates podawał ocet jabłkowy swoim pacjentów, uważając go za silnie oczyszczający i wzmacniający eliksir.

Obecnie również przypisuje się octowi jabłkowemu liczne korzystne właściwości, wiele z których zostało udowodnionych naukowo.

Ocet jabłkowy znajdzie również zastosowanie w pielęgnacji twarzy i włosów. Z powodzeniem wykorzystuje się go w walce z trądzikiem, przeciwko zmarszczkom czy przebarwieniom, a stosowany na włosy i skórę głowy, oczyści je, przywróci naturalne pH, doda kosmykom blasku i sprawi, że będą lżejsze i delikatniejsze.

Warto wiedzieć

ikona kraj pochodzenia Polska

Kraj pochodzenia:

Polska

ikona informacje dla alergików przekreślony orzeszek

Informacje dla alergików:

nie zawiera glutenu, skorupiaków, jaj, ryb, orzeszków ziemnych, soi, mleka, orzechów, selera, gorczycy, nasion sezamu, dwutlenku siarki, łubinu, mięczaków.

ikona polecany dla uśmiechnięta twarz ze znakiem zapytania

Polecany dla:

niemalże każdego. Ocet jabłkowy możemy włączyć do diety dzieci od 2. roku życia.

ikona przechowywanie lodówka

Przechowywanie:

w szczelnie zamkniętej butelce, w zacienionym i chłodnym miejscu. W miesiącach letnich sugerujemy przechowywanie octu w lodówce.

ikona zalecana dzienna porcja łyżeczka z porcją jedzenia

Zalecana dzienna porcja:

do szklanki wody dodaj 1-2 łyżki octu (15-30 ml) i dokładnie wymieszaj. Taki napój pij raz dziennie, najlepiej na czczo.

ikona data minimalnej trwałości zegarek z wykrzyknikiem

Data minimalnej trwałości:

ocet jest naturalnym konserwantem. To produkt bezterminowy, który zachowuje przydatność konsumpcyjną nawet przez kilka lat.

Składniki

100% soczystych i aromatycznych jabłek z niewielkiego polskiego gospodarstwa

Wartość odżywcza
Eye closed Eye open
Żywy ocet jabłkowy
Wartość odżywcza w 100 g
Energia 20 kcal
Tłuszcz 0 g
w tym kwasy nasycone 0 g
Węglowodany 0,6 g
w tym cukry 0,6 g
Białko 0,4 g
Błonnik 0 g
Sól 0,003 g

Opinie naszych Klientów:

Maciej 19 listopada 2024

Świetny produkt. Przesyłka bez problemów.

Bogumiła 18 listopada 2024

Stosuję od lat. Polecam

Anna 18 listopada 2024

Zamowilam po raz kolejny...Ten fakt o czymś świadczy..;))) A o czym? Że produkt jest pyszny , świeży. Ocet jablkowy od Racjonalni polecam serdecznie:)))

Zobacz wszystkie opinie (1290)
Maciej 19 listopada 2024

Świetny produkt. Przesyłka bez problemów.

Bogumiła 18 listopada 2024

Stosuję od lat. Polecam

Anna 18 listopada 2024

Zamowilam po raz kolejny...Ten fakt o czymś świadczy..;))) A o czym? Że produkt jest pyszny , świeży. Ocet jablkowy od Racjonalni polecam serdecznie:)))

Monika 17 listopada 2024

Ten ocet jablkowy stosuje od kilku lat ,całkowicie wyleczyłam się z refluksu już po kilku dniach stosowania. Polecam.

Marcin 16 listopada 2024

Polecam! Wyleczylem sie dzieki niemu z refluksu

Monika 13 listopada 2024

Produkt w 100% naturalny, bardzo smaczny, polecam.

Wanda 12 listopada 2024

Wyśmienity!

Andrzej 12 listopada 2024

Doskonale

Magdalena 7 listopada 2024

Świetna jakość, zapach jabłek...

Karolina 6 listopada 2024

Bardzo dobry produkt, szybka wysyłka

Jak powstaje nasz ocet jabłkowy?

Ocet jabłkowy od Racjonalnych to produkt prawdziwie rzemieślniczy, produkowany jest bowiem metodą tradycyjną – tak, jak w domu. Podstawą wysokiej jakości octu są najlepsze owoce, dlatego wybieramy jedynie dojrzałe i zdrowe jabłka z naszego sadu (bezwzględnie niepryskane!). Rozdrabniamy je – wraz ze skórką i gniazdami nasiennymi – a powstałą pulpę zalewamy wodą i pozostawiamy w otwartych kadziach na kilkanaście tygodni. W tym czasie, pod wpływem stałego dostępu tlenu, nastaw octowy fermentuje. Bez dodatku siarczynów, konserwantów czy przyspieszaczy. Tak powstały, niepasteryzowany i naturalnie mętny ocet jabłkowy, rozlewamy do butelek i wysyłamy do Was.

Co wyróżnia ocet od Racjonalnych?

- 1 -

Naturalna, tradycyjna produkcja

To produkt naturalnej fermentacji octowej. Uważamy, że pełnowartościowy ocet powstaje w wyniku fermentacji całych jabłek, dlatego nie używamy w tym celu soku, cydru czy wytłoków z jabłek. Fermentacji poddajemy pulpę jabłkową z całych owoców, łącznie z miąższem, skórką, gniazdami nasiennymi i nasionami.

- 2 -

Najlepsze jabłka prosto z sadu

Do produkcji używamy jedynie soczystych i aromatycznych odmian jabłek. Najczęściej są to: złota reneta, szara reneta, antonówka, champion, malinówka - wszystkie niepryskane, z naszego sadu. Co więcej, nie dodajemy żadnych konserwantów, siarczynów, przeciwutleniaczy czy barwników.

- 3 -

Jest żywy, niepasteryzowany

Naszego octu nie pasteryzujemy. Zabiłoby to wszystko to, na co czekaliśmy przez miesiące dojrzewania - żywe kultury bakterii i aktywne enzymy, a pozostawiło
jedynie kwas octowy. Ocet jabłkowy jest naturalnym konserwantem. Nie zepsuje się, a będzie ciągle dojrzewał stając się jeszcze smaczniejszym.

- 4 -

Zawiera matkę octową

Octu nie poddajemy również filtracji czy destylacji. Na jego dnie znajdziesz naturalny osad owocowy, u góry natomiast rozwinąć się może biały nalot lub kożuszek (tzw. matka octowa). Nie jest to w żadnym wypadku powód do zmartwień, a znak, że ocet jest żywy i cały czas przebiega w nim aktywny proces dojrzewania.

Jak smakuje ocet jabłkowy?

Ogromny wpływ na ostateczny smak octu mają jabłka użyte do produkcji – im lepsze owoce, tym smaczniejszy ocet uzyskamy. Znaczenie ma również odmiana jabłek, dlatego używamy tylko tych soczystych i aromatycznych. Nasz ocet jabłkowy posiada kwasowość na poziomie 3-4%. Dzięki temu kwaśność nie przytłacza, a wyczuwalna jest mocno owocowa nuta. Po zabutelkowaniu w naszym occie zachodzą aktywne procesy dojrzewania, zatem z biegiem czasu stanie się on jedynie bogatszy, zyskując bardziej wyrazisty smak i aromat.

Ocet jabłkowy - jak stosować?

Pij 1-2 łyżki octu (15-30 ml) dziennie, rozcieńczone w szklance wody lub soku. Napój spożywaj rano na czczo – 20 minut przed posiłkiem, lub między posiłkami – co najmniej 2 godziny po posiłku, a 20 minut przed posiłkiem.

Ocet jabłkowy znajdzie szerokie zastosowanie w kuchni…

Przyrządź pyszny dressing do sałatki, np. z miodem, oliwą z oliwek i musztardą.
Dodaj do past kanapkowych, warzywnych zup, sosów czy marynat.
Wypij z owocowym albo warzywnym sokiem lub koktajlem.
Zrób pysznego "drinka" z owocami, miodem i wodą gazowaną.
Lub wymieszaj w szklance wody.

… ale i w pielęgnacji skóry i włosów - jako naturalny kosmetyk:

Przy niedoskonałościach cery sięgnij po tonik z octem jabłkowym.
Naturalny peeling octowy - wygładzi cerę i doda blasku.
Cerę odżywisz maseczką z octu jabłkowego, jogurtu i płatków owsianych.
Wygładzająca i dodająca blasku płukanka octowa.
Skórę głowy doskonale oczyścisz z wcierką z octu jabłkowego.
Ocet jabłkowy - gdzie kupić?

Odpowiedź na to pytanie wydawać się może oczywista, bo przecież ocet jabłkowy kupimy w niemalże każdym sklepie spożywczym, ba, znajdziemy nawet ocet ekologiczny. Jednak czy wszystkie dostępne na rynku octy są tak samo dobre? Niestety, cena produktu dużo mówi o jego jakości. Na wyższą cenę rzemieślniczego octu jabłkowego składa się zarówno bardzo dobrej jakości surowiec, jak i czas.

Naturalnie fermentowany ocet powstaje miesiącami. Powoli dojrzewając, zyskuje nie tylko bogaty smak i aromat, ale i skład obfitujący w żywe kultury bakterii, enzymy i bioflawonoidy. W tradycyjnym procesie nie stosuje się również konserwantów, barwników czy siarczynów. To sama natura! Tanie octy przemysłowe – wręcz przeciwnie. Wytwarza się je w tzw. generatorach octowych, w zaledwie kilka dni. Co więcej, powstają z soku lub cydru (nierzadko kiepskiej jakości), nawet i z wytłoków z jabłek, a nie całych owoców. Jakby tego jeszcze było mało – nawet jeśli na etykiecie widnieje napis “niefiltrowany” czy “naturalnie mętny” – to przeważnie ocet ten i tak jest pasteryzowany, czyli poddany procesowi konserwacji za pomocą podgrzewania do wysokiej temperatury. Pasteryzacja zabija wszystkie zawarte w occie mikroorganizmy, zostawiając jedynie kwas octowy. W takim occie matka octowa nie powstanie. Cena octu przemysłowego zawsze będzie niższa, jak i jego jakość.

A co z octami bio? Certyfikat ekologiczny mówi nam jedynie o pochodzeniu owoców, ale nic o samym procesie produkcji. Ekologiczny ocet jabłkowy wciąż może powstawać w generatorach octowych, z soku, ale wytłoczonego z jabłek pochodzących z upraw ekologicznych. Czytajmy dokładnie informacje na etykiecie, żeby wybrać produkt najbardziej wartościowy.

Dlaczego warto wybrać ocet od Racjonalnych?

Małe partie

Nasz ocet produkujemy w niewielkich partiach, jedynie ze świeżych owoców, a dużą część naszego asortymentu - tylko raz w roku. Możesz mieć pewność, że każdy nastaw to nasza duma i oczko w głowie.

ikona obsługa klienta

Szybka, bezpieczna dostawa

Dokładamy wszelkich starań, aby Twoje zamówienie dotarło do Ciebie jak najszybciej… w całości. Dlatego paczki pieczołowicie zabezpieczamy, nie używając przy tym ani grama folii bąbelkowej. Da się? Jak najbardziej!

Obsługa Klienta

Racjonalni to mała, rodzinna firma. Miłośnicy rozsądnego odżywiania się. Nie wiesz jaki ocet wybrać? A może chcesz podzielić się swoją opinią? Napisz do nas lub zadzwoń, a chętnie doradzimy. Jesteśmy tu dla Ciebie.

Ocet jabłkowy - przeciwwskazania

Choć picie octu jabłkowego jest na ogół bezpieczne, to nieprawidłowe i nadmierne jego spożywanie może spowodować pewne negatywne skutki uboczne. Dlatego przygotowaliśmy kilka zasad, o których dobrze pamiętać włączając ocet jabłkowy do diety:

  • Nie pij octu jabłkowego bez uprzedniego rozcieńczenia go – 1-2 łyżki octu na szklankę wody, soku lub herbaty.
  • Jeśli masz wrażliwe zęby lub problemy ze szkliwem, napoje z octem jabłkowym pij przez słomkę, aby kwas ich nie uszkodził.
    Później przepłucz jamę ustną wodą.
  • Zmagasz się z wrzodami albo stanem zapalnym żołądka lub dwunastnicy? Ocet jabłkowy nie jest dla Ciebie.
    Zanim sięgniesz po ocet jabłkowy, wylecz tę dolegliwość.

Ocet jabłkowy - najczęściej zadawane pytania

Czy muszę przechowywać ocet jabłkowy w lodówce?

Eye closed Eye open

Nie ma takiej potrzeby. Ocet można, ale nie trzeba przechowywać w lodówce. Tak naprawdę jedynie latem, kiedy temperatury na zewnątrz idą w górę, zalecamy, żeby trzymać ocet w lodówce. Nie dlatego, że może się zepsuć, ale żeby powstrzymać gwałtowne narastanie “matki octowej”. W pozostałe miesiące, szafka kuchenna spokojnie wystarczy.

Jaki termin przydatności do spożycia ma ocet jabłkowy?

Eye closed Eye open

Żywy ocet jabłkowy jest produktem bezterminowym - nie zepsuje się. Uważany jest za naturalny konserwant, który przydatność konsumpcyjną zachowa latami, zyskując jedynie wzmocnienie smaku i aromatu. Na etykiecie nabijamy datę butelkowania.

Czy mogę podawać ocet jabłkowy dzieciom?

Eye closed Eye open

Dobrej jakości żywy ocet jabłkowy można podawać dzieciom od 2. roku życia - 1 łyżeczka octu na szklankę wody, dla smaku napój dosładzamy miodem. Ocet jabłkowy może być również składnikiem posiłku, np. surówki albo koktajlu.

O jakiej porze dnia pić ocet jabłkowy?

Eye closed Eye open

Napój na bazie octu najlepiej spożywać rano, na czczo, 20 minut przed śniadaniem. Jeśli jednak źle tolerujesz napój octowy na pusty żołądek, pij go między posiłkami - 2 godziny po posiłku, 20 minut przed kolejnym. Dlaczego nie warto pić octu zaraz po posiłku? Ponieważ efektywniej zadziała on spożywany na pusty żołądek.

Co to za “flafory” pływają w moim occie?

Eye closed Eye open

Te “flafory”, strzępki albo galaretka to nic innego jak matka octowa - mętna struktura zachowująca wysoką aktywność biologiczną, zawierająca żywe kolonie bakteryjne, a także wciąż żywe drożdże. Jest to zjawisko pożądane, które świadczy o tym, że nasz ocet jest niefiltrowany i niepasteryzowany.

Czy to normalne, że ocet gazuje?

Eye closed Eye open

Nie. Mimo, że niepastaryzowany ocet jest produktem żywym i dojrzewa również po przelaniu do butelki, to proces fermentacji octowej powinien być już zakończony przed zabutelkowaniem, a kupiony przez Ciebie ocet - produktem kompletnym, gotowym do spożycia. Ocet jabłkowy nie powinien się pienić i gazować, również po wstrząśnięciu butelki. Takie musowanie świadczy o tym, że ocet jeszcze fermentuje i został za wcześnie przelany do butelki.

Jaką kwasowość ma ocet jabłkowy od Racjonalnych?

Eye closed Eye open

Nasz ocet ma kwasowość ok. 3% - jak octy domowe. Celowo nie dążymy do 5, 6 czy nawet 10% zawartości kwasu octowego.

Dlaczego lepiej pić ocet przed posiłkiem?

Eye closed Eye open

Liczne badania wykazały, że ocet jabłkowy spożyty przed posiłkiem wspomaga odchudzanie, pozwala szybciej poczuć sytość, ale też zmniejsza skoki cukru we krwi, jakie występują po posiłku o dużej zawartości węglowodanów.

Koszyk

Brakuje do bezpłatnej wysyłki 199,00 zł.

Brak produktów w koszyku.